Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Επιστήμη & Εκπαίδευση > Ιατρικές συζητήσεις
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 11-08-07, 18:16
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 10:12
Φύλο: Άντρας
Γάλα; Μα, μη παστεριωμένο

Γάλα; Μα, μη παστεριωμένο
«Επιστροφή στις... ρίζες» από πολλούς Αμερικανούς, που αγνοούν οδηγίες ειδικών

The New York Times

Στο χαρτόνι αναγράφεται, με ορνιθοσκαλίσματα, το όνομα μιας ιστοσελίδας. Γρήγορα όμως ένας ανώνυμος αγρότης στη λαχαναγορά της Πλατείας Γιούνιον της Νέας Υόρκης το σκίζει σε κομμάτια και συνεχίζει με κάποια φαινομενικά νόμιμα έγγραφα. Υποτίθεται ότι θέλει να προστατεύσει την πηγή της άκρως παράνομης ουσίας. Τελικά, όμως, ιεροκρυφίως, ο Γιαρόν Μίλγκρομ-Ελκοτ αποκτά την πολυπόθητη διεύθυνση που θα βρει το πολύτιμο εμπόρευμα. Ο αγοραστής πρέπει να εμφανιστεί την ακριβή ώρα του ραντεβού ή δεν θα αποκτήσει τη λευκή ουσία. Nαρκωτικά; Οχι. Μη παστεριωμένο γάλα.

Ο Γιαρόν, κάθε μήνα, μαζί με μητέρες που κρατούν νεογέννητα στην αγκαλιά και γιάπηδες από τη Γουόλ Στριτ, αναζητεί το δικό του μπουκάλι με μη παστεριωμένο, μη ομογενοποιημένο γάλα. Συγκαταλέγεται στις εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς που διακινδυνεύουν να αρρωστήσουν ή να πεθάνουν πίνοντας το γάλα όπως οι πρόγονοί τους: αγνό, απευθείας από την αγελάδα χωρίς παρεμβολή ανθρώπινου χεριού.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων προειδοποιεί διαρκώς τους καταναλωτές ότι θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους. Ωστόσο, κάθε πολιτεία αποφασίζει ανεξάρτητα τι θα κάνει με το μη παστεριωμένο γάλα. Η κατανάλωσή του απαγορεύεται σε 15 πολιτείες, ενώ η πώληση, με κάποιους περιορισμούς, επιτρέπεται σε 26 πολιτείες μεταξύ των οποίων η Νέα Υόρκη. Το προϊόν μπορεί να πωληθεί μόνο σε 19 αγροκτήματα που έχουν εγκριθεί από τους αρμόδιους πολιτειακούς φορείς.

Οσοι το προτιμούν λένε ότι η γεύση του είναι πλουσιότερη και ότι είναι πιο θρεπτικό από το παστεριωμένο. Οπως και να ’ναι, η ζήτηση έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Αλλωστε, όπως λέει ο κ. Μίλγκρομ - Ελκοτ, «η γεύση του είναι πλούσια και γεμάτη, όχι όπως αυτή του κατεργασμένου γάλακτος και είναι πιο σύνθετη».

Αλλοι απλά πιστεύουν ότι το μη παστεριωμένο γάλα τους κάνει καλό. Η παστερίωση -η θέρμανση και ταχεία ψύξη σκοτώνει παθογόνους παράγοντες όπως η σαλμονέλα, τα κωλοβακτηρίδια E. Coli και η λιστερία- αλλά και ωφέλιμους μικροοργανισμούς, πρωτεΐνες και ένζυμα.

H Νίνα Πλανκ, συγγραφέας του «Πραγματικά Τρόφιμα: Τι πρέπει να τρώμε και γιατί» αδιαφόρησε για τις προειδοποιήσεις του FDA και καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της έπινε μη παστεριωμένο γάλα.

Σήμερα που θηλάζει το μωρό της εξακολουθεί να πίνει ενώ δίνει περιστασιακά καμιά γουλιά στον εννιάμηνο Τζούλιαν. «Πίνουμε μη παστεριωμένο γάλα επειδή εμπιστευόμαστε την παραδοσιακή διατροφική αλυσίδα» λέει η Πλανκ. «Συχνά ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα για αγνότερα τρόφιμα. Δεν είναι δυνατό να καθορίσεις ποιοι επιλέγουν αυτό το γάλα. Είναι ρεπουμπλικανοί και δημοκρατικοί, αγρότες, γιάπηδες και χίπηδες». Οι ειδικοί διατροφολόγοι δεν κατανοούν γιατί τόσοι πολλοί αδιαφορούν για ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά επιτεύγματα. Το 1938, π.χ., το γάλα προκαλούσε το 25% των επιδημιών από τρόφιμα ή νερό. Το 1993, λόγω παστερίωσης, έπεσε στο 1%.

Ο Ντέιβιντ Μπαρμπάνο, καθηγητής Διατροφολογίας διευθυντής Κέντρου Ερευνας Γαλακτοκομικών Προϊόντων του πανεπιστημίου Κορνέλ και του πανεπιστημίου του Βερμόντ, υποστηρίζει ότι ο ίδιος μεγάλωσε πίνοντας μη παστεριωμένο γάλα και δεν θυμάται να αρρώστησε.

Πηγή : The New York Times / Καθημερινή
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 11-08-07, 18:21
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 10:12
Φύλο: Άντρας
Καλά από τους αμερικάνους όλα να τα περιμένει κανείς.

Πάντως προσωπικά θα ήθελα το γάλα να ήταν παστεριωμένο φυσικά, αλλά δεν θα επιθυμούσα να ήταν ομογενοποιημένο.

Όποιος θυμάται το γάλα πριν την μόδα της ομογενοποίησης, θα θυμάται εκείνη την κρέμα γάλακτος που άφηνε το μπουκάλι στο επάνω μέρος και που ο πρώτος τυχερός την άρπαζε για πάρτη του :-)

Κάτι στην γεύση άλλαξε όταν έγινε ομογενοποίηση, σαν να αλοιώθηκε η καθαρή γεύση του γάλακτος. Άστε που το καιμάκι που εβγαζε βράζοντας το γάλα, δεν έχει καμιά σχέση με το σημερινό :-)
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
  #3  
Παλιά 13-08-07, 08:25
Platinum Ο χρήστης Platinum δεν είναι συνδεδεμένος
Οργανωτής Club
 

Τελευταία φορά Online: 10-02-10 16:06
Φύλο: Άντρας
Η διαθεσή μου τώρα:
Μα το ακριβό συστατικό του γάλακτος είναι το λίπος (βούτυρο). Το πρόβλημα δεν είναι η ομογενοποίηση αλλά η μερική αποβουτύρωση (ημιαποβουτυρωμένο ή ηιμάπαχο το έλεγαν κάποτε) το ποσοστό της οποίας καθορίζει και το "πλούσιο" της γεύσης του γάλακτος. Όσο περισσότερο βούτυρο αφαιρούμε τόσο "φωτοχότερη" η γεύση του γάλακτος.
__________________
Mike K - In nomine Astrοrum
Απάντηση με παράθεση
  #4  
Παλιά 16-08-07, 13:58
Το avatar του χρήστη NEBULOUS
NEBULOUS Ο χρήστης NEBULOUS δεν είναι συνδεδεμένος
Οργανωτής Club
 

Τελευταία φορά Online: 22-05-11 01:20
Φύλο: Γυναίκα
Η διαθεσή μου τώρα:
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΛΑΒΑ ΚΑΙ ΓΩ ΤΟ ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ ΤΗΣ ΑΓΕΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ.ΒΕΒΑΙΑ ΤΟΤΕ ΞΕΡΑΜΕ ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΧΕ ΦΑΕΙ Η ΑΓΕΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ΟΜΩΣ?????ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΚΥΝΔΙΝΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΓΑΛΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΗΜΕΡΑ? ΦΟΒΑΜΑΙ ΠΩΣ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΘΥΣΙΑΖΟΝΤΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ!!!
Απάντηση με παράθεση
  #5  
Παλιά 18-08-07, 16:17
Το avatar του χρήστη Atomic_man
Atomic_man Ο χρήστης Atomic_man δεν είναι συνδεδεμένος
Mέλος
 

Φύλο: Άντρας
Η διαθεσή μου τώρα:
Αν πάψει η παστερίωση θα επανεμφανισθούν ασαθένειες που τις έχουμε ξεχάσει εδώ και δεκαετίες.
Προσωπικά πάντως έχω να πιώ γάλα δεν θυμάμαι από πότε.

ΥΓ Βρε Nebulous τι γράφεις με κεφαλαία; είναι σαν να ουρλιάζεις.
__________________
Facebook ομάδα: "Θέλουμε το σιδηρόδρομο στην Πελοπόννησο!"
Απάντηση με παράθεση
  #6  
Παλιά 18-08-07, 18:31
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 10:12
Φύλο: Άντρας
Αρχική Δημοσίευση από Atomic_man Εμφάνιση μηνυμάτων
Αν πάψει η παστερίωση θα επανεμφανισθούν ασαθένειες που τις έχουμε ξεχάσει εδώ και δεκαετίες.
Δεν μιλάμε φυσικά για γάλα μη παστεριωμένο, αλλά για γάλα μη ομογενοποιημένο, στο οποίο η περιεκτικότητα σε κρέμα γάλακτος είναι περιορισμένη και τεχνητά διαμορφωμένη.

Θα θυμάσαι το γάλα που πίναμε πριν 15-20 χρόνια και που μέρος της κρέμας γάλακτος, έμενα στο επάνω μέρος και εμένα προσωπικά με τρέλενε :-)

Δεν συμφέρει τις γαλακτομικές να διαθέτουν γάλα μη ομογενοποιημένο, μιας και βγάζουν πολλά λεφτά πουλώντας την κρέμα γάλακτος. Η μεγάλη αδικία είναι ότι το γάλα 2% και 0% έχει ίδια αξία με πλήρες γάλα, ενώ την κρέμα την πουλάνε 2000% επάνω.
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 04:07.



Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.