Μπουγιουρντί
ιδιαίτερα δημοφιλές ορεκτικό της Θεσσαλονίκης.
-2-3 μεγάλες ώριμες ντοματούλες
-1 κουταλιά της σούπας ντομάτα πελτέ
-1 κρεμμυδι μέτριο
-λίγο σκορδάκι
-1-2 καυτερές πιπεριές (πράσινες)
-1 κομμάτι φέτα
-λάδι, αλάτι,ρίγανη
-κριθαροκουλούρα ή ψωμάκι για την παπαρίτσα
Κανονικά το μαγείρεμα απαιτεί πήλινο σκεύος, αλλά η δουλειά μας γίνεται και με ένα απλό αντικολλητικό κατσαρολάκι μικρό.
Αφού ρεντίσουμε (όπως λένε στην Θεσ/νίκη) την ντομάτα, δηλαδή την περάσουμε από τον τρίφτη, την αφήνουμε να πάρει μία βράση με λίγο λαδάκι.
Προσθέτουμε το τριμμένο κρεμύδι, λίγο σκορδάκι,και τον πελτέ ντομάτα.
Ψιλοκόβουμε και ρίχνουμε μέσα στο κατσαρολάκι την πράσινη καυτερή πιπεριά.
Στο τέλος προσθέτουμε την φέτα να ψιλολιώσει μέσα στο μείγμα που σιγοβράζει. (το πόσο φέτα θα βάλετε, εξαρτάται απο τα γούστα,δοκιμάστε το με περίπου 100γρμ.για αρχή)
Λίγο πριν το "κατεβάσουμε από την φωτιά" ρίχνουμε ωμό το λάδι (κατά προτίμηση του καθενός) και τρίβουμε ριγανούλα.
Μετά πάρτε φρέσκο ψωμάκι, και αφήστε να πέσουν κατά λάθος μέσα στο μείγμα όλες οι μπουκιές. Ή σκεπάστε μία κριθαροκουλούρα με το μείγμα αυτό.
Για όσους αγαπούν τα καυτερά, είναι yumi.
Αυτή είναι η πιο γνήσια εκδοχή του μπουγιουρντί, γιατί μπορεί να βρείτε και διάφορες παραλαγές από εστιατόρειο σε εστιατόρειο.
Πάντως γίνεται πολύ γρήγορα, είναι καυ-τε-ρό και σλουρπ σλουρπ...
|