Η μεσογειακή δίαιτα καταπολέμα το Αλτζχάιμερ
Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε ομάδα του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης, υπό τον Νικόλαο Σκαρμέα, έδειξε ότι η πλούσια σε λαχανικά, χόρτα, ψάρι και λάδι ελιάς, μεσογειακή δίαιτα, ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο προσβολής από τη νόσο Αλτζχάιμερ, αναφέρονται σε άρθρα τους οι εφημερίδες «Ουάσιγκτον Ποστ» και «Ουάσιγκτον Τάιμς».
Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο τεύχος Δεκεμβρίου του επιστημονικού περιοδικού Archives of Neurology, η ιατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Columbia παρακολούθησε 1.984 άτομα, με μέσο όρο ηλικίας 76 έτη, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν και 194, που έπασχαν ήδη από τη νόσο.
Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές τους συνήθειες κατά τον προηγούμενο χρόνο ανακάλυψαν ότι όσοι τρέφονταν σύμφωνα με τη μεσογειακή δίαιτα παρουσίαζαν μικρότερη πιθανότητα να προσβληθούν από τη νόσο Αλτζχάιμερ. Λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την ανάπτυξη της νόσου, όπως το γήρας και το υπερβολικό βάρος, οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν 68% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο.
Οι ερευνητές πίστευαν ότι τα θετικά για την υγεία αποτελέσματα προέρχονταν κυρίως από την ευεργετική επίδραση της δίαιτας στα αιμοφόρα αγγεία, η έρευνα όμως έδειξε ότι δεν ισχύει αυτό καθώς η μεσογειακή διατροφή φάνηκε να έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξυδοτική δράση.
Πηγή : Καθημερινή
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
|