Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Επιστήμη & Εκπαίδευση > Επιστήμη
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 10-11-07, 08:10
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 10:12
Φύλο: Άντρας
Όταν η τεχνολογική έρευνα ακολουθεί την επιστημονική φαντασία

«Δε νομίζω απλά ότι θα πειραματιστούμε με τη Μητέρα Φύση, αλλά νομίζω ότι και η ίδια η Μητέρα αυτό θέλει να κάνουμε»
Γουίλιαμ Γκέιλιν

Κάπως έτσι ξεκινάει στην εισαγωγή της η ταινία επιστημονικής φαντασίας «Gattaca», Μια ταινία που στο πρόσφατο παρελθόν, μας έδωσε μία γεύση από το μέλλον που ήδη αρχίζει να διαμορφώνεται.

Οι περισσότερες προβλέψεις για το μέλλον έγιναν από συγγραφείς βιβλίων επιστημονικής φαντασίας, σεναριογράφων του Χόλιγουντ και κοινωνικών κριτικών, που παρουσιάζουν ένα μέλλον όμορφο, όπου όλοι ζουν σε ευμάρεια, με υπάκουα ρομπότ - υπηρέτες ή έναν κόσμο σκληρό και σκοτεινό, όπου οι μηχανές καταλαμβάνουν τον κόσμο και σκλαβώνουν τους ανθρώπους.

Πολλές φορές έχουμε δει σε αυτές τις ταινίες και τα βιβλία, ιδέες που στη συνέχεια έγιναν πραγματικότητα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Από το ταξίδι στο φεγγάρι, μέχρι τα κινητά τηλέφωνα

Επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο που έδιναν και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους εφευρίσκοντας το μέλλον στο εργαστήριό τους.



Εργαστήρια του μέλλοντος

Από τη Βόρεια Καρολίνα όπου στο τοπικό πανεπιστήμιο δημιουργήθηκε το «αυτοκίνητο χωρίς οδηγό», όπου οι επιβάτες ταξιδεύουν στον αυτοκινητόδρομο χωρίς να υπάρχει κάποιος στο τιμόνι.

Στην Ιαπωνία έχουν δημιουργήσει τα πιο προηγμένα ρομπότ, που παίζουν ποδόσφαιρο και ανταποκρίνονται στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Στο Σίλικον Βάλεϋ στην Καλιφόρνια, ετοιμάζεται η επανάσταση στους υπολογιστές καθώς ονειρεύονται πολυδιάστατες τηλεοράσεις, φανταστικούς εικονικούς κόσμους και Διαδίκτυο στα γυαλιά μας.

Σε εργαστήριο στη Βιέννη υπάρχουν φυσικοί που «τηλε-μεταφέρουν» φωτόνια και άτομα, όπως συμβαίνει και στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Στο Ντάλας του Τέξας είναι ήδη πραγματικότητα η κλωνοποίηση, όπου η δημιουργία κλωνοποιημένων κοπαδιών αγελάδων είναι πλέον καθημερινότητα για τους ιδιοκτήτες αγροκτημάτων.

Μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε η δημιουργία του «έξυπνου ποντικιού», το οποίο κατασκευάστηκε γενετικά να έχει καλύτερη μνήμη. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς που πάσχουν από Αλτσχάιμερ.



Δημιουργώντας ανθρώπινα όργανα

Όμως, η πραγματική επανάσταση έρχεται στην ιατρική. Συγκεκριμένα στο πανεπιστήμιο Wake Forest στη Βόρεια Καρολίνα, ο καθηγητής Άντονι Ατάλα, δημιουργεί ολόκληρα ανθρώπινα όργανα από απλά κύτταρα του σώματος. Έτσι, θα υπάρχει άμεση αντικατάσταση των άρρωστων ή γερασμένων οργάνων. Μάλιστα, έχει τόσο προχωρήσει στο έργο του ο καθηγητής Ατάλα, που το 2006 το περιοδικό Fast Company, το συμπεριέλαβε στον κατάλογο τον 50 ανθρώπων που «θ' αλλάξουν τον τρόπο που δουλεύουμε και ζούμε μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια».


Τα όργανα δημιουργούνται μέσα σε μία πλαστική φόρμα που μοιάζει με σφουγγάρι. Σε αυτή εισάγονται κύτταρα από το σώμα μας, τα οποία στη συνέχεια μεγαλώνουν μέσα στη φόρμα. Όταν πλέον το όργανο έχει αναπτυχθεί ολοκληρωτικά, αφαιρείται η πλαστική φόρμα, με το «τέλειο» όργανο έτοιμο προς χρήση.

Ο κ. Ατάλα με την ομάδα του έχουν επιτύχει με αυτή την μέθοδο να δημιουργήσουν δέρμα, οστά, χόνδρο, αιμοφόρα αγγεία, βαλβίδες της καρδιάς, αυτιά και μύτη.

Το 2006 είχε γίνει πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο καθώς δημιούργησε την πρώτη ανθρώπινη ουροδόχο κύστη, ενώ στη σχετική επέμβαση υποβλήθηκαν επτά άνθρωποι.

Ο καθηγητής δήλωσε μάλιστα πρόσφατα στο BBC πως «αυτό που μπορούμε να προβλέψουμε για το μέλλον είναι πως θα έχουμε έτοιμη προμήθεια ανθρωπίνων οργάνων από τον ίδιο μας τον εαυτό και απλά θα τα τοποθετούμε στο σώμα μας, όποτε αυτό απαιτείται».

Ο επόμενος στόχος του κ. Ατάλα είναι η δημιουργία συκωτιού, πάγκρεας, καρδιάς και νεφρού.

Έλεγχος και υπευθυνότητα

Οι ενδεχόμενες επιπλοκές για την ιατρική από αυτό το ερευνητικό πρόγραμμα είναι πολλές. Καταρχήν, υπάρχουν πολλές χιλιάδες άνθρωποι που περιμένουν για μία μεταμόσχευση οργάνου, η οποία τελικά δεν γίνεται. Κατά δεύτερον, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι της γενιάς του baby boom, πλησιάζουν την ηλικία των 60 και αρχίζουν ν' ανησυχούν για το διαβήτη, καρδιακά προβλήματα και μία σειρά ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση.

Η ανάπτυξη ανθρωπίνων οργάνων σημαίνει ταυτόχρονα και επιμήκυνση της ανθρώπινης ζωής, καθώς τα γερασμένα όργανα θα μπορούν ν' αντικατασταθούν. Όμως, οι επιστήμονες ονειρεύονται τη στιγμή που θ' αποκαλυφθούν τα γονίδια που οφείλονται για τη γήρανση του ανθρώπινου σώματος.


Εδώ βρισκόμαστε στο πεδίο δράσης του ΜΙΤ στη Βοστώνη, όπου στα εργαστήρια του γνωστού πανεπιστημίου έχουν απομονωθεί ορισμένα από τα γονίδια - κλειδιά, που σχετίζονται με τη διαδικασία της γήρανσης.

Ζούμε στην Εποχή των Ανακαλύψεων στο χώρο της Επιστήμης. Αντί απλά να παρατηρούν απλά τη φύση, αυτοί οι επιστήμονες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της Εποχής της Βαθιάς Γνώσης, χειραγωγώντας γονίδια, εισάγοντα τσιπ οπουδήποτε στο περιβάλλον μας και χειραγωγώντας κάθε άτομο ξεχωριστά.

Επιπλέον, είναι πολύ πιθανόν να καταλήξουμε να έχουμε τη δύναμη ενός αρχαίου Έλληνα θεού, όπως π.χ. να δημιουργούμε ζωή κατ' εικόνα μας, ή να δίνουμε ζωή σ' άψυχα αντικείμενα. Όμως, με όλη αυτή τη δύναμη η ερώτηση παραμένει η ίδια: θα έχουμε και τη σοφία του Σολομώντα για να την ελέγξουμε;

Ίσως το πρώτο βήμα γι' αυτή τη σοφία θα είναι να μάθουμε περισσότερα γι' αυτή τη συναρπαστική τεχνολογία που μας περιμένει και στη συνέχεια να ξεκινήσουμε ένα ζωηρό δημοκρατικό διάλογο για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 10-11-07, 08:12
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 10:12
Φύλο: Άντρας
20 ταινίες επιστημονικής φαντασίας που ενέπνευσαν την έρευνα

- 2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος (1968)
- Blade Runner (1982)
- Το νησί του Δρ. Μορό (1996)
- Johnny Mnemonic (1995)
- Gattaca (1997)
- Star Wars (1977-1983) (1999 - 2005)
- Star Trek (1966 - έως σήμερα)
- 1984 (1984)
- Τα παιδιά των ανθρώπων (2006)
- Solaris (1972)
- Ο πλανήτης των πιθήκων (1968 - 2001)
- Στενές επαφές τρίτου τύπου (1977)
- 12 πίθηκοι (1995)
- Matrix (1999 - 2003)
- Minority Report (2002)
- Time Machine (1960)
- Το πείραμα της Φιλαδέλφεια (1984)
- Metropolis (1927)
- The impossible voyage (1904)
- Η Μύγα (1958)

Σχόλιο :

Ξέρω ένα μέλος της AcroBase που θα συγκινηθεί με αυτό το θέμα :-)
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 20:18.



Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.