Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Επιστήμη & Εκπαίδευση > Εκπαίδευση
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 22-10-06, 09:15
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 11:12
Φύλο: Άντρας
Φάκελος «Πανεπιστημιακό Άσυλο»

Ασυλο της παραβατικότητας στα ΑΕΙ

Εχει καταντήσει να λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας για κλοπές εξοπλισμού, διακίνηση ναρκωτικών, εκτεταμένες καταστροφές

Του Αποστολου Λακασα από την Καθημερινή

Φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν πρόσφατα στον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιο Βενιέρη, όταν άνδρες της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του ΣΔΟΕ πέρασαν τις πύλες του ιδρύματος για έναν τυπικό οικονομικό έλεγχο! Του είπαν ότι η παρουσία τους συνιστά παραβίαση του ασύλου! «Δηλαδή, όταν γίνεται διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, δεν παραβιάζεται το άσυλο; Αληθινά, έχουμε χάσει το μέτρο», μας λέει ο ίδιος.

Μετά τη λήξη πρόσφατης κατάληψης εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών από ομάδα ατόμων που ζητούσαν την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, διαπιστώθηκε ότι από το ίδρυμα έλειπαν τέσσερις ηλεκτρονικοί υπολογιστές, βιντεοπροτζέκτορες, σκάνερ, βιβλία. Η αξία των κλοπιμαίων είναι μικρή για το μέγεθος του ιδρύματος, δεν παύουν όμως τα παραπάνω περιστατικά να καταδεικνύουν ότι πλέον το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο έχει θεσμοθετηθεί για την προστασία της διακίνησης των ιδεών εντός των ιδρυμάτων, έχει καταντήσει να υποθάλπει φαινόμενα παραβατικότητας.

Η επέμβαση της δημόσιας δύναμης στους πανεπιστημιακούς χώρους που προστατεύονται από τον θεσμό του ασύλου απαγορεύεται χωρίς την άδεια της Επιτροπής Ασύλου. Κατά καιρούς (και κυρίως ύστερα από επεισόδια), η συζήτηση για την καταχρηστική εφαρμογή του ασύλου αναζωπυρώνεται, αλλά τελικά... παγώνει. Και αυτό διότι κάθε υπουργός αποφεύγει να αγγίξει μια «καυτή πατάτα», όπως είναι το θέμα του ασύλου. Η ιστορική προέλευση του θεσμού και οι αναφορές στην εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν επιτρέπουν επιθετικές προτάσεις για αναμόρφωση του νομικού πλαισίου. Βέβαια, το υπουργείο Παιδείας έχει προτείνει, στο προσχέδιο νόμου, η απόφαση να προκύπτει με πιο ευέλικτη διαδικασία από το πρυτανικό συμβούλιο. Ομως το ζήτημα δεν είναι τόσο οι διαδικασίες άρσης ασύλου όσο η κατάχρηση του περιεχομένου του.

Για παράδειγμα -για να αναφερθούμε σε μία ακόμη περίπτωση όπου η έννοια του ασύλου δοκιμάστηκε- γιατί έπρεπε να τυγχάνουν ασυλίας οι νεαροί που είχαν εισέλθει εντός του Παντείου Πανεπιστημίου και πέταγαν μπουκάλια στους αστυνομικούς, διαμαρτυρόμενοι για την εγκατάσταση των Γενικών Γραμματειών Εποικοινωνίας και Ενημέρωσης σε κτίριο δίπλα στο ίδρυμα;

Ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γεώργιος Βενιέρης, αναφέρει στην «Κ» ότι υπάρχει έντονη φημολογία πως τις νυχτερινές ώρες γίνεται πώληση ναρκωτικών εντός του ιδρύματος. «Πώς θα διαπιστωθεί αυτό; Δεν μπορώ να φωνάξω τη δημόσια δύναμη. Είναι η Δίωξη Ναρκωτικών δημόσια δύναμη;» αναρωτιέται. Ανάλογες περιπτώσεις ακραίων φαινομένων παραβατικότητας καταγράφονται και στις φοιτητικές εστίες, ενώ έωλα είναι τα πανεπιστήμια στις όποιες καταλήψεις από τρίτους. Μέχρι πού φθάνει η προστασία ενός χώρου στην περίπτωση της κατάληψής του από τρίτους, μη φοιτητές;

Ολοι συμφωνούν ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα θα πρέπει να προχωρήσει σε μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, που διέπει το πανεπιστημιακό άσυλο. Ο προβληματισμός εστιάζεται στα όρια του πανεπιστημιακού ασύλου, αφού η φύλαξη των ιδρυμάτων είναι ανύπαρκτη. «Να συμφωνήσουμε τι είναι το άσυλο και πώς θα το προστατεύσουμε», λέει στην «Κ» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Χρήστος Κίττας. Το σίγουρο είναι ότι για την εξεύρεση λύσης απαιτείται καθαρό μυαλό, σύμπνοια, πολιτικό θάρρος από όλους - πανεπιστημιακούς, φοιτητές, υπουργείο Παιδείας...

Πηγή : Καθημερινή
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 22-10-06, 09:16
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 11:12
Φύλο: Άντρας
Άσυλο : Τι ισχύει σήμερα και τι αλλάζει

Η απόφαση για την άρση του ασύλου μεταφέρεται στο πρυτανικό συμβούλιο και η οποιαδήποτε επέμβαση -έπειτα από πρόσκληση του πρυτανικού συμβουλίου- θα γίνεται μόνο με παρουσία δικαστικού λειτουργού. Αυτές είναι οι δύο βασικές αλλαγές στον τρόπο προστασίας του πανεπιστημιακού ασύλου, όπως προβλέπονται από το άρθρο 3 του προσχεδίου νόμου, που δόθηκε προς διάλογο από το υπουργείο Παιδείας στα μέσα του Ιουνίου.

Ας δούμε τι ισχύει σήμερα, με βάση το άρθρο 2 του νόμου-πλαισίου 1268/82, που ρυθμίζει τα ζητήματα του πανεπιστημιακού ασύλου. Συγκεκριμένα:

-Σύμφωνα με την παράγραφο 5, «το Πανεπιστημιακό Ασυλο καλύπτει όλους τους χώρους των ΑΕΙ και συνίσταται στην απαγόρευση επέμβασης της δημόσιας δύναμης στους χώρους αυτούς χωρίς την πρόσκληση ή άδεια του αρμόδιου οργάνου του ΑΕΙ».

-Και η παράγραφος 6 εξειδικεύει: «Το όργανο αυτό είναι τριμελές και αποτελείται από τον πρύτανη ή τον νόμιμο αναπληρωτή του και ανά ένα εκπρόσωπο του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού και των φοιτητών. Ο εκπρόσωπος του ΔΕΠ μαζί με έναν αναπληρωτή είναι μέλη της Συγκλήτου και εκλέγονται από το σύνολο των συγκλητικών μελών του ΔΕΠ. Ο εκπρόσωπος των φοιτητών μαζί με τον αναπληρωτή του είναι μέλη της Συγκλήτου και εκλέγονται από το σύνολο των φοιτητικών συγκλητικών».

-Ο νόμος απαιτεί το όργανο να λαμβάνει απόφαση μόνο με ομοφωνία των μελών του. Ομως, αυτό δεν έγινε ποτέ λόγω της αδυναμίας συμφωνίας των παρατάξεων στην αποστολή εκπροσώπου στο τριμελές όργανο. Ετσι, θεωρείται ότι υπάρχει διαφωνία και τότε «συγκαλείται έκτακτα η Σύγκλητος του ΑΕΙ την ίδια μέρα προκειμένου να αποφασίσει σχετικά. Η τελική απόφαση λαμβάνεται με πλειοψηφία των 2/3 του συνόλου των παρόντων».

-Και, τέλος, «Επέμβαση δημόσιας δύναμης χωρίς την άδεια του αρμόδιου οργάνου του ΑΕΙ επιτρέπεται μόνον εφόσον διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα ή αυτόφωρα εγκλήματα κατά της ζωής».

Η πρόταση νόμου

Με την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει σε διάλογο το υπουργείο Παιδείας, η παράγραφος 6 καταργείται, και αρμόδιο πλέον όργανο για την άρση του ασύλου είναι το πρυτανικό συμβούλιο ή η διοικούσα επιτροπή του ιδρύματος. Το πρυτανικό συμβούλιο (παράγραφος 2 του άρθρου 11 του ν. 1268/82) αποτελείται από τον πρύτανη, τους αντιπρυτάνεις, έναν εκπρόσωπο φοιτητών. Ο τελευταίος υποδεικνύεται από το σύνολο και μεταξύ των φοιτητών που μετέχουν στη Σύγκλητο και τον προϊστάμενο της γραμματείας του ΑΕΙ, ο οποίος έχει δικαίωμα ψήφου επί δοικητικών, οικονομικών και τεχνικών θεμάτων. Το νέο άρθρο αναφέρει ότι για την απόφαση άρσης ασύλου «το πρυτανικό συμβούλιο ή η διοικούσα επιτροπή συνέρχεται άμεσα, αυτεπαγγέλτως ή μετά από καταγγελία. Το αρμόδιο όργανο αποφασίζει κατά πλειοψηφία τηρουμένων των διατάξεων του Εσωτερικού Κανονισμού του οικείου ιδρύματος και του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας».

Πηγή : Καθημερινή
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
  #3  
Παλιά 22-10-06, 09:18
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 11:12
Φύλο: Άντρας
Άσυλο : Τι ισχύει στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό τα ιδρύματα πραστατεύονται από φύλακες

Τελείως διαφορετική είναι η αντιμετώπιση της φύλαξης των ιδρυμάτων στο εξωτερικό. Θα πρέπει να τονισθεί ότι στο εξωτερικό οι αρχές των πανεπιστημίων εστιάζουν στη φύλαξη των ιδρυμάτων, αφού θεωρείται «εκ των ων ουκ άνευ» η προστασία της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών εντός των ιδρυμάτων. Ετσι, δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν έκτροπα εντός των πανεπιστημιακών χώρων και να μην παρέμβει η αστυνομική δύναμη. Και αυτό διότι δεν συνδέεται η ελεύθερη διακίνηση ιδεών με την ανεξέλεγκτη και καταχρηστική λειτουργία των πανεπιστημιακών χώρων.

Eνδεικτικά, στα πανεπιστήμια των HΠA υπάρχει φύλαξη από υπαλλήλους, ενώ στα μεγάλα campus φοιτητές του ιδρύματος εργάζονται ως ωρομίσθιοι με αρμοδιότητα να «σαρώνουν» τον χώρο λειτουργώντας ως «πρώτο μάτι» για τυχόν εγκληματικές ενέργειες. Kατόπιν, τον λόγο έχουν οι αρχές του ιδρύματος και η αστυνομία.

Aνάλογα αυστηρά συστήματα φύλαξης των χώρων εφαρμόζονται σε όλα τα πανεπιστήμια της Δυτικής Eυρώπης. Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις πανεπιστημίων, η φύλαξη των οποίων ανατίθεται σε ιδιωτικές εταιρείες με σχετικό αντικείμενο. «Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει φασαρία μέσα στο πανεπιστήμιο και να μην παρέμβουν οι φύλακες. Και αυτό διότι γίνεται διάκριση ανάμεσα στην παρουσία του φύλακα με αρμοδιότητα την προστασία της περιουσίας του ιδρύματος και στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών και λόγου» έλεγε στην «Κ» πανεπιστημιακός με σπουδές στη Γαλλία, μια χώρα ιδιαίτερα ευαίσθητη σε τέτοια θέματα.

Πηγή : Καθημερινή
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
  #4  
Παλιά 22-10-06, 09:20
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 11:12
Φύλο: Άντρας
Άσυλο : Μια άλλης μορφής τυραννία

Του Γιωργου Παγουλατου*

Η καλλιέργεια ετερόδοξων ιδεών, η αμφισβήτηση κάθε εξουσίας, η αντίσταση στην τυραννία της πλειοψηφίας, είναι το οξυγόνο του φιλελεύθερου πανεπιστημίου. Το άσυλο θεσπίστηκε για να προστατεύει την ακαδημαϊκή ελευθερία από την κρατική καταστολή. Αποτέλεσε κορυφαία δημοκρατική κατάκτηση. Πρέπει να επιζήσει. Ομως, πολιτικά σύμβολα που δεν εκσυγχρονίζονται, εκφυλίζονται. Το άσυλο παραβιάζεται όταν, όχι μόνο δεν εγγυάται την ακαδημαϊκή ελευθερία, αλλά διευκολύνει την καταπάτησή της.

Ποιος προστατεύει την ελευθερία μελών του πανεπιστημίου όταν δέχονται επιθέσεις βίαιων μειοψηφιών, και μάλιστα ως αντίποινα για έκφραση γνώμης; Στο όνομα του ασύλου, δικαιώματα παραβιάζονται, εκδηλώσεις διαλύονται, υποδομές καταστρέφονται. Μια άλλη τυραννία έχει απλωθεί στα πανεπιστήμια, διαφορετική από εκείνη της κρατικής εξουσίας, που οι συντάκτες του νόμου–πλαισίου είχαν στον νου τους. Υπάρχουν λύσεις. Η λήψη αποφάσεων για το άσυλο να λαμβάνεται με αυξημένη πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία – που συνεπάγεται παραλυσία. Και τα αυτοδιοικούμενα ΑΕΙ να αποκτήσουν επαρκή μέσα και φύλακες, υπό την ευθύνη των πρυτανικών αρχών, για να προστατεύσουν τη λειτουργία και τα δικαιώματα της πανεπιστημιακής κοινότητας.

* Ο Γιώργος Παγουλάτος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ηταν μέλος της Επιτροπής του ΕΣΥΠ για την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση και της πρωτοβουλίας των 490 πανεπιστημιακών «υπέρ της μεταρρύθμισης του νόμου–πλαισίου».

Πηγή : Καθημερινή
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
  #5  
Παλιά 22-10-06, 15:32
nontasg Ο χρήστης nontasg δεν είναι συνδεδεμένος
Mέλος
 

Τελευταία φορά Online: 13-02-08 00:38
Φύλο: Άντρας
Κατά τ'άλλα η κατάργηση του ασύλου και η τοποθέτηση φυλάκων στα πανεπιστήμια θεωρείται από τους περισσότερους "αγωνιστές" φοιτητές ως κατάφορη παραβίαση των δικαιωμάτων τους και ως χουντικές και φασιστικές ενέργειες.........Όλα τα παραπάνω άραγε τους νοιάζουν;;;;Θέλουν να είμαστε Ευρωπαίοι μόνο σε επιλεκτικούς τομείς;Μήπως τελικά κοιτάνε μόνο την πάρτη τους (ξεκούραση και χαβαλές) όπως κάθε κλασσικός Έλληνας;;;;

ΥΣ:Συγγνώμη για το έντονο ύφος,αλλά το συγκεκριμένο θέμα έχει καταντήσει πια κουραστικό......

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη nontasg : 22-10-06 στις 15:35
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 12:29.



Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.