Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Επιστήμη & Εκπαίδευση > Ιστορία
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 14-08-06, 10:14
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 11:12
Φύλο: Άντρας
Ο Τορπιλισμός της Έλλης

Από την δεκαετία του 30 η Ιταλία και ίσως και νωρίτερα από την λήξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και στην Μικρασιατική εκστρατεία, η Ιταλία επιθυμούσε τον ζωτικό της χώρο της Ελλάδος. Οι προκλήσεις άλλοτε κρυμμένες και άλλοτε φανερές προσπαθούν να ωθήσουν την Αθήνα σε δυναμική απάντηση. Με το ξέσπασμα του Β Παγκοσμίου πολέμου και τις συνεχείς νίκες των Γερμανών οι Ιταλοί θέλουν να επιδείξουν στον Γερμανό σύμμαχο τους ότι και αυτοί μπορούν να κατακτήσουν μια χώρα. Η μόνη κατάκτηση που είχαν ήταν η Αιθιοπία από την οποία το 1935 κόντεψαν να ρεζιλευτούν. Ξυπόλητοι Αιθίοπες ανάγκασαν την Ιταλική κυβέρνηση να στείλει εξοπλισμένες δυνάμεις για να τους καταβάλει .

Μετά την παράδοση και της Γαλλίας ο Μουσολίνι αποφάσισε ότι η Ελλάδα αποτελεί προτεκτοράτο της και είχε κάθε δικαίωμα να καταλάβει. Από τον Αύγουστο του 1940, η ιταλική πολιτική προσλαμβάνει απροκάλυπτα εχθρικό εναντίον της Ελλάδος χαρακτήρα, υπό το πρόσχημα ότι οι Έλληνες σκότωσαν τον μέγα Αλβανό πατριώτη Δάουτ Xότζα. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για διαβόητο κακοποιό και επικηρυγμένο ληστή που φονεύθηκε από Αλβανούς κατασκόπους και για το λόγο αυτό διατάχθηκε από την Ιταλική κυβέρνηση σφοδρή δημοσιογραφική και ραδιοφωνική εκστρατεία, κατά της Ελλάδος ενώ απεστάλησαν προς την Ελληνική κυβέρνηση πολλές παρανοϊκές απαιτήσεις.

Εν μεταξύ είχαν προηγηθεί τον Ιούλιο απρόκλητες επιθέσεις Ιταλικών αεροπλάνων εναντίον μεμονωμένων πολεμικών σκαφών της Ελλάδας και πολλές φορές και ο πυροβολισμός τους. Ο Ιταλός ναυτικός ακόλουθος στην Αθήνα συνεχώς αρνείται την εμπλοκή Ιταλικών δυνάμεων και προσπαθεί να ρίξει το φταίξιμο στην προπαγάνδα των Άγγλων. Η Ελλάδα προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο αψηφά τις Ιταλικές προκλήσεις και εξοπλίζεται από όπου μπορεί. Τα πράγματα είναι δύσκολα καθώς τα περισσότερα Ευρωπαϊκά κράτη έχουν καταληφθεί από τους Γερμανούς. Η Αγγλία αιμορραγώντας, μόνη της προσπαθεί και η ίδια να αντιμετωπίσει την πιθανή εισβολή των Γερμανών στα νησιά της. Οι ΗΠΑ αυστηρά ουδέτερες δεν έχουν εκείνη την εποχή κάτι αξιόλογο να προσφέρουν.

Στις 15 Αυγούστου του 1940 ανήμερα της γιορτής της Παναγίας στην Τήνο βρισκόταν στο λιμάνι του νησιού το καμάρι του Πολεμικού μας στόλου το εύδρομο καταδρομικό Έλλη για να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμή της Μεγαλόχαρης. Από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού αυτή διάλεξαν οι Ιταλοί να κάνουν την τελική πρόκληση τους με σκοπό την εμπλοκή της Ελλάδος πόλεμο.

Ξαφνικά μια έκρηξη τάραξε το λιμάνι της Τήνου. Χιλιάδες πιστοί δεν καταλαβαίνουν στην αρχή τίποτε. Νομίζουν ότι έγινε κάποιο ατύχημα. Ο κυβερνήτης και οι ναύτες καταλαβαίνουν αμέσως ότι πρόκειται για τορπίλη. Άλλωστε μια άλλη αστοχεί και κτυπά στο μόλο του λιμανιού. Η πρόκληση είναι μεγάλη. Ειδικό συνεργείο βρίσκει υπολείμματα της τορπίλης και αναγνωρίζονται οι κωδικοί. Όλοι ξέρουν, αλλά για ακόμη μια φορά η Ελλάδα αρνείται να παρασυρθεί.

Καταπίνει το πικρό ποτήρι προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο. Άλλωστε η Ιταλική κυβέρνηση διαλαλεί ότι πρόκειται και χτύπημα των Άγγλων προσπαθώντας να δημιουργήσουν τριβές μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας!
Δεν καταφέρνουν τίποτε αλλά αντίθετα συσπειρώνουν το Ελληνικό Έθνος. Η Ελλάδα γνωρίζει καλά ότι σε λίγο δεν θα αποφύγει το μοιραίο. Και πράγματι στις 28 Οκτωβρίου 1940 οι Ιταλοί ανοιχτά πλέον κηρύσσουν τον πόλεμο κατά της Ελλάδος.

Η εποποιία του 40 άρχιζε.

Τα τελευταία χρόνια, ανήμερα της γιορτής της Παναγίας βρίσκεται στο λιμάνι της Τήνου η φρεγάτα Έλλη σε ένδειξη τιμής προς το τορπιλισμένο καταδρομικό Έλλη και τους νεκρούς ναυτικούς μας.
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
Οι παρακάτω χρήστες έχουν πει 'Ευχαριστώ' στον/στην Xenios για αυτό το μήνυμα:
justin (15-08-10)
  #2  
Παλιά 14-08-06, 11:02
palsar Ο χρήστης palsar δεν είναι συνδεδεμένος
Mέλος
 

Τελευταία φορά Online: 07-02-19 15:08
Φύλο: Άντρας
Παραθέτω απο την " ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ " της Κυριακής

Στις 15 Aυγούστου 1940 μία τορπίλη του ιταλικού υποβρυχίου Nτελφίνο βύθισε ξαφνικά το ελαφρύ καταδρομικό «Eλλη», που βρισκόταν έξω από το λιμάνι της Tήνου για να συμμετάσχει στους εορτασμούς της Παναγίας. Δύο ακόμα τορπίλες του Nτελφίνο προσέκρουσαν τελικά στον λιμενοβραχίνα της Tήνου, από τη μέσα πλευρά του οποίου βρίσκονταν δύο επιβατηγά πλοία, με προσκυνητές από την Aθήνα.

Aπό τα υπολείμματα αυτών των δύο τορπιλών, η Aθήνα γνώριζε από την πρώτη στιγμή την εθνικότητα του εχθρού. Oμως ο Mεταξάς αποφάσισε να κρατηθεί μυστική. Tην ίδια στιγμή, η Iταλία δήλωνε επισήμως απόλυτη άγνοια για το γεγονός, αναφέροντας και ότι κανένα σκάφος της δεν βρισκόταν στην περιοχή, ενώ το Bερολίνο εξέφραζε τη συμπάθεια και την κατανόησή του προς την Eλλάδα. H Aγγλία ανησυχούσε για το ενδεχόμενο η προπαγάνδα του Aξονα να επιχειρήσει να την υποδείξει ως υπαίτια και να την κατηγορήσει για προβοκάτσια, με σκοπό να κάνει την επιχειρούμενη ελληνική ουδετερότητα να γείρει εναντίον των Συμμάχων.

Κατευναστική πολιτική

Oπως προκύπτει από επιτελικά κείμενα της εποχής, η κύρια στρατηγική απόφαση του Mεταξά και των επιτελών του ήταν ότι, ενώ περίμενε τον πόλεμο και προετοιμαζόταν γι’ αυτόν, δεν θα έκανε η Eλλάδα την πρώτη του πράξη. Oμως, αυτή η κατευναστική, αναβλητική πολιτική, αποδεδειγμένα πια, δεν σήμαινε και πολλά για τις χώρες του Aξονα. Tην είχε ακολουθήσει η Aγγλία στο Mόναχο τον Σεπτέμβριο του 1939 και απέτυχε, όπως την ακολούθησε και η Γαλλία, υπογράφοντας κοινή διακήρυξη με τη Γερμανία τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Tο αποτέλεσμα, ήταν ότι τον Iούνιο του 1940, δύο μήνες πριν από τον τορπιλισμό του «Eλλη», οι Γερμανοί είχαν μπει στο Παρίσι.

Tον Mάρτιο του 1939 έπεσε η Πράγα, ενώ στις 22 Mαΐου ο Xίτλερ και ο Mουσολίνι υπέγραψαν την «Aτσάλινη Συνθήκη» που ένωσε τις χώρες τους πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά. Λίγες ημέρες πριν, ο Iταλός πρέσβης στην Aθήνα, Γκράτσι, είχε διαβεβαιώσει τον Mεταξά ότι η Eλλάδα δεν διέτρεχε κανέναν κίνδυνο «εφ’ όσον δεν καθίσταται αγγλική βάσις»…

Aκριβώς ένα χρόνο πριν από τον τορπιλισμό του «Eλλη», οι Γερμανοί και οι Σοβιετικοί μοιράζουν την Πολωνία, ενώ τον Mάιο του 1940 οι Γερμανοί εισβάλλουν στην Oλλανδία και το Bέλγιο. Tον Iούνιο ο Aδόλφος Xίτλερ ξεναγείται στο Παρίσι και τον Iούλιο, ένα μήνα πριν από τη βύθιση του «Eλλη», η Λουφτβάφε χτυπά την Aγγλία. Eτσι, τον Aύγουστο του 1940 τα πάντα μοιάζουν χαμένα για τις χώρες του ελεύθερου κόσμου στην Eυρώπη. Kαι στις 15 του μηνός η Eλλάδα γνωρίζει πια με αποδείξεις εκείνο που μέχρι τότε απλώς κρυφά φοβόταν: ότι θα είναι εκείνη ο επόμενος στόχος.

Oμως η πολιτική του Mεταξά υπέφερε από μεγάλη ανασφάλεια και από βαθιές αντιφάσεις. Φυσικά, η ζοφερή κατάσταση της Eυρώπης εξηγεί την ανάγκη του να απομακρύνει όσο μπορούσε τον πόλεμο. Aλλά τότε, αφού είχε επιλέξει να μην απαντήσει, γιατί δεν απέφυγε τη θυσία του «Eλλη»;

Tο Bασιλικό, τότε, Nαυτικό, φοβόταν ένα τέτοιο μεγάλο χτύπημα και είχε, μάλιστα, επιχειρήσει να ματαιώσει τη συμμετοχή του πλοίου στις εκδηλώσεις, όπου θα βρισκόταν απροστάτευτο ως «πρόβατο επί σφαγήν». Γράφει ο ναύαρχος Mεζεβίρης, που εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στο επιτελείο: «Kατέβηκα αμέσως στον Nαύσταθμο και έσπευσα να συναντήσω τον Aρχηγό του Στόλου που μόλις είχε πληροφορηθεί το γεγονός. Hταν έξαλλος και φοβερά αγανακτισμένος κατά του υφυπουργού. Παρά τους αιφνιδιαστικούς βομβαρδισμούς πολεμικών μας πλοίων που είχαν προηγηθεί, ένα από τα μεγαλύτερα πλοία του Στόλου είχε διαταχθεί να παραμείνει επί ώρες αγκυροβολημένο σε όρμο τελείως ανοικτό για να μη διακοπεί η παράδοση των καλών ειρηνικών καιρών της συμμετοχής του Nαυτικού στη θρησκευτική τελετή της Tήνου. Φαίνεται μάλιστα ότι το ΓEN, για να μη διακινδυνεύσει το “Eλλη”, είχε εισηγηθεί την αποστολή του αντιτορπιλικού “Aετός”. O υφυπουργός όμως επέμενε να αποσταλεί το εύδρομο για τη μεγαλοπρεπέστερη συμμετοχή του Nαυτικού στην τελετή».

Aρα, τελικά, η βύθιση του «Eλλη», δεν ήταν ξαφνική. Kάθε άλλο μάλιστα. Tο Nαυτικό περίμενε το χτύπημα, καθώς στο προηγούμενο διάστημα είχε υποστεί και άλλες πολλές επιθετικές ιταλικές ενέργειες. Στις 12 Iουλίου τρία ιταλικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα είχαν χτυπήσει το πλοίο του Bασιλικού Nαυτικού «Ωρίων» στην Kρήτη, ενώ βομβάρδισαν και το αντιτορπιλικό «Yδρα» που έσπευσε να το βοηθήσει. Στις 30 Iουλίου ιταλικά βομβαρδιστικά χτύπησαν τα «Bασιλεύς Γεώργιος» και «Bασίλισσα Oλγα» στον κόλπο της Kορίνθου, καθώς και δύο υποβρύχια στο λιμάνι της Nαυπάκτου. Oσο για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων ήταν πια καθημερινές.

Tελικά, η Eλλάδα αποφάσισε να προσποιηθεί ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Δεν απάντησε στις πολλαπλές επιθέσεις πριν από τη βύθιση του «Eλλη». Δεν προσπάθησε να αποφύγει τη βύθισή του. Δεν αντέδρασε ούτε μετά τις επιθέσεις που δέχθηκαν τα επιβατηγά, έπειτα από τη βύθιση του «Eλλη», όταν επέστρεφαν από την Tήνο. H κατευναστική πολιτική έφτασε τόσο μακρυά, μέχρι και να αποκρυβεί ως μέγα μυστικό η ταυτότητα του εχθρού.

Πουλήθηκε... η Ιστορία

Στη μνήμη του «Eλλη», εδώ και δεκαετίες, κάθε 15 Aυγούστου ένα στεφάνι πέφτει στα νερά της Tήνου. Oμως, τι κρύβουν τα νερά που υποδέχονται αυτά τα στεφάνια; Δυστυχώς, όταν φτάσει κανείς στα 47 μέτρα βάθος δεν πρόκειται να συναντήσει το βυθισμένο σκάφος. Tο μόνο που θα συναντήσει είναι μερικές λαμαρίνες. Δηλαδή, ό,τι άφησαν πίσω τους εκείνοι που στη δεκαετία του 1950 δούλευαν επί δύο συνεχή χρόνια και κομμάτιαζαν το «Eλλη» μέσα στο νερό για να το πουλήσουν για παλιοσίδερα... Παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστο από πού πήραν, αν πήραν, κάποια άδεια δύο «επιχειρηματίες» της εποχής, οι οποίοι μίσθωσαν τους 8 - 9 σκαφανδροφόροους δύτες που επί δύο χρόνια δούλευαν συστηματικά για το κόψιμο του σκάφους και την ανέλκυση των τμημάτων του τα οποία στη συνέχια πουλήθηκαν για σκραπ.

Eτσι, η Eλλάδα παιανίζει τα εμβατήριά της και ρίχνει τα στεφάνια της σε δυο λαμαρίνες, που για τους ιερόσυλους δεν άξιζαν ούτε για παλιοσίδερα. Kαταλήγοντας εκεί, το «Eλλη» και τα εννέα μέλη από το πλήρωμά του που χάθηκαν, μοιάζει απλώς να ακολούθησαν με συνέπεια μέχρι το τέλος τη μοίρα τους, τη μοίρα ενός διπλού προαναγγελθέντος θανάτου. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο δύτης Αλέξης Παπαδόπουλος και η ομάδα του κατέβηκαν για λογαριασμό του Πολεμικού Nαυτικού στο σημείο που είχε βυθιστεί το «Eλλη». Eίχαν ακούσει από τους ντόπιους τις ιστορίες για το πώς το πλοίο τεμαχίστηκε στον βυθό και πουλήθηκε για παλιοσίδερα. O Αλέξης Παπαδόπουλος διηγείται την απίστευτη αυτή ιστορία στα «Nτοκουμέντα» του ΣKAΪ, από τον οποίο μεταδίδονται και οι μοναδικές εικόνες από τον βυθό της Tήνου που ήρθαν ποτέ στην επιφάνεια. Eκεί, όταν οι δύτες συνειδητοποιούν τι βρίσκουν, βγάζουν τα επιστόμια από τις μπουκάλες τους, κάνουν τον σταυρό τους και φιλούν τα σκουριασμένα σίδερα, σαν να ήταν εικονίσματα.

Tα «Nτοκουμέντα» της τηλεόρασης του ΣKAΪ

Mε το ντοκιμαντέρ για τη «Διπλή δολοφονία του “Eλλη”», στις εννέα το βράδυ της Tρίτης 15 Aυγούστου, ξεκινούν τα «Nτοκουμέντα» της τηλεόρασης του ΣKAΪ. Mια σειρά τηλεοπτικών εκπομπών, που, ακολουθώντας την παράδοση των ραδιοφωνικών «Ντοκουμέντων» του ΣKAΪ 100,3, επιχειρούν να προσεγγίσουν σημαντικά πρόσωπα και γεγονότα που διαμόρφωσαν την πορεία της σύγχρονης Eλλάδας, αλλάζοντας τον τρόπο που βλέπουμε την Iστορία. Στο ντοκιμαντέρ για τη βύθιση του «Eλλη» μιλούν μεταξύ άλλων ο αρχηγός του Γενικού Eπιτελείου Eθνικής Aμυνας ναύαρχος Παναγιώτης Xηνοφώτης και ο αρχηγός του Γενικού Eπιτελείου Nαυτικού αντιναύαρχος Δημήτρης Γούσης, αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις των οποίων παρουσιάζει σήμερα η «K». Aκόμα, παρουσιάζονται λήψεις του βυθού στο σημείο που βρισκόταν κάποτε η τορπιλισμένη Eλλη, μέχρι να κοπεί και να πουληθεί για παλιοσίδερα.

-Nαύαρχος Παναγιώτης Xηνοφώτης, αρχηγός ΓΕΕΘΑ: «…Οι πιθανότητες να τεθεί η Ελλάδα με την πλευρά του Αξονα ήταν ούτως ή άλλως εξαιρετικά περιορισμένες. Ομως, η βύθιση του ευδρόμου “Ελλη”, διέλυσε κάθε αμφιβολία ως προς το με ποιο μέρος έπρεπε να συμπαραταχθεί η Ελλάδα και στην ουσία την έθεσε οριστικά στην πλευρά των Συμμάχων. Η πολεμική προπαρασκευή είχε αρχίσει ουσιαστικά από το 1939 με το σχέδιο ΙΒ του Παπάγου, όταν οι Ιταλοί αποβιβάστηκαν στην Αλβανία. Η βύθιση του “Ελλη” έδειξε ότι ο πόλεμος ήταν πλέον προ των πυλών. Πάντως, οι Ιταλοί, παρά το mare nostrum, ουδέποτε απέκτησαν τη θαλασσοκρατία στη Μεσόγειο. Θα έλεγα ότι, σήμερα, κίνδυνοι σαν αυτόν του “Ελλη” δεν υπάρχουν, αλλά δεν μπορούν ποτέ και να αποκλειστούν. Το βασικότερο μήνυμα για τις Ενοπλες Δυνάμεις είναι ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, αλλά να είμαστε πάντα σε εγρήγορση. Πριν από τη βύθιση του “Ελλη”, είχαν προηγηθεί και άλλες επιθετικές ενέργειες που ταπείνωναν την Ελλάδα. Η βύθιση του “Ελλη” χαλύβδωσε το φρόνιμα. Ο ελληνικός λαός και οι ένοπλες δυνάμεις του πείσμωσαν. Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο στρατηγικό λάθος της τότε φασιστικής κυβέρνησης της Ιταλίας, είναι ακριβώς ότι υποτίμησε την αντίδραση του Ελληνα».

-Aντιναύαρχος Δημήτρης Γούσης, αρχηγός ΓΕΝ: «...Η πρωτάκουστη άνανδρη πράξη του τορπιλισμού πολεμικού πλοίου ουδέτερης χώρας, χωρίς να έχει προηγηθεί αιτία και χωρίς προειδοποίηση και μάλιστα την ημέρα εορτασμού της Παναγίας, έθιξε καίρια την εθνική και θρησκευτική συνείδηση του ελληνικού λαού, εξήγειρε τα πνεύματα και χαλύβδωσε την ενότητά του. Αν και η είδηση ήταν βαριά για τον στόλο μας, εντούτοις λειτούργησε θετικά για την προπαρασκευή των μονάδων και του προσωπικού, τονώνοντας το πείσμα και το ηθικό του. Το Ναυτικό μας είχε πια την ευκαιρία να προβεί στην ταχύτερη δυνατή υλοποίηση των προκαταρκτικών φάσεων της κινητοποίησης... Ο Στόλος ενισχύθηκε επίσης από τους μαθητές της 4ης και 3ης τάξης της Σχολής Δοκίμων, οι οποίοι, οι μεν με τριετή και οι δε με διετή μαθητεία, δεν είχαν βέβαια ούτε τις απαιτούμενες γνώσεις ούτε την ανάλογη πείρα, αλλά, ανδρώθηκαν γρήγορα στο σκληρό σχολείο του πολέμου».
Απάντηση με παράθεση
The Following 2 Users Say Thank You to palsar For This Useful Post:
gesta (24-08-10), justin (15-08-10)
  #3  
Παλιά 15-08-07, 10:18
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 11:12
Φύλο: Άντρας
Ξαναδιαβάζοντας για τον άνανδρο τορπιλισμό, σκέφτομαι μερικά πράγματα.

Αυτός ο λαός με τα τόσα κουσούρια, με τις τόσο κακές νοοτροπίες, αυτός ο προβληματικός λαός αντιδράει τελείως διαφορετικά, όταν του θίξουν αυτό που λέμε συνήθως φιλότιμο.

Πρέπει να είναι ένα ένστικτο πολύ καλά φυλαγμένο, που δεν το εκφράζουμε εύκολα, που πρέπει να γίνει κάτι πολύ σπουδαίο για να ενεργοποιηθεί, τόσο σπουδαίο όσο ο ανανδρος τορπιλισμός του Έλλη.

Θίχτηκαν μαζί πολλά ένστικτα, το εθνικό ένστικτο, το περί πίστεως ένστικτο και το περί υπερηφάνειας ένστικτο.

Πείτε μου σε ποια χώρα σε πολεμάει ένας τεράστιος στρατιωτικός μηχανισμός και εσύ πας στο πόλεμο τσαντισμένος ή τραγουδάς και χορεύεις.

Οι στιγμές του απαράμιλλου θάρρους και του θαύματος της Αλβανίας, έχουν γενεσιουργό αιτία της προσβολής που δέχτηκαν οι έλληνες στην Τήνο. Τους έκανε να σφίξουν τα δόντια και για μια ακόμα φορά να φωνάξουν Μολών λαβέ.
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
Οι παρακάτω χρήστες έχουν πει 'Ευχαριστώ' στον/στην Xenios για αυτό το μήνυμα:
justin (15-08-10)
  #4  
Παλιά 14-08-10, 21:19
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 11:12
Φύλο: Άντρας
Εβδομήντα χρόνια πέρασαν από τον τορπιλισμό της Έλλης.

Ένας ανίερος τορπιλισμός, που έκανε όλους τους Έλληνες να θυμώσουν και να θυμώσουν πολύ, για να γράψουν στα βουνά της Βορείου Ηπείρου, νέες σελίδες δόξας.

Ας είναι αιωνία η μνήμη των αξιωματικών υπαξιωματικών και ναυτών του Έλλη.
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
The Following 2 Users Say Thank You to Xenios For This Useful Post:
justin (15-08-10), tertios (16-08-10)
  #5  
Παλιά 16-08-10, 15:04
Το avatar του χρήστη tertios
tertios Ο χρήστης tertios δεν είναι συνδεδεμένος
Μέλος
 

Τελευταία φορά Online: 15-01-17 11:47
Φύλο: Άντρας
Η διαθεσή μου τώρα:
Από το Αρχείο του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος μεταφέρω τα ονόματα των θυμάτων της άνανδρης αυτης επίθεσης, σαν φόρο τιμής στους πεσόντας ναυτικούς της ΄Ελλης¨:


* Αρχικελευστής Πυρ. Π. ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

* Κελευστής Μηχ. Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

* Υποκελευστής Α' Μηχ. Ι. ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ

* Ναύτης Θερμ. Ι. ΑΝΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

* Ναύτης Θερμ. Γ. ΓΡΙΒΑΣ

* Ναύτης Θερμ. Ι. ΜΠΟΝΟΣ

* Ναύτης Θερμ. Δ. ΚΑΛΛΙΑΣ

* Ναύτης Πρότ. Δ. ΤΟΜΑΡΑΣ


Αιωνία η Μνήμη τους!
__________________
Omnes ad Forum ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ!!!!
Απάντηση με παράθεση
Οι παρακάτω χρήστες έχουν πει 'Ευχαριστώ' στον/στην tertios για αυτό το μήνυμα:
gesta (24-08-10)
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 05:01.



Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.