Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Ενημέρωση > Οικονομία
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 01-04-11, 14:19
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 10:12
Φύλο: Άντρας
Αμεση αναδιάρθρωση χρέους συστήνει ο Economist

Σφοδρή κριτική στη θεσμική ηγεσία της ΕΕ και προσωπικά στη γερμανίδα καγκελάριο ασκεί το περιοδικό Economist, κατηγορώντας τους ευρωπαίους ηγέτες ότι έκαναν ελάχιστα για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους.

Υποστηρίζει, παράλληλα, ότι Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην αναδιάρθρωση του χρέους τους.

Σε άρθρο του περιοδικού, με τίτλο «Είναι χρεοκοπημένοι: Παραδεχτείτε το», επισημαίνεται ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Μαρτίου υστέρησε σε σχέση με όλους σχεδόν τους στόχους που είχε θέσει και έκανε λίγα για να βοηθήσει την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία - τις χώρες της Ευρωζώνης με τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Ως αποτέλεσμα, προσθέτει ο Economist, η κατάσταση επιδεινώνεται, με μεγάλη ευθύνη των ηγετών της Ευρώπης.

Το περιοδικό τονίζει στο άρθρο του ότι οι οικονομίες της Ελλάδας και της Ιρλανδίας συρρικνώνονται ταχύτερα του αναμενόμενου και οι αποδόσεις των ομολόγων τους παραμένουν επίμονα υψηλές - στο 13% για την Ελλάδα και στο 10% για την Ιρλανδία - καθώς οι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι τα προγράμματα διάσωσης θα έχουν αποτέλεσμα.

Ο Economist θεωρεί ότι έχουν δίκαιο οι επενδυτές και ότι οι οικονομίες των χωρών αυτών δεν είναι βιώσιμες, αλλά όχι, όπως τονίζει, λόγω της έλλειψης προσπάθειας των κυβερνήσεων τους. Η Ελλάδα και η Ιρλανδία, αναφέρει το δημοσίευμα, έχουν κάνει ηρωικές μειώσεις στον προϋπολογισμό τους. Η Ελλάδα προσπαθεί σκληρά να απελευθερώσει την ανελαστική οικονομία της. Η Πορτογαλία έχει καθυστερήσει να αλλάξει τους άκαμπτους κανόνες, αλλά η δημοσιονομική της προσαρμογή είναι τολμηρή, αναφέρει.

Και για τις τρεις οικονομίες, όμως, η προοπτική γίνεται πιο δύσκολη, εν μέρει εξαιτίας των λαθών που έγιναν από τις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και το Βερολίνο.

Ο Economist θεωρεί λανθασμένη την επιμονή της ΕΕ να μειώσουν πολύ οι τρεις χώρες τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα, ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις που θα υπήρχαν στην ανάπτυξη. Το αποτέλεσμα είναι με την ύφεση να αυξάνονται περισσότερο τα χρέη των χωρών και να φαίνεται ακόμη λιγότερο πιθανό ότι μπορεί να αποπληρωθούν, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων μένουν υψηλές και το αποτέλεσμα είναι ένα καθοδικό σπιράλ, παρατηρεί το περιοδικό.

Δεύτερο λάθος είναι η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της στις 7 Απριλίου, που θα ενισχύσει το ευρώ [EUR=X] και θα υπονομεύσει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες των τριών χωρών να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

’λλο ένα λάθος, σύμφωνα με το περιοδικό, είναι η επιδίωξη πολιτικών της ΕΕ να απαιτήσουν από την Ιρλανδία να αυξήσει το φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις της, κάτι που θα μπλόκαρε τον καλύτερο δρόμο για την ανάπτυξη της οικονομίας της.

Το πιο ολέθριο λάθος, όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Economist, είναι η επιμονή της ΕΕ ότι κάθε χώρα που θα ζητήσει βοήθεια από το 2013 μπορεί τότε να χρειασθεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της και αυτό να γίνει εις βάρος των ιδιωτών κατόχων ομολόγων, γεγονός που κρατά υψηλά τις αποδόσεις των ομολόγων για τις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης.

Το περιοδικό υποστηρίζει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας πρέπει να γίνει νωρίτερα και τονίζει ότι αυτό είναι αναγκαίο τώρα ακόμη περισσότερο, όχι μόνο λόγω της αποτυχίας της σημερινής προσπάθειας λύσης του προβλήματος αλλά και επειδή έχει μειωθεί ο κίνδυνος από την αναδιάρθρωση.

Ο κίνδυνος της μετάδοσης της κρίσης μειώνεται, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων της Ισπανίας έχουν μειωθεί, ενώ οι περισσότερες τράπεζες στο κέντρο της Ευρωζώνης μπορούν να αντέξουν σε μία αναδιάρθρωση από τις τρεις χώρες της περιφέρειας.

Καταλήγοντας, το περιοδικό επισημαίνει ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι πολιτικό και όχι τεχνικό, καθώς πολλοί στο κέντρο της Ευρώπης και ιδιαίτερα η ΕΚΤ παραμένουν αμετακίνητα αντίθετοι στην αναδιάρθρωση του χρέους. Κατά συνέπεια, όπως αναφέρει ο Economist, η πίεση για αναδιάρθρωση πρέπει να έρθει από αλλού, όπως από τις ίδιες τις χώρες της περιφέρειας.

Ειδικά για την Ελλάδα, ο Economist αναφέρει ότι πρέπει να σταματήσει να υποκρίνεται ότι μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της και να πιέσει για την αναδιάρθρωσή του.

Πηγή : Ναυτεμπορική

Σχόλιο : Δεν λέει υπερβολές ο Economist, λέει αλήθειες που ούτε η ΕΕ ούτε βέβαια η επίσημη Ελλάδα, μπορεί να κατανοήσει.

Δεν υπάρχει διέξοδος, μόνο επαναδιαπραγμάτευση.
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 02-04-11, 19:33
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 10:12
Φύλο: Άντρας
Der Spiegel: Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ζητά το ΔΝΤ

Την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους φαίνεται να μελετά το ΔΝΤ σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, «πιέζοντας τους πιστωτές να μετέχουν στη διάσωσή της χώρας. Άμεση διάψευση από Γ. Παπακωνσταντίνου και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρεται να αμφισβητεί την επιτυχία της προσπάθειας που πραγματοποιεί η Ελλάδα και πιέζει να γίνει σύντομα μία αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας. Τη θέληση του ΔΝΤ φανέρωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του οργανισμού σε συνομιλίες που είχαν με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Το ΔΝΤ επιδιώκει με αυτό τον τρόπο αλλαγή στρατηγικής. Το Spiegel υποστηρίζει: «Είναι φανερό ότι το Ταμείο δεν πιστεύει πλέον ότι η οικονομία της χώρας θα μπορέσει να εξυγιανθεί με τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι τώρα. Είναι παραίτηση η μείωση του χρέους που αυτή τη στιγμή αγγίζει το 150% του ΑΕΠ, τονίζουν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ στους Ευρωπαίους αξιωματούχους». Στα μέτρα που φέρεται να προτείνει το ΔΝΤ είναι το «κούρεμα» του χρέους, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ή μείωση του επιτοκίου.

Οι τρεις αυτές εναλλακτικές θα μπορούσαν να επιτευχθούν με τους κατόχους ελληνικών χρεογράφων να δεχθούν μείωση των κερδών τους. Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει συνομιλίες με τους πιστωτές της και να τους ανακοινώσει τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση.

Μάλιστα, το γερμανικό περιοδικό υπογραμμίζει ότι «το ΔΝΤ φοβάται ακόμη να ανακοινώσει αυτή την πρόταση που μελετάει, καθώς υπολογίζει ότι η επίσης υπερχρεωμένη Πορτογαλία θα αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Παπακωνσταντίνου: Καμία πιθανότητα αναδιάρθρωσης

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου απέκλεισε σήμερα την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου στο πρακτορείο Reuters όταν ρωτήθηκε σχετικά με το άρθρο του γερμανικού περιοδικού Spiegel το οποίο αναφέρει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πιέζει την Ελλάδα να προχωρήσει σύντομα σε αναδιάρθρωση.

«Όσοι (μιλούν για αναδιάρθρωση) δεν κατανοούν ότι το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα οφέλη», υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου από την Ιταλία όπου βρίσκεται.

Εξάλλου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πιστεύει ότι υπάρχει λόγος η Ελλάδα να προχωρήσει τώρα σε αναδιάρθρωση.

«Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα στήριξης (της ελληνικής οικονομίας) και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αρχίσουμε τώρα να σκεφτόμαστε την πιθανότητα της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιενς Μέστερ.

Διαψεύδει το δημοσίευμα το ΔΝΤ

Από την πλευρά του, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διέψευσε το άρθρο του γερμανικού περιοδικού Spiegel. «Όπως έχουμε πει επανειλημμένα το ΔΝΤ υποστηρίζει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τη μη αναδιάρθρωση χρέους και την αποφασιστικότητά της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», δήλωσε μία εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο πρακτορείο Reuters.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Spiegel και ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλιο : Κυρίες και κύριοι δυστυχώς πτωχεύσαμε. Αυτό δείχνουν οι πάντες, εκτός των ανθρώπων που μας κυβερνούν και που δεν είχαν ούτε το πολιτικό βάρος, ούτε το κύρος, να πάρουν αυτές τις αποφάσεις νωρίτερα.
Η διαφορά μιας αναδιάρθρωσης τον Ιανουάριο του 2010 και του Απριλίου του 2011, είναι τεράστια, χαοτική. Το μνημόνιο μας στέρησε το δικαίωμα να αποφασίζουμε σαν κυρίαρχο κράτος. Σήμερα απλά την αναδιάρθρωση θα μας την κάνουν άλλοι, με τους δικούς τους ειδεχθείς όρους.
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
  #3  
Παλιά 06-04-11, 08:14
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 10:12
Φύλο: Άντρας
Βάσω Παπανδρέου: Αναδιάρθρωση, τώρα

«Είναι βλαπτική για την οικονομία», η επίσημη κυβερνητική θέση

Υπέρ της άμεσης αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους τάχθηκε η πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, Βάσως Παπανδρέου, ενώ εξαπέλυσε και πυρά κατά του υπουργού Οικονομικών, στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης του κοινοβουλευτικού τομέα εργασίας του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία.

Η βουλευτής, που δεν διαφοροποιείται για πρώτη φορά από την επίσημη γραμμή, δήλωσε ότι η κυβέρνηση παίρνει νέα μέτρα παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο.

Εκτίμησε ότι το 2013 θα αναγκαστεί να συζητήσει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους, στο πλαίσιο του μονίμου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης και υποστήριξε ότι αυτό θα συμβεί με τους όρους των τραπεζών και εις βάρος της Ελλάδας.

"Διαπραγματευτείτε το τώρα, είτε με επιμήκυνση είτε με 'κούρεμα', αυτό θα γίνει ούτως ή άλλως", είπε.

Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωνε σε όλους τους τόνους ότι η αναδιάρθρωση χρέους δεν είναι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και θα ήταν μάλιστα επιζήμια για τη χώρα.

Πηγή : Ελευθεροτυπία

Σχόλιο : Κάθε άρνηση στην άμεση προσφυγή στην αναδιάρθρωση, δείχνει αδυναμία της κυβέρνησης κυρίως λόγω του μικρού ειδικού βάρους Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου.
Μιλάνε τώρα για έλλειμμα το 2015, 1%. Είναι γελοίο... για κάθε ένα που ξέρεις τις βασικές πράξεις της αριθμητικής. Για να φτάσουμε στο 1%, θα πρέπει ο μέσος μισθός δημοσίου υπαλλήλου, να είναι 600€, οι συντάξεις -60% και όλοι οι Έλληνες με ακορντεόν να ζητιανεύουν για να φάνε.

Όταν έχεις τέτοιο χρέος και τόσες υποχρεώσεις, είναι φύση αδύνατον, δίνοντας το 70% του ΑΕΠ σε κάλυψη μόνο τόκων, να σου φτάνει το 30% για τις υπόλοιπες ανάγκες σου.
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 21:26.



Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.