Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Υπολογιστές και Τεχνολογία > Πληροφορική και Επικοινωνία > Κινητή τηλεφωνία
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 17-02-08, 13:40
Το avatar του χρήστη maralin
maralin Ο χρήστης maralin δεν είναι συνδεδεμένος
Οργανωτής Club
 

Τελευταία φορά Online: 25-03-24 17:33
Φύλο: Γυναίκα
Η διαθεσή μου τώρα:
Εστίες μικροβίων τα κινητά

Εστίες μικροβίων τα κινητά


Οπως και τα πληκτρολόγια, είναι ιδανική κατοικία για χιλιάδες μικροοργανισμούς


Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες έρευνες, η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα καταστρέφει την διπλή έλικα του DNA των κυττάρων μας, ενώ μετά δέκα χρόνια ερευνών, οι επιστήμονες αρχίζουν να τεκμηριώνουν τη σχέση ασθενειών με την εκτεταμένη χρήση του αντικειμένου– συμβόλου επικοινωνίας της εποχής μας. Δεν είναι όμως αυτό το μόνο πρόβλημα με τα κινητά. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες από τη Μεγάλη Βρετανία, τις οποίες δημοσιοποίησε πρόσφατα το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, τα κινητά μας κουβαλούν σε πολλές περιπτώσεις περισσότερα μικρόβια απ’ όσα υπάρχουν ακόμα και, π.χ., σε τουαλέτες!

Θερμό περιβάλλον

Τα κινητά τηλέφωνα, όπως και τα πληκτρολόγια των υπολογιστών μας, αποτελούν «ιδανικό τόπο κατοικίας» για δεκάδες χιλιάδες μικροοργανισμούς, όπως ιούς και βακτήρια και ο λόγος είναι απλός: τα μικρόβια αναπτύσσονται σε θερμό περιβάλλον. Ανάμεσα στην επιφάνεια των συσκευών αυτών, η οποία είναι θερμή λόγω της λειτουργίας των κυκλωμάτων τους, και τις επιφάνειες του προσώπου ή των χεριών μας όπου βρίσκονται μικροοργανισμοί, δημιουργείται ένα «στρώμα» θερμότητας στο οποίο αυτοί εκτρέφονται και πολλαπλασιάζονται. Κάθε φορά που παίρνουμε τηλέφωνο, βοηθάμε άθελά μας στην αναπαραγωγή των ήδη υπαρχόντων βακτηρίων στην επιφάνεια των συσκευών αυτών.

Επιπλέον, ποτέ δεν εκθέτουμε τα κινητά μας σε συνθήκες που μπορεί να σκοτώσουν αυτούς τους μικροοργανισμούς. Ούτε στο ψύχος ούτε στην υπερβολική ζέστη. Αντιθέτως, στην τσέπη μας βρίσκουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναπτυχθούν οι πιθανοί εχθροί μας. Ο μικροβιολόγος Τσακ Γκέρμπα βρήκε πως τα τηλέφωνα μπορεί να διασπείρουν το βακτήριο του σταφυλόκοκκου το οποίο μπορεί να προκαλέσει από μολύνσεις του δέρματος μέχρι μηνιγγίτιδα! Ο δρ Γκέρμπα ήλεγξε 25 τύπους κινητών τηλεφώνων, στα μισά από τα οποία βρήκε το μικρόβιο του σταφυλόκοκκου. Κάποιες εταιρείες, όπως η «Μοτορόλα», έχουν ήδη ξεκινήσει να υιοθετούν νέα αντιμικροβιακά υλικά στις συσκευές τους γι’ αυτό το λόγο.

Ποιοι κινδυνεύουν

«Είναι βέβαιο πως αν κάνουμε καλλιέργειες κυττάρων θα βρούμε μικρόβια, πρακτικά όμως δεν κινδυνεύει κάποιος εκτός αν έχει πληγές, κενό της συνέχειας του δέρματος. Αν έχετε μια αμυχή στο αυτί ή είστε ανοσο-κατασταλμένος, μπορεί να πάθετε λοίμωξη», λέει στην «Κ» ο κ. Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση των πληκτρολογίων. Παραμένουν πάντοτε σε συνθήκες δωματίου και καθαρίζονται δύσκολα λόγω των πτυχώσεών τους. Με τη συνεχή τριβή των δακτύλων μας, που έχουν λίπος και ιδρώτα, τα μικρόβια περνάνε στο πληκτρολόγιο μας και μετά ξανά πίσω σ’ εμάς. Το νέο τεχνολογικό μας περιβάλλον ίσως δεν απειλεί ιδιαίτερα την δημόσια υγεία, όμως έχει δημιουργήσει νέες εστίες μολύνσεων, κάτι που θα πρέπει να θυμόμαστε και να εντάξουμε την καθημερινή μας υγιεινή, ιδιαίτερα στο εργασιακό περιβάλλον, όπου υπάρχει συσσώρευση ποσότητας αυτών των συσκευών.

«Θεωρώ υπερβολικό να προβούμε σε ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας, όπως να χρησιμοποιούμε αντιβακτηριδιακά μαντίλια. Πρέπει όμως να μην ξεχνάμε να πλένουμε τα χέρια μας αφού πιάσουμε το τηλέφωνο, όπως και ύστερα από κάθε επαφή με τέτοιες συσκευές, π.χ. τα πληκτρολόγια. Ακόμα και ιοί του κοινού κρυολογήματος μπορεί να μεταφερθούν με αυτό τον τρόπο», λέει ο καθηγητής κ. Τσακρής.

Πώς και πότε να τα καθαρίζουμε

Ορισμένες απλές οδηγίες... υγιεινής συμπεριφοράς που αφορούν τα κινητά τηλέφωνα, αλλά και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές προς όφελος ημών των χρηστών:

- Πριν χρησιμοποιήσουμε τις συσκευές πλένουμε τα χέρια μας για να αποφύγουμε τη μεταφορά λίπους και ιδρώτα, αφού εκεί κατοικούν βακτήρια και μικρόβια.

- Καθαρίζουμε τις συσκευές μας όταν αυτές δεν λειτουργούν και δεν είναι συνδεδεμένες στην παροχή ηλεκτρικού.

- Αποφεύγουμε να τρώμε, να φτιάχνουμε τα μαλλιά μας, να... τρώμε τα νύχια μας (κ.λπ.) πάνω από πληκτρολόγιο!

- Κάθε τόσο να αναποδογυρίζουμε το πληκτρολόγιο και να προσπαθούμε να διώξουμε τη σκόνη πάνω από ένα καλάθι για άχρηστα!

- Σκουπίζουμε με υγρό πανάκι, πληκτρολόγιο και «ποντίκι». Αποφεύγουμε τα απορρυπαντικά και τις χλωρίνες, ειδικά για τις οθόνες. Χαρτί και νερό είναι αρκετό. Στο εμπόριο, πάντως, κυκλοφορούν και εξειδικευμένα προϊόντα καθαρισμού.

- Τόσο για τα πληκτρολόγια, όσο και για το εσωτερικό των υπολογιστών μπορούμε να χρησιμοποιούμε συσκευές πεπιεσμένου αέρα, όπως σεσουάρ, ή σπρέι που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όμως σε ό,τι αφορά τα κυκλώματα του υπολογιστή και να ξέρουμε πού δεν πρέπει να φυσήξουμε.

- Τα κινητά τηλέφωνα καθαρίζονται επίσης με ένα βρεγμένο πανί. Αν θέλουμε να προβούμε σε εξονυχιστική καθαριότητα, μπορούμε να χρησιμοποιούμε μπατονέτες για τις ενώσεις μεταξύ των πλήκτρων και οδοντόβουρτσες για το εσωτερικό της συσκευής. Πάντα με προσοχή.

http://news.kathimerini.gr
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 05:03.



Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.