Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Επιστήμη & Εκπαίδευση > Επιστήμη
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 12-12-07, 18:18
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 11:12
Φύλο: Άντρας
Η «θεωρία των πάντων»

Ο Γκάρετ Λίζι, 39 ετών, ασχολείται με το σερφ, έχει διδακτορικό τίτλο χωρίς ωστόσο να συνεργάζεται ή να διδάσκει σε κάποιο πανεπιστήμιο. Ο κ. Λίζι συνέταξε πρόσφατα μια νέα επιστημονική θεωρία για το σύμπαν που μάλιστα έχει αποσπάσει ιδιαίτερα ευνοϊκές κριτικές από τους επιστήμονες στην αναζήτηση του Αγίου Δισκοπότηρου της Φυσικής.

Το χειμώνα, ο Λίζι ζει στα βουνά γύρω από τη λίμνη Τάχο στη Νεβάδα των ΗΠΑ. «Το να είσαι φτωχός είναι άσχημο» αναφέρει. «Είναι δύσκολο να προσπαθείς να λύσεις τα μυστήρια του σύμπαντος την ώρα που προσπαθείς να βρεις πού θα μείνεις τον επόμενο μήνα».

Παρά την ασυνήθιστη επαγγελματική του σταδιοδρομία, η πρόταση του θεωρείται εξαιρετική με τα βάση τα δεδομένα της μοριακής φυσικής, ακριβώς επειδή δεν απαιτεί εξειδικευμένα μαθηματικά. Η προσέγγιση του χρησιμοποιεί μόνο μία διάσταση του χρόνου και τρεις διαστάσεις του χώρου, την ώρα που άλλες θεωρίες απαιτούν εννέα ή δέκα χωρο-χρονικές διαστάσεις και άλλες παράξενες έννοιες. Ακόμη σημαντικότερα, η θεωρία του θα μπορεί να επαληθευθεί, με τη χρήση του Μεγάλου Επιταχυντή Σωματιδίων που θα τεθεί σε λειτουργία το ερχόμενο έτος στη Γενεύη.

Παρά το ότι η εργασία του Λίζι έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει μέχρι τη θεμελίωση της, έχει ωστόσο ένα κοινό σημείο με τον Αϊνστάιν: Οι θεμελιωτής της θεωρίας της σχετικότητας ξεκίνησε τη μεγάλη του περιπέτεια στη θεωρητική φυσική όντας έξω από το επιστημονικό περιβάλλον, αν και απέτυχε να φτάσει στο Άγιο Δισκοπότηρο, στη διατύπωση μιας ερμηνείας εφαρμοσμένης σε όλα τα σωματίδια και τις δυνάμεις του σύμπαντος.

Ο Λίζι όμως συνέταξε μια πρόταση που μπορεί να το επιτύχει αυτό. Όπως σχολίασε ο Λη Σμόλιν, του Περιμετρικού Ινστιτούτου Θεωρητικής Φυσικής του Οντάριο, «είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά ενοποιητικά μοντέλα που έχω δει ποτέ εδώ και πολλά, πολλά χρόνια». «Από τη θεωρία του προκύπτουν μερικά πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα» προσθέτει ο Ντέιβιντ Ριτζ Φίνκελστάιν του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ατλάντα.

Η νέα θεωρία, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο New Scientist, αναλύεται στη διαδικτυακή εργασία «Μια πολύ απλή θεωρία των πάντων». Ο Λίζι ελπίζει ότι η θεωρία του θα παρέχει αυτό που ο ίδιος ονομάζει «μια ριζοσπαστική νέα εξήγηση» του Σταθερού Μοντέλου, το οποίο εμπλέκει τρεις από τις τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις του σύμπαντος. Ο λόγος που το θεωρητικό μοντέλο του Λίζι είναι τόσο συναρπαστικό για τους επιστήμονες είναι ότι λαμβάνει υπόψη τη βαρύτητα, τη δύναμη που μέχρι σήμερα έχει συμπεριληφθεί σε μία μόνο περίπλοκη θεωρία αμφιβόλου αξιοπιστίας.

Η έμπνευση της «θεωρίας των πάντων» του Λίζι εντοπίζεται στο πιο δαιδαλώδες σχήμα γνωστό στα μαθηματικά, το Ε8. Πρόκειται για ένα περίπλοκο σχήμα οκτώ διαστάσεων με 248 σημεία που ανακαλύφθηκε το 1887 αλλά έγινε απόλυτα κατανοητό μόλις πριν ένα χρόνο μετά από εργασίες που, αν εκτυπωνόταν σε σμίκρυνση, θα κάλυπταν την περιοχή του Μανχάταν.

Αυτό που κάνει το Ε8 τόσο συναρπαστικό για τους επιστήμονες είναι ότι η Φύση φαίνεται να το έχει εμφυτεύσει σε πολλές λειτουργίες της. Μία εξήγηση του γιατί έχουμε μια τόσο μακριά λίστα θεμελιωδών σωματιδίων οφείλεται στο ότι όλα προέρχονται από τις διαφορετικές έδρες των παράξενων συμμετριών του Ε8.

Η ανακάλυψη του Λίζι προέκυψε ότι παρατήρησε ότι κάποιες από τις εξισώσεις που περιγράφουν τη δομή του Ε8 εφαρμοζόταν και στη θεωρία του. Αυτό που διαπίστωσε ήταν ότι μπορούσε να βρει ένα τρόπο να τοποθετήσει τα στοιχειώδη σωματίδια στα 248 σημεία του Ε8. Τα είκοσι κενά που απέμειναν, ο Λίζι τα γέμισε με θεωρητικά σωματίδια, από αυτά που οι επιστήμονες προβλέπουν ότι συνδέονται με τη βαρύτητα.

Οι κρίσιμες δοκιμές και επαληθεύσεις της θεωρίας θα γίνουν όταν ο Λίζι ολοκληρώσει τον υπολογισμό της μάζας των είκοσι νέων στοιχείων, τα οποία ελπίζει ότι θα εντοπισθούν από τον Μεγάλο Επιταχυντή Σωματιδίων, όταν τεθεί σε λειτουργία.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες New Scientist
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 00:24.



Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.