Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Ενημέρωση > Κόσμος
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 14-08-06, 08:29
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 11:12
Φύλο: Άντρας
Κατερρίφθη ο μύθος του άτρωτου Ισραήλ

Η εκεχειρία θα εκτόνωνε τις πιέσεις των πολιτών του που ζητούν να μην προχωρήσει το Τελ Αβίβ σε εκτεταμένη εισβολή στον Λίβανο

Στις 9 Αυγούστου το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ψήφισε τη διεύρυνση των χερσαίων επιχειρήσεων και την προέλαση των ισραηλινών δυνάμεων 30 χιλιόμετρα μέσα στο λιβανικό έδαφος έως τον ποταμό Λιτάνι και λίγο βορειότερα. Επίσης, οι ισραηλινές δυνάμεις μπήκαν στη Μαριαχούν, μια χριστιανική πόλη 5 χιλιόμετρα μέσα στον Λίβανο, όπου βρίσκονταν τα αρχηγεία τους την προηγούμενη φορά που είχαν επιβάλει κατοχή στον Λίβανο. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, αντέδρασε καλωσορίζοντας «τις σιωνιστικές δυνάμεις στο λιβανέζικο νεκροταφείο» και είπε ευγενικά στους Αραβες που ζουν στη Χάιφα να εγκαταλείψουν αυτή την ισραηλινή πόλη για την ασφάλειά τους.

Εν μέρει, η απόφαση του Ισραήλ για διεύρυνση της εισβολής είχε στόχο να ασκήσει πίεση στον ΟΗΕ, ώστε να δεχθεί την κύρια ισραηλινή απαίτηση, που είναι η εφαρμογή του ψηφίσματος 1599 του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ.

Μια άμεση εκεχειρία, αντί μιας στρατιωτικής εκστρατείας που θα διαρκούσε εβδομάδες και θα κόστιζε εκατοντάδες ζωές Ισραηλινών, θα εκτόνωνε τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση του Ισραήλ. (ως τώρα έχουν σκοτωθεί 80 Ισραηλινοί στρατιώτες και 40 Ισραηλινοί πολίτες). Η εκεχειρία θα αποτελούσε ανακούφιση και για τους Λιβανέζους. Μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί δέκα φορές περισσότεροι Λιβανέζοι απ' ό,τι Ισραηλινοί και οι Λιβανέζοι είναι σχεδόν όλοι άμαχοι. Οι 8.700 επιδρομές ισραηλινών βομβαρδιστικών στον Λίβανο έχουν καταστρέψει 50 εργοστάσια, έχουν αχρηστεύσει 74 δρόμους και 146 γέφυρες. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου του Λιβάνου, έχουν καταστρέψει τα σπίτια 100.000 ανθρώπων. Ο σχεδόν απόλυτος οδικός, αεροπορικός και ναυτικός αποκλεισμός δεν έχει ακόμη προξενήσει ελλείψεις τροφίμων, αλλά οι τιμές έχουν αυξηθεί 25% και οι ελλείψεις καυσίμων δημιουργούν φόβους ότι ιατρικά μηχανήματα ζωτικής σημασίας, όπως οι θερμοκοιτίδες και οι συσκευές αιμοκάθαρσης, θα μείνουν χωρίς ρεύμα «Μετατρέπουν αυτήν τη χώρα σε Γάζα» είπε αξιωματούχος διεθνούς υπηρεσίας αρωγής.

Αλλαγές εν μέσω πολέμου

Απογοητευμένος από το ότι τέσσερις εβδομάδες επιχειρήσεων δεν έχουν σταματήσει τον βομβαρδισμό του βορειου Ισραήλ με ρουκέτες της Χεζμπολάχ, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του Ισραήλ Νταν Χαλουτς έκανε την ασυνήθιστη κίνηση να αντικαταστήσει τον επικεφαλής της εκστρατείας εν μέσω επιχειρήσεων με τον παλαίμαχο συνεργάτη του Αριέλ Σαρόν, Μοσέ Καρπίνσκι. Κάποιοι στο Ισραήλ πολύ θα ήθελαν να εφορμήσουν και να ξεκαθαρίσουν τον νότιο Λίβανο από τη Χεζμπολάχ, με το επιχείρημα ότι ούτε ο λιβανικός στρατός ούτε καμιά ξένη δύναμη είναι σε θέση να το κάνουν. Ισως όμως ο κ. Ολμερτ να ελπίζει ότι θα είναι σε θέση να αναστείλει τις επιχειρήσεις αργότερα.

Στο μεταξύ, βρίθουν οι ιστορίες ανθρώπων που είχαν την ατυχία να βρεθούν στο στόχαστρο των ισραηλινών βομβαρδιστικών. Ο Ασκ Μαχντί, που ζει στη Νακούρα, σιϊτικό χωριό τρία χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ισραήλ, έκανε τη βραδινή του προσευχή στο μπαλκόνι, όταν η πρώτη βόμβα χτύπησε την οροφή του τριώροφου σπιτιού του. Η δεύτερη το ισοπέδωσε. Λίγες ώρες αργότερα τον διέσωσαν άνδρες από παρακείμενη βάση του ΟΗΕ με ειδικό φορτωτικό μηχάνημα. Επέζησε, μαύρος από την κάπνα και τις εκχυμώσεις, χάρη σε μια κολώνα που άντεξε. Οι τρεις φίλοι του σχεδόν εξαερώθηκαν.

Οι τρεις αδελφοί Γκραγέμπ, ηλικίας από 21 έως 32 χρόνων, ήταν γνωστοί στη Νακούρα. Είχαν κουρείο και ασχολούνταν και με το ψάρεμα. Ηταν και μαχητές της Χεζμπολάχ. Λέγεται ότι ήταν επιφορτισμένοι με τον συντονισμό εκτοξευτήρων Κατιούσα, τοποθετημένων σε διάφορα σημεία δύσβατης περιοχής. Το «στρατηγείο» τους βρισκόταν στον πάνω όροφο του κρεοπωλείου που ζούσε ο Μαχντί. Μπορεί να τους κατέδωσε κάποιος συμπατριώτης τους, μη σιίτης, μπορεί να τους εντόπισαν τα μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά των Ισραηλινών, που πετούν αδιάκοπα πάνω από το νότιο Λίβανο. Πιθανότερο όμως είναι να τους πρόδωσαν τα κινητά τους τηλέφωνα ή τα συστήματα ενδοσυνεννόησης, με τα οποία φλυαρούσαν ακατάπαυστα.

Η αργή πρόοδος του Ισραήλ οφείλεται εν μερει στο ότι προσπαθεί να περιορίσει τις απώλειές του και εν μέρει στην αποτελεσματικότητα της σχεδόν αόρατης δύναμης της Χεζμπολάχ, με τις μικρές, αυτόνομες ομάδες που έχουν φρόνημα, εκπαίδευση, καλές θέσεις μάχης και οπλισμό. Ιδιαίτερα αποτελεσματικές είναι οι ελαφρές αντιαρματικές ρουκέτες με τις οποίες οι αντάρτες ισχυρίζονται ότι έχουν καταστρέψει 60 τεθωρακισμένα τύπου Μερκάβα. Οι Ισραηλινοί χαρακτηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς βαθύτατα υπερβολικούς.

Με χρήματα του Ιράν...

Αν το Ισραήλ όντως πραγματοποιήσει τη μεγάλη εισβολή, τα πράγματα θα περιπλακούν. Ο στόχος της εξουδετέρωσης ή της μείωσης της απειλής από τις ρουκέτες της Χεζμπολάχ ίσως επιτευχθεί. Ομως ο ευρύτερος στόχος, η αποκατάσταση της εικόνας του άτρωτου Ισραήλ, είναι πιο αμφίβολος.

Από μια σκοπιά, με το να αντιστέκεται και να ματώνει τη μύτη του Ισραήλ, η Χεζμπολάχ έχει πετύχει το δικό της στόχο, που, σύμφωνα με τον ειδικό στο πολιτικό ισλάμ Μπερνάρντ Χάικελ, είναι να δημιουργήσει μια «νέα ψυχολογία», την ψυχολογία ότι το Ισραήλ μπορεί να πληγωθεί, ίσως και να ηττηθεί. Ακόμη κι αν πληγεί η στρατιωτική της ισχύς, η Χεζμπολάχ θα παραμείνει η κύρια εκπρόσωπος της μεγαλύτερης θρησκευτικής ομάδας του Λιβάνου (οι σιίτες είναι περίπου 40% του πληθυσμού) και η καλύτερα οπλισμένη, εκπαιδευμένη και εμψυχωμένη ομάδα. Μετά τις προηγούμενες συγκρούσεις, η Χεζμπολάχ οργάνωσε επιχειρήσεις αρωγής ταχύτερα και αποτελεσματικότερα από όλους. Η οργάνωση λέει στους σιίτες πρόσφυγες ότι θα ξαναχτίσει τα σπίτια τους με χρήματα του Ιράν. Κάτοικος του νοτίου Λιβάνου θυμάται ότι μόλις επέστρεψε στο σπίτι του, μετά την ισραηλινή επιδρομή του 1996, βρήκε μια κάρτα στη σπασμένη εξώπορτα. Η Χεζμπολάχ ζητούσε συγγνώμη για τις καταστροφές και άφηνε αριθμό τηλεφώνου για την αποζημίωση.

Η δημοτικότητα του Νασράλα έχει εκτιναχθεί. Ομως, μετά τον πόλεμο μπορεί οι Λιβανέζοι να βγάλουν τη μάσκα της αλληλεγγύης προς την «ηρωική αντίσταση» και να αρχίσουν να αναρρωτιούνται αν άξιζε τον κόπο όλη αυτή η καταστροφή. Οι επικριτές της Χεζμπολάχ στον Λίβανο φοβούνται ότι η οικονομική καταστροφή, οι τριβές ανάμεσα στους εκτοπισμένους σιίτες και όσους τους φιλοξενούν και οι φόβοι των σιιτών ότι άλλες δυνάμεις μπορεί να εκμεταλλευθούν την αδυναμία της Χεζμπολάχ ενδέχεεται να προκαλέσουν νέο εμφύλιο πόλεμο.

Από την άλλη, ο Λίβανος μπορεί να βγει από το μεταπολεμικό λαβύρινθο διατηρώντας τις ευαίσθητες ισορροπίες, χάρη στον κοινό φόβο όλων των πλευρών για κατάρρευση. Ηδη, οι αραβικές χώρες και η Δύση έχουν υποσχεθεί μεγάλη βοήθεια, αποφασισμένες να πάρουν αυτές τα εύσημα της ανοικοδόμησης και όχι το Ιράν ή η Χεζμπολάχ.

Ομως, σε κάθε περίπτωση, στον Λίβανο και στην ευρύτερη περιοχή, η οργή εναντίον των ΗΠΑ και του Ισραήλ θα δυσκολέψει τη συνύπαρξη, πολύ περισσότερο τη φιλία, ανάμεσα στους Αραβες και στη Δύση. «Κανείς δεν πιστεύει πια ότι μπορούμε να ζήσουμε με το Ισραήλ» λέει ένας φιλελεύθερος αρχισυντάκτης ιορδανικής εφημερίδας. «Αν αυτό συνεχιστεί για πολύ, άνθρωποι που προώθησαν την ειρήνη, όπως εγώ, θα λιθοβολούνται στον δρόμο», προφητεύει.

Στον νότιο Λίβανο, σε μια ζώνη βάθους 50 χλμ. από τα σύνορα με το Ισραήλ, επικρατεί ερημία. Ολα τα περάσματα του ποταμού Λιτάνι είναι κλειστά, αναγκάζοντας τους άνδρες με την ανθρωπιστική βοήθεια να τον διασχίζουν με τα πόδια, φορτωμένοι τρόφιμα και φάρμακα. Και οι Ισραηλινοί, που όλο αυτό τον καιρό απέφευγαν μεγάλη κλιμάκωση των επιχειρήσεων μετρούν και αυτοί τις απώλειές τους, ιδιαίτερα βαριές στο χωριουδάκι της Λαμπούνα και στην Μπιντ Τζιμπέιλ, την οποία προσωρινά είχαν καταλάβει την πρώτη εβδομάδα των εχθροπραξιών.

Με το βλέμμα στραμμένο στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Ευρεία επιχείρηση χερσαίων δυνάμεων στον Νότιο Λίβανο διέταξε τη νύχτα της Παρασκευής ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ, αφήνοντας ωστόσο ανοικτή την πόρτα στη διπλωματία.

Στην απόφαση αυτή έφθασε ο Ολμερτ, αφού είχε τετράωρη συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας της χώρας και πρόεδρο του Εργατικού Κόμματος, Αμίρ Πέρετς. Στην απόφαση αυτή κατέληξε η ισραηλινή κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να πιέσει τις εξελίξεις στην έδρα του ΟΗΕ, αλλά και για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της στην προτεινόμενη συμφωνία εκεχειρίας. Η πρόταση βρίσκει αντίθετο το Τελ Αβίβ, καθώς δεν προβλέπει την ανάπτυξη ισχυρής διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στη συνοριακή ζώνη Ισραήλ - Λιβάνου, μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από αυτή.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Μαρκ Ρεγκέβ, τόνισε ότι η χερσαία επιχείρηση που εξαπέλυσε η «Τσαχάλ» το βράδυ της Παρασκευής «δεν αποκλείει τη διπλωματική επίλυση της κρίσης». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, επικοινώνησε τηλεφωνικά την Παρασκευή με τον κ. Ολμερτ και τον διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον εργάζεται σκληρά ώστε να επιτύχει την ψήφιση βελτιωμένης πρότασης εκεχειρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. «Επιδιώκουμε την ψήφιση της πρότασης, όσο το δυνατόν συντομότερα» είπε η κ. Ράις.

Τις ανησυχίες της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών προσπάθησε να διασκεδάσει το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, εκπρόσωπος του οποίου δήλωσε ότι η ψήφιση βελτιωμένης απόφασης θα σημάνει τη λήξη της ισραηλινής προέλασης στο Νότιο Λίβανο.

Πηγή : Η Καθημερινή / The Economist
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 18:40.



Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.