Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Ενημέρωση > Κόσμος
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 27-11-07, 18:22
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 10:12
Φύλο: Άντρας
H τιμή της ψήφου στην Αμερική

«Το χρήμα», όπως διακήρυξε στο παρελθόν ο μακαρίτης Τζέσε Ανραχ, άλλοτε πρόεδρος της Βουλής της Καλιφόρνιας, είναι «το μητρικό γάλα της πολιτικής». Αν είναι έτσι, το 2008, η Αμερική θα έχει βελτιωμένα επίπεδα χοληστερόλης. Οι δαπάνες για την προεκλογική εκστρατεία θα ξεπεράσουν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς πολλές μεταρρυθμίσεις από την εποχή του Γουότεργκεϊτ έχουν ήδη αφανιστεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δαπανούν περισσότερα χρήματα γι’ αυτές τις εκλογές απ’ ό,τι οποιοδήποτε άλλο βιομηχανικό κράτος, με εξαίρεση την Ιαπωνία και καμία φορά το Ισραήλ. Τα οφέλη είναι αμφίβολα. «Δεν είναι σαφές ότι έχουμε οποιοδήποτε κέρδος από όλη αυτή την ελευθερία να ξοδεύουμε χρήματα», δήλωσε ο Τόμας Μαν, πολιτικός επιστήμων στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς, ο οποίος διεξήγαγε έρευνες και δημοσίευσε ένα βιβλίο με θέμα το χρήμα και την πολιτική στις μεγάλες δημοκρατίες.

Το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων είναι μικρότερο στις ΗΠΑ απ’ ό,τι σε άλλες μεγάλες χώρες και είναι δύσκολο να ισχυριστεί κανείς ότι οι Αμερικανοί είναι καλύτερα ενημερωμένοι. Η σημερινή εκλογική τροχιά στις ΗΠΑ έχει ως εξής: Οι Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι μαζί θα ξοδέψουν τουλάχιστον ένα δισ. δολάρια έως τον ερχόμενο Νοέμβριο, άλλοι επίδοξοι πρόεδροι θα δαπανήσουν με τη σειρά τους περί τα 400 εκατ. δολ., υποψήφιοι για το Kογκρέσο επίσης υπολογίζεται ότι θα ξοδέψουν 1,5 δισ. δολάρια, ενώ οι διάφορες επιτροπές στο Ρεπουμπλικανικό και το Δημοκρατικό Κόμμα θα αναχωρήσουν με πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά. Αυτή τη φορά, οι προκριματικές για την προεδρική εκλογή μπορούν να αποτελέσουν στ’ αλήθεια αντικείμενο προς μελέτη. Στην Αϊόβα, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, οι γερουσιαστές Χίλαρι Κλίντον και Μπάρακ Ομπάμα είναι έτοιμοι να ξοδέψουν έως και 15 εκατ. δολ. έκαστος. Συνολικά, οι υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος ενδέχεται να δαπανήσουν 45 εκατ. δολ. για τη μικρή αυτή πολιτεία μόνο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην καλύτερη περίπτωση, εκείνη την ψυχρή νύχτα του Iανουαρίου στην Αϊόβα θα προσέλθουν στην κάλπη για τις προκριματικές 150.000 Δημοκρατικοί. Κάτι που σημαίνει ότι η ψήφος ισοδυναμεί με 300 δολλάρια. Το κεφάλαιο που θα διατεθεί για την προεκλογική εκστρατεία του 2008 είναι τόσο μεγάλο που δεν είναι σαφές εάν θα υπάρξει γνήσιο πλεονέκτημα για τη μία ή την άλλη πλευρά. Οι Ομπάμα και Κλίντον έχουν συγκεντρώσει έκαστος περίπου 100 εκατ. δολ. έως τώρα, σχεδόν τα διπλά από οποιονδήποτε άλλον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο.

Η κριτική από την πλευρά συντηρητικών πολιτικών της Αμερικής, αλλά και ριζοσπαστικών-ελευθεριακών κύκλων, οι οποίοι αντιτίθενται σε οποιονδήποτε περιορισμό στη χρηματοδότηση εκστρατείας, αφορά στο ότι οι αλλαγές του Γουότεργκεϊτ και ο νόμος ΜακΚέιν-Φέινγκολντ απέτυχαν. Δεν είναι έτσι. Το 1974, ακριβώς μετά το Γουότεργκεϊτ, οι επικριτές έλεγαν ότι οι αλλαγές θα είναι ισοδύναμες με μια πράξη προστασίας υπέρ του προέδρου. Οι επόμενες εκλογές, για αρκετές αναμετρήσεις, ήταν μεταξύ των πλέον καθαρών στη σύγχρονη ιστορία· στις δύο πρώτες αναμετρήσεις, αφού το μέτρο έγινε νόμος, οι επίδοξοι πρόεδροι επικράτησαν των υποψηφίων που ήδη κατείχαν το αξίωμα. Αυτό είχε συμβεί μόλις δύο φορές, στο παρελθόν, μέσα στον 20ό αιώνα. Πριν από πέντε χρόνια, οι προβλέψεις ήταν απόλυτες. Ο γερουσιαστής Μιτς Μακ Κόνελ προέβλεπε ότι ο νόμος ΜακΚέιν-Φέινγκολντ θα καταλήξει σε «μια αμοιβαία καταστροφή» των πολιτικών κομμάτων. Η αλήθεια είναι ότι τα πολιτικά κόμματα, τουλάχιστον με γνώμονα το χρήμα, έχουν καλύτερες επιδόσεις από ποτέ. Και ο στόχος των ΜακΚέιν και Φέινγκολντ -να περιορίσουν την ικανότητα των μεγάλων χρηματοδοτών να επηρεάζουν τους κυβερνώντες, αλλά και τη δυνατότητα των σωματείων και των εργατικών συνδικάτων να επηρεάζουν άμεσα τις εκλογές -έχει επιτευχθεί. Φυσικά, οι ξύπνιοι βρίσκουν παραθυράκια. Πάντα γίνεται αυτό. Οταν ξεσπάσει το επόμενο μεγάλο σκάνδαλο, νέες μεταρρυθμίσεις θα προωθηθούν. Θα αποδώσουν καρπούς. Για λίγο καιρό. Ετσι λειτουργούν τα πράγματα στην Αμερική.

Πηγή : International Herald Tribune / Καθημερινή
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 27-11-07, 19:01
Το avatar του χρήστη Fireseaker
Fireseaker Ο χρήστης Fireseaker δεν είναι συνδεδεμένος
Mέλος
 

Τελευταία φορά Online: 26-01-08 19:39
Φύλο: Άντρας
Η διαθεσή μου τώρα:
Εχω την εξής απορία:Τοσα λεφτα για να βγεί ο Μπους?
Αλλα πραγματα θέλει ο κόσμος για να πάει να ψηφίσει..
Απάντηση με παράθεση
  #3  
Παλιά 28-11-07, 14:33
guest123
Guest
 

παντως στην Ελλαδα η ψηφος κοστιζει 3.000 euro
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 13:08.



Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.