Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Ενημέρωση > Οικονομία
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 14-11-10, 11:01
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 11:12
Φύλο: Άντρας
Νέο μνημόνιο απ' το παράθυρο

Νέο μνημόνιο για την περίοδο 2013-2016 επεξεργάζεται η κυβέρνηση με την τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν ανταλλαγεί τα πρώτα κείμενα εργασίας μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των στελεχών της τρόικας, για τη σύνταξη του νέου μνημονίου, με το οποίο θα παρατείνεται για μία τριετία το υφιστάμενο.

Η περίφημη επιμήκυνση θα έρθει μάλλον με τη μορφή νέας συμφωνίας Παπανδρέου με τους δανειστές μας.
Η εξέλιξη αυτή δεν συνεπάγεται αναγκαστικά μία πιο ήπια (λάιτ) δημοσιονομική προσαρμογή. Καταδεικνύει ωστόσο ότι η χώρα δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους που είχαν τεθεί στο υφιστάμενο μνημόνιο.

Η τρόικα φαίνεται να έχει πειστεί ότι μετά τη μεγάλη αναθεώρηση του ελλείμματος και του χρέους από τη Eurostat, η οποία πιθανότατα θα ανακοινωθεί αύριο, η επίτευξη των στόχων του μνημονίου μετατρέπεεται σε «μαρτύριο του Σισύφου». Ομως και πριν φανούν στον ορίζοντα τα σύννεφα από την αναθεώρηση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε αρχίσει να προετοιμάζει το έδαφος για την «παράταση» ή «επιμήκυνση» του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ, διαπιστώνοντας ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα είναι μάλλον αδύνατον να τηρηθεί, καθώς οι δανειακές ανάγκες της χώρας την περίοδο 2013-14 ξεπερνούν τα 140 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, προετοιμασία για τη σύνταξη του νέου μνημονίου δεν ακυρώνει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα να υλοποιήσει. Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας που θα ξεκινήσει αύριο από τα τρία στελέχη της τρόικας (Τόμσεν από το ΔΝΤ, Ντερούζ από την Ε.Ε. και Μαζούχ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου θα γίνει σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο υπάρχον μνημόνιο.

Στην επίσκεψή της αυτή, η τρόικα αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές για τις οποίες έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει η χώρα μέχρι το τέλος του έτους. Οσον αφορά τα δημοσιονομικά, η τρόικα δεν μπορεί να αγνοήσει την υστέρηση, τη «μαύρη τρύπα» ύψους 2 δισ. ευρώ των φετινών εσόδων, η οποία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη μετά την «τρικλοποδιά» της Eurostat.

Στο σημείο αυτό εντοπίζεται και η πρώτη αδήριτη ανάγκη, για τη σύνταξη ενός νέου μνημονίου. Με απλά λόγια, αν μετά την επαναταξινόμηση επιμέρους κωδικών από την Eurostat το έλλειμμα του 2010 αγγίζει το 9,5% με 10% του ΑΕΠ, τούτο μετατρέπει σε «τιτάνιο» το μέγεθος της προσαρμογής που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το 2013. Αν το έλλειμμα έκλεινε φέτος στο 7,8% με 8,1%, που ήταν οι αρχικοί στόχοι, του χρόνου η χώρα θα έπρεπε να εμφανίσει, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του μνημονίου, μία προσαρμογή (αύξηση εσόδων και μείωση δαπανών) της τάξεως των 9,1 δισ. ευρώ (4,1% του ΑΕΠ).

Η κυβέρνηση επισήμως για το 2010 δεσμεύεται για μείωση του ελλείμματος κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες. Επομένως, εξαιτίας της αναθεώρησης, προκαλείται μέχρι στιγμής ένα πρόσθετο βάρος της τάξεως των 4 δισ. ευρώ, το οποίο πρέπει να «καλυφθεί» την περίοδο 2011-2013. Υπό συνθήκες ύφεσης αυτό δείχνει αδύνατο, με αποτέλεσμα για την προσαρμογή να απαιτείται μεγαλύτερος χρονικός ορίζοντας.

Αλλωστε, οι πρώτοι έξι μήνες εφαρμογής του μνημονίου έδειξαν ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί, κυρίως στα έσοδα, είναι τουλάχιστον υπεραισιόδοξοι. Να σημειωθεί ότι ο εκτροχιασμός του μνημονίου θα συμπαρασύρει και το κύρος των συντακτών του, δηλαδή του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δεύτερο αδύναμο σημείο του υφιστάμενου μνημονίου ήταν το δημόσιο χρέος. Η περίφημη δυναμική του χρέους, δηλαδή το γεγονός ότι η χώρα το 2013 θα έβγαινε από το μνημόνιο με χρέος υψηλότερο απ' αυτό με το οποίο είχε μπει ( 147% του ΑΕΠ έναντι 132%) σε συνάρτηση με τα χρήματα που θα έπρεπε να δανειστεί το Δημόσιο από τις αγορές το 2103 και 2015 (περίπου 200 δισ. ευρώ) αποτελούν «μελανά σημεία». Σε αυτά πολλοί αναλυτές εντοπίζουν και την ακαμψία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Η αναθεώρηση των στοιχείων από την Eurostat είναι πιθανόν να επιβαρύνει το χρέος με 10 ποσοστιαίες μονάδες, με αποτέλεσμα να απαιτείται πλέον μακρύτερος χρονικός ορίζοντας για να αποκλιμακωθεί το χρέος ακόμη και στα «αμφιλεγόμενα από την αγορά» επίπεδα του υφιστάμενου μνημονίου.

Πηγή : Ελευθεροτυπία
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 19-11-10, 01:52
Το avatar του χρήστη mystakid
mystakid Ο χρήστης mystakid δεν είναι συνδεδεμένος
Οργανωτής Club
 

Τελευταία φορά Online: 15-02-24 21:42
Φύλο: Άντρας
περί ''αναγκαιότητος'' μνημονίου... και 1ου και 2ου και νιοστού...

Αν κάποια στιγμή συνειδητοποιήσει ο κόσμος, τι πολιτικό παιχνίδι παίχτηκε και συνεχίζει να παίζεται με το μνημόνιο, τότε είναι βέβαιο ότι οι εξελίξεις θα είναι εκρηκτικές. Ας δούμε λοιπόν προσεκτικά το λόγο για τον οποίο φτάσαμε στο μνημόνιο, στην εξαθλίωση, στην εξωτερική εξάρτηση και στην εθνική υποτέλεια......

Πριν όμως από οτιδήποτε θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως ακριβώς λειτουργεί το πολιτικό μας σύστημα, το οποίο, ίδιο και απαράλλαχτο, συνοδεύει ολόκληρη τη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας μας.

Το πολιτικό μας σύστημα λοιπόν (ένα φοβικό και εύθραυστο πολιτικό σύστημα), μπορεί και δουλεύει μόνο με μια απλή αρχή, η οποία όμως τηρείται ευλαβικά, διαφορετικά το καθεστώς θα καταρρεύσει. Η αρχή αυτή είναι η αυτονομία της πολιτικής ελίτ του τόπου απέναντι στην κοινωνία. Αυτό είναι το μυστικό.

Δηλαδή η αποφυγή με κάθε τρόπο εμπλοκής της κοινωνίας στις πολιτικές αποφάσεις και πολιτικές δράσεις. Αυτή λοιπόν η αυτονομία είναι και η βασική αιτία της μετατροπής αυτής της πολιτικής ελίτ σε μια κλειστή κάστα, η οποία αναπαράγεται κυρίως κληρονομικά εκ των έσω, μη επιτρέποντας την είσοδο ικανών λαϊκών στοιχείων. Δεν σας προκαλεί άραγε εντύπωση, γιατί αυτή η έντονη κληρονομικότητα και παρεοκρατία δεν παρουσιάζεται σε άλλα κράτη;

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η αυτονομία είναι κυρίως
α) ο διχασμός του κοινωνικού σώματος ώστε να αλληλομισείται η κοινωνία, αφήνοντας το πολιτικό κατεστημένο που υποδαυλίζει αυτή την κατάσταση απ’ έξω,
β) Η τρομοκράτηση της κοινωνίας,
γ) Οι πελατειακές σχέσεις και το σημαντικότερο
δ) Η παρεμπόδιση της ελεύθερης οικονομικής ανάπτυξης, η οποία θα αναδείκνυε ανεξάρτητους ισχυρούς οικονομικούς πόλους εξουσίας, μη ελεγχόμενους από το σύστημα. Γι’ αυτό και αν δείτε ποτέ ανάπτυξη γράψτε μας. Εδώ και 190 περίπου χρόνια όλο για ανάπτυξη μιλάει το πολιτικό κατεστημένο, αλλά πάντα προωθεί τους δικούς του κρατικοδίαιτους διαπλεκόμενους, οι οποίοι από το τίποτα γίνονται ξαφνικά οι πλουσιότεροι στον κόσμο με τα δικά μας χρήματα.

Μην κακολογείτε όμως τους πολιτικούς. Είναι φυσικό και ανθρώπινο, ακόμα και για οποιονδήποτε από εμάς, που τυχόν εισέλθει σ’ αυτή την κάστα και γευτεί τις απολαύσεις της εξουσίας, τα οικονομικά οφέλη και την έπαρση της ισοβιότητας, να «φυλακίζεται» και να μην ενδιαφέρεται πλέον για την ανατροπή της, αλλά για τη στήριξή της και τη διαιώνισή της. Το πρόβλημα δεν είναι τα πολιτικά πρόσωπα, αλλά οι θεσμοί του πολιτεύματος, που δημιουργούν αυτήν την κάστα.

Αφού λοιπόν αντιληφθούμε αυτή τη βασική αρχή λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος, ας έρθουμε τώρα να δούμε γιατί μας υποδούλωσαν στο μνημόνιο, καταργώντας την Εθνική μας Κυριαρχία και υποθηκεύοντας ακόμα και τη δημόσια περιουσία. Εξάλλου σε όλη την νεότερη ιστορία μας, τα ελληνικά κόμματα αναζητούσαν πάντα στηρίγματα από το εξωτερικό και όχι από το λαό, τον οποίο ουδόλως ήθελαν να εμπλέξουν στα παιχνίδια τους. Ο σταθερός προσανατολισμός τους ήταν τα δάνεια και όχι η αυτοδύναμη ανάπτυξη.

Οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να πιέσουν.

Έγινε πλέον τώρα γνωστό ότι τόσα χρόνια, οι ευρωπαίοι ηγέτες, γνώριζαν τα πάντα σχετικά με τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας μας και τις απατηλές μεθοδεύσεις του πολιτικού κατεστημένου, αλλά τα ανέχονταν όλα προκειμένου να μας "αρμέγουν" πουλώντας τα προϊόντα τους. Κάποια στιγμή όμως, η διεθνής κρίση και ο κίνδυνος κατάρρευσης του ΕΥΡΩ, ανάγκασε την ΕΕ να μην ανέχεται πλέον άλλο αυτή την κατάσταση και να πιέσει το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο για εδώ και τώρα λήψη μέτρων. Κανείς δεν είπε στο ελληνικό πολιτικό κατεστημένο να πάει στο ΔΝΤ. Απλά να λάβει μέτρα περιορισμού του δημοσίου ελλείμματος.

Το πολιτικό κατεστημένο (κυρίως Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ), μπροστά στην ανυποχώρητη πίεση της ΕΕ, είχε δύο επιλογές: Ή θα έπαιρνε τα μέτρα μόνο του, οπότε και θα κατέρρεε, ή θα παρέδιδε τη χώρα σε ξένη επικυριαρχία, προκειμένου κάποιοι τρίτοι (ΔΝΤ κ.λ.π.) να επιβάλουν τα μέτρα, ώστε το πολιτικό κατεστημένο να αποφύγει το μεγάλο πολιτικό κόστος και να διασωθεί.

Αν επιλεγόταν η πρώτη λύση, η κοινωνία θα εμπλεκόταν άμεσα στην πολιτική. Ήδη τώρα θα είχαμε βγει στους δρόμους και το καθεστώς θα είχε καταρρεύσει. Η λύση αυτή παραβίαζε τη βασική αρχή της αυτονομίας με βάση την οποία, όπως είδαμε λειτουργεί το πολιτικό μας σύστημα. Επομένως, έπρεπε να επιλεγεί η δεύτερη λύση.

Όμως και η επιλογή της δεύτερης λύσης ενείχε τον προφανή κίνδυνο να αντιδράσει και πάλι η κοινωνία, να εμπλακεί στην πολιτική με αποτέλεσμα και πάλι να καταρρεύσει το καθεστώς. Έπρεπε με κάθε τρόπο η κοινωνία να μείνει στη γωνία και να μην αναμιχθεί. Ο τρόπος που επιλέχτηκε ήταν να τρομοκρατηθεί όσο το δυνατόν πιο πολύ η κοινωνία, με τη διόγκωση υπερβολικά (πέραν της πραγματικότητας) των γεγονότων και να απειληθεί με πτώχευση, ώστε να αδρανοποιηθεί και να καθίσει στον «καναπέ» αμέτοχη.

Πέντε παράγοντες θα μπορούσαν να το εξασφαλίσουν αυτό.
Α) Ο διεθνής διασυρμός της χώρας και ο εκφοβισμός των αγορών, ώστε να αντιδράσουν οι αγορές και να γίνει αληθοφανής ο κίνδυνος,
Β) Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που ανέλαβαν να κρατήσουν το συνδικαλιστικό κίνημα στα σπίτια,
Γ) Τα καθεστωτικά ΜΜΕ που ανέλαβαν να τρομοκρατήσουν την κοινωνία και να την κρατήσουν σε καταστολή,
Δ) Η προπαγάνδα του «διαίρει και βασίλευε», δηλαδή, η δια της συκοφαντίας κατευθυνόμενη κοινωνική επίθεση για διάλυση μιας μιας όλων των επαγγελματικών τάξεων και φυσικά
Ε) Το εκβιαστικό δίλημμα «Μνημόνιο ή πτώχευση», εξαφανίζοντας εντελώς από το προσκήνιο την πρώτη λύση.

Ο κ. Καραμανλής, δεν θέλησε να επιλέξει την πρώτη λύση γιατί θα κατέρρεε η Νέα Δημοκρατία (ο ένας από τους εταίρους του πολιτικού συστήματος), στα χέρια του. Όμως, δεν θέλησε να επιλέξει ούτε τη δεύτερη λύση, γι’ αυτό και παρέδωσε την εξουσία.

Ο κ. Παπανδρέου, αφού αμφιταλαντεύτηκε αρχικά, μπροστά στον κίνδυνο να απολέσει αμέσως την εξουσία και να καταρρεύσει το ΠΑΣΟΚ, επέλεξε τελικά τη δεύτερη λύση, την οποία και εφαρμόζει έκτοτε με ζηλευτή συνέπεια.

Ας έρθουμε τώρα στο ερώτημα που απασχολεί όλη την κοινωνία.

Ποια ήταν η άλλη λύση, εκτός του μνημονίου;

Μα φυσικά η πρώτη από τις δυο πιο πάνω.
Όταν ανέλαβε ο κ. Παπανδρέου, το εξωτερικό χρέος ήταν στο 110% του ΑΕΠ. Αυτό δεν ήταν τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο το δημόσιο έλλειμμα. Τα spreads ήταν πολύ χαμηλά και οι αγορές μας δάνειζαν άνετα.

Έπρεπε λοιπόν να συνεχίσει να δανείζεται κανονικά, για να μπορεί να εξοφλεί τα τοκοχρεολύσια προηγούμενων δανείων και ταυτόχρονα να στραφεί στο εσωτερικό της χώρας προκειμένου να εφαρμόσει τα περιοριστικά μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζει σήμερα, όπως κάνει η Αγγλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία κ.λ.π. Σε αυτά τα κράτη όμως δεν ισχύει η αρχή της αυτονομίας του πολιτικού κατεστημένου από το κοινωνικό σώμα. Αυτά τα κράτη έχουν άλλη πολιτική κουλτούρα, γι' αυτό και μπορούν να παίρνουν αποφάσεις, χωρίς μεγάλους τριγμούς.
Εννοείται φυσικά ότι θα προωθούσε μαζί και την ελεύθερη οικονομική ανάπτυξη (τι είπαμε τώρα;; ).

Απλά αναρωτηθείτε:
1) Για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής χρειαζόταν το μνημόνιο;
2) Για τις μειώσεις στα επιδόματα στο δημόσιο τομέα χρειαζόταν το μνημόνιο;
3) Για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο, για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων κ.λ.π. χρειαζόταν το μνημόνιο;
4) Για το ασφαλιστικό χρειαζόταν το μνημόνιο;
5) Για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα, χρειαζόταν το μνημόνιο;
6) Για να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα, χρειαζόταν μνημόνιο; κ.ο.κ.


Επομένως τι έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση; Έπρεπε να λάβει όλα τα ανωτέρω μέτρα και ταυτόχρονα να δανείζεται κανονικά, αφού οι αγορές θα ήταν ευχαριστημένες που το ίδιο το ελληνικό κράτος θα ελάμβανε μέτρα τα οποία θα προστάτευαν τα χρήματά τους.

Που χρειαζόταν λοιπόν το μνημόνιο; Πουθενά δεν χρειαζόταν το μνημόνιο. Χρειαζόταν απλά πολιτική βούληση.

Φυσικά, σας έρχεται αυθόρμητα η σκέψη: Μα, αν έπαιρνε έστω και ένα από τα πιο πάνω μέτρα, χωρίς το μνημόνιο, δεν θα μπορούσε να σταθεί καμία κυβέρνηση, θα κατέρρεε το σύμπαν.

Ακριβώς λοιπόν, γι’ αυτό επιλέχτηκε το μνημόνιο. Για να μην καταρρεύσει το πολιτικό σύστημα. Αυτό που λέμε καθεστώς, κατεστημένο.

Αν δεν τρομοκρατούταν ο λαός, με τον μπαμπούλα του μνημονίου, ώστε να μείνει καθηλωμένος, κανένα από αυτά τα μέτρα δεν θα μπορούσε να περάσει. Η κοινωνία θα είχε ξεσηκωθεί και το κρατικοδίαιτο καθεστώς της διαφθοράς και της διαπλοκής θα είχε ήδη καταρρεύσει.

Τι αποτέλεσμα θα είχε η κατάρρευση αυτή;
Μόνο όφελος. Καθόσον θα κατέρρεε το σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και θα αντικαθιστούταν αμέσως με άλλο πιο υγιές.

Τι προσέφερε λοιπόν το μνημόνιο;

Απλά διασώζει μέχρι στιγμής τουλάχιστον, το σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και την κρατικοδίαιτη παρασιτική άρχουσα τάξη, που προσπαθούν να την γλιτώσουν, οδηγώντας το λαό στην εξαθλίωση και στην ξένη εξάρτηση. Οδηγώντας τον ελληνικό λαό στο να γίνει το πειραματόζωο των άλλων κυβερνήσεων για ανάλογες εφαρμογές στους λαούς τους, αν παραστεί ανάγκη. Δυστυχώς όμως αυτή η εξαθλίωση προβλέπεται να συνεχιστεί για πάρα πολλά χρόνια πλέον.

Προτίμησαν τη δεύτερη λύση, για να την γλιτώσουν την εξουσία τους και τις απολαβές τους οι ίδιοι οι υπεύθυνοι σε βάρος του λαού!!

Προς απόδειξη των ανωτέρω, δείτε την συμπεριφορά του κ. Παπανδρέου τις τελευταίες ημέρες. Μπροστά στον κίνδυνο να καταψηφιστούν οι συνδυασμοί του μνημονίου, με ενδεχόμενο να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση κατάρρευσης του καθεστώτος, απείλησε με εκλογές. Οι αγορές φοβήθηκαν. Τα spreads ανέβηκαν και ο λαός καλείται για μια ακόμα φορά να τρομοκρατηθεί και να στηρίξει την πολιτική απάτη του μνημονίου.

Αν αναρωτιέστε, από πότε οι εκλογές είναι απειλή για το λαό, μέσα σε ένα (υποτίθεται) δημοκρατικό καθεστώς, στο οποίο ο ίδιος λαός πρέπει κυρίαρχα να αποφασίζει, αυτό μόνο ο κ. Παπανδρέου το ξέρει.
Τώρα όμως το ξέρετε κι εσείς.

Τώρα ξέρετε ότι εφαρμογή των σκληρών οικονομικών μέτρων, χωρίς το μνημόνιο, μόνο με κατάρρευση του καθεστώτος θα μπορούσαν να περάσουν.
Γι’ αυτό λοιπόν και είμαστε στο μνημόνιο.

-----

σχόλιο: ΔΕΝ θα ρωτήσω ΑΝ αναλογίστηκαν το κόστος στο έθνος και στο λαό για την δέσμευση της χώρας στο μνημόνιο, απλά θα υπενθυμίσω τις υπογραφές ... των όρων της ''σύμβασης''

...
Απάντηση με παράθεση
  #3  
Παλιά 19-11-10, 03:12
Το avatar του χρήστη Archmage
Archmage Ο χρήστης Archmage δεν είναι συνδεδεμένος
Μέλος
 

Τελευταία φορά Online: 14-03-18 00:30
Φύλο: Άντρας
Ποιος τα γράφει όλα αυτά;
__________________
may you live in interesting times
Απάντηση με παράθεση
  #4  
Παλιά 19-11-10, 12:30
Το avatar του χρήστη Nelly
Nelly Ο χρήστης Nelly δεν είναι συνδεδεμένος
Mέλος
 

Τελευταία φορά Online: 09-05-12 11:04
Φύλο: Γυναίκα
Αρχική Δημοσίευση από mystakid Εμφάνιση μηνυμάτων
Απλά αναρωτηθείτε:
1) Για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής χρειαζόταν το μνημόνιο;
2) Για τις μειώσεις στα επιδόματα στο δημόσιο τομέα χρειαζόταν το μνημόνιο;
....
6) Για να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα, χρειαζόταν μνημόνιο; κ.ο.κ.
Αυτός ο συλλογισμός μου φαίνεται σωστός.
Απάντηση με παράθεση
  #5  
Παλιά 22-11-10, 19:07
Το avatar του χρήστη Nelly
Nelly Ο χρήστης Nelly δεν είναι συνδεδεμένος
Mέλος
 

Τελευταία φορά Online: 09-05-12 11:04
Φύλο: Γυναίκα
Αρχική Δημοσίευση από mystakid Εμφάνιση μηνυμάτων
Έπρεπε λοιπόν να συνεχίσει να δανείζεται κανονικά, για να μπορεί να εξοφλεί τα τοκοχρεολύσια προηγούμενων δανείων και ταυτόχρονα να στραφεί στο εσωτερικό της χώρας προκειμένου να εφαρμόσει τα περιοριστικά μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζει σήμερα, όπως κάνει η Αγγλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία κ.λ.π. Σε αυτά τα κράτη όμως δεν ισχύει η αρχή της αυτονομίας του πολιτικού κατεστημένου από το κοινωνικό σώμα. Αυτά τα κράτη έχουν άλλη πολιτική κουλτούρα, γι' αυτό και μπορούν να παίρνουν αποφάσεις, χωρίς μεγάλους τριγμούς.
μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, αν ο συγγραφέας του άρθρου επανατοποθετηθεί, θα ήθελα να μας το γνωστοποιήσεις.
Απάντηση με παράθεση
  #6  
Παλιά 22-11-10, 21:31
Το avatar του χρήστη Archmage
Archmage Ο χρήστης Archmage δεν είναι συνδεδεμένος
Μέλος
 

Τελευταία φορά Online: 14-03-18 00:30
Φύλο: Άντρας
Αρχική Δημοσίευση από Nelly Εμφάνιση μηνυμάτων
μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, αν ο συγγραφέας του άρθρου επανατοποθετηθεί, θα ήθελα να μας το γνωστοποιήσεις.
Το κείμενο είναι από blog που υποστηρίζει ότι πρέπει να χρεωκοπήσουμε, διότι "...και χρεωκοπημένοι να είμαστε, όλο και κάτι θα βρούμε να φάμε… Γη έχουμε, στο κάτω κάτω, θα την καλλιεργήσουμε, έστω, λάδι και σιτάρι..."

Για την Ιρλανδία ειδικά, θεωρεί ότι οι τελευταίες εξελίξεις είναι όχι μόνο επιβεβαίωσή του αλλά και νίκη της δημοκρατίας τους που θα πάνε σε πρόωρες εκλογές και σέβονται το λαό κλπ.

__________________
may you live in interesting times
Απάντηση με παράθεση
  #7  
Παλιά 12-12-10, 16:33
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 11:12
Φύλο: Άντρας
Αρχική Δημοσίευση από mystakid Εμφάνιση μηνυμάτων
δλδ ό,τι ΔΕΝ πρέπει να ξέρει ο ελληνικός λαός. (γιαυτό και μάλλον σβήστηκε το προηγούμενό μου ποστ).
Δουλειά μας δεν είναι να διαφωτίσουμε τον Ελληνικό λαό, δουλειά μας είναι οι λίγες ειδήσεις που μεταφέρουμε, να είναι από αξιόπιστες πηγές.

Υπάρχουν πλέον πολλές και αξιολογες σελίδες, στις οποίες δουλεύουν σοβαροί άνθρωποι, δημοσιογράφοι και επιστήμονες. Δεν είναι όλοι ξεπουλημένοι και εγώ τουλάχιστον που διαβάζω, τακτικά καμιά δεκαπενταριά τέτοια ενημερωτικούς χώρους, παίρνω τις ειδήσεις, τεκμηριωμένες και έγκυρες. Ακόμα και οι απόψεις που μεταφέρω εδώ, είναι εξαιρετικά διατυπωμένες.

Υπάρχουν επίσης μερικά αξιόλογα blogs, αλλά για να αποφύγουμε την πληθώρα των αναξιόπιστων, ζητήσαμε να γίναμε σεβαστή η απόφαση μας, να μην μεταφέρουμε ειδήσεις και σχόλια από blogs.
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
  #8  
Παλιά 12-12-10, 16:54
Το avatar του χρήστη Gildor
Gildor Ο χρήστης Gildor δεν είναι συνδεδεμένος
High Elf
 

Τελευταία φορά Online: 08-05-17 14:17
Φύλο: Δεν έχω αποφασίσει ακόμα
Η διαθεσή μου τώρα:
Αρχική Δημοσίευση από Xenios Εμφάνιση μηνυμάτων
Δουλειά μας δεν είναι να διαφωτίσουμε τον Ελληνικό λαό, δουλειά μας είναι οι λίγες ειδήσεις που μεταφέρουμε, να είναι από αξιόπιστες πηγές.
Βασικά δεν είμαστε εδώ επειδή έχουμε κάποια δουλειά, είμαστε για κουβέντα και ανταλλαγή απόψεων

Δεν είμαστε ενημερωτικό blog, ούτε ενημερωτικό "κάτι" για να έχουμε κάποια "δουλειά".
__________________
Υπάρχουν σε όλα δύο απόψεις...
Αυτή που λέω εγώ, και η σωστή!
Απάντηση με παράθεση
  #9  
Παλιά 12-12-10, 17:11
dimitrios83 Ο χρήστης dimitrios83 δεν είναι συνδεδεμένος
Mέλος
 

Τελευταία φορά Online: 11-09-18 04:16
Φύλο: Άντρας
Αρχική Δημοσίευση από Gildor Εμφάνιση μηνυμάτων
Βασικά δεν είμαστε εδώ επειδή έχουμε κάποια δουλειά, είμαστε για κουβέντα και ανταλλαγή απόψεων

Δεν είμαστε ενημερωτικό blog, ούτε ενημερωτικό "κάτι" για να έχουμε κάποια "δουλειά".
Το μοναδικό post που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο σε οτιδήποτε περιλαμβάνεται μέσα στα Section-Threads: Πολιτική/Οικονομία/Ενημερωτικά θέματα.
Απάντηση με παράθεση
Οι παρακάτω χρήστες έχουν πει 'Ευχαριστώ' στον/στην dimitrios83 για αυτό το μήνυμα:
Archmage (12-12-10)
  #10  
Παλιά 12-12-10, 17:27
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 11:12
Φύλο: Άντρας
Αρχική Δημοσίευση από Gildor Εμφάνιση μηνυμάτων
Βασικά δεν είμαστε εδώ επειδή έχουμε κάποια δουλειά, είμαστε για κουβέντα και ανταλλαγή απόψεων
Η δουλειά είναι μεταφορική έννοια, διατηρώ κάποιες καθημερινές στήλες, όπως είναι ο καιρός, ο τύπος, το editorial, ο ξένος τύπος, για καθαρή ενημέρωση. Αυτό είναι «δουλειά μου», δηλαδή έχω την ευθύνη να το κάνω καθημερινά και δεν με υποχρεώνει κανείς.

Μεταφέρω επίσης ειδήσεις για ενημέρωση και για ευκαιρία πιθανού διαλόγου.
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
  #11  
Παλιά 12-12-10, 20:09
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 11:12
Φύλο: Άντρας
Αρχική Δημοσίευση από mystakid Εμφάνιση μηνυμάτων
Ο ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑΣ (και μη, που ζει σ'αυτόν τον τόπο) έχει το δικαίωμα αν όχι την υποχρέωση, να γνωρίζει τα ψιλά γράμματα της καταδίκης του.
Δεν είναι κανείς από εμάς διαφωτιστής, για να αναλάβει το φορτίο, να ενημερώσει την κοινή γνώμη για τα ψιλά γράμματα οποιουδήποτε.

Όποιος συνδέεται στο internet, έχει πληθώρα ενημέρωσης και μπορεί μόνος του, να βρει τις αλήθειες του.

Κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση, δεν γίνεται δεκτή μια απόφαση των διαχειριστών της AcroBase, ή όποια ενημέρωση να γίνεται από έγκυρα μέσα. Τι πιο απλό απ' αυτό;
Έχουμε και άλλες ασχολίες, από το να μεταφέρουμε ή να σβήνουμε μηνύματα και να επαναλαμβάνουμε τα ίδια.
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
  #12  
Παλιά 13-12-10, 03:33
Το avatar του χρήστη Archmage
Archmage Ο χρήστης Archmage δεν είναι συνδεδεμένος
Μέλος
 

Τελευταία φορά Online: 14-03-18 00:30
Φύλο: Άντρας
Παρακαλώ να μη συνεχιστεί η παράθεση άσχετων ή παραπλανητικών link ως "επίσημων" εγγράφων του ελληνικού κράτους. Το rapidshare είναι αποθετήριο αρχείων, όχι πηγή διεθνών συμφωνιών ή νομοθεσίας.

Παρακαλώ επίσης οποιαδήποτε απορία επί αυτών να υποβληθεί με προσωπικό μήνυμα (καταστατικό αρθρο 8) και όχι με δημόσιο.

Ευχαριστώ.
__________________
may you live in interesting times
Απάντηση με παράθεση
  #13  
Παλιά 16-12-10, 13:25
Το avatar του χρήστη mystakid
mystakid Ο χρήστης mystakid δεν είναι συνδεδεμένος
Οργανωτής Club
 

Τελευταία φορά Online: 15-02-24 21:42
Φύλο: Άντρας
Την ώρα που τα διεθνή δίκτυα μετέδιδαν χθες εκτενή ρεπορτάζ για τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και τον ξυλοδαρμό από διαδηλωτές του πρώην υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, μια… «εμφύλια» σύρραξη γεννούσε έντονο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου: υπουργοί, βουλευτές και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν πλέον «σηκώσει άρματα» κατά του υπουργού Οικονομικών, ενώ πληθαίνουν οι φήμες και εκτιμήσεις, ότι στις αρχές του 2011 ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα «θυσιασθεί» από τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να απορροφηθούν οι αντιδράσεις και να προχωρήσει η εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου.

Χθες το βράδυ, λίγες ώρες αφού έσβησαν χθες οι μολότοφ, που πλησίασαν σε πολύ κοντινή απόσταση το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών στο Σύνταγμα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωνε επίσημα σε ευρεία υπουργική σύσκεψη την αλλαγή του αρχικού σχεδίου για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Αντί των 3 δις. ευρώ που αρχικά προγραμματιζόταν να αντληθούν μέσα στην τριετία εφαρμογής του μνημονίου, στην τελευταία αναθεωρημένη εκδοχή της συμφωνίας με τους πιστωτές της χώρας περιλαμβάνεται δέσμευση για υπερδιπλασιασμό των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις, με νέο στόχο την άντληση 7 δις. ευρώ.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων πρέπει να έχει ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά από τη χθεσινή σύσκεψη έγινε φανερό, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο κύριος όγκος των πρόσθετων εσόδων θα προέλθει από τη «θυσία» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά και από το πρόγραμμα αξιοποίησης των μεγαλύτερων «φιλέτων» της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Οι ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να γίνουν το επόμενο πεδίο εσωκομματικής «μάχης» στο ΠΑΣΟΚ. Ήδη χθες, κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη επέκριναν δριμύτατα τον κ. Παπακωνσταντίνου για τους χειρισμούς του, τονίζοντας ότι αιφνιδίασε τους πάντες με τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης για την αναθεώρηση του μνημονίου και σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. «Ουδείς είχε ενημερωθεί για τη συμφωνία με την τρόικα να εγκαταλειφθεί το σχέδιο για δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα, ή για την αλλαγή του εισπρακτικού στόχου», τόνιζαν χθες στο “S10” κυβερνητικά στελέχη.

Υπουργοί, βουλευτές και κομματικά στελέχη βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες, μετά τη δημοσιοποίηση του αναθεωρημένου μνημονίου, σε κλοιό διαμαρτυριών και πιέσεων από την κομματική βάση και τους συνδικαλιστές του υπό κρατικό έλεγχο τραπεζικού τομέα. Κομματικό στέλεχος θύμιζε στο “S10” τη φράση του Πρωθυπουργού «θα μας πάρουν με τις πέτρες», σε μια προσπάθεια να αποδώσει το κλίμα αναβρασμού που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα για την ξαφνική εγκατάλειψη του σχεδίου για το τραπεζικό σύστημα και τις δεσμεύσεις για αποκρατικοποιήσεις τέτοιας έκτασης, που θα εγείρουν εύλογα επικρίσεις για «γενικό ξεπούλημα» υπό την πίεση των πιστωτών.

Αυτό που προσάπτουν τα περισσότερα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη στον υπουργό Οικονομικών είναι ότι διαπραγματεύεται μόνος τις αναθεωρήσεις του μνημονίου, με τη σχετική εξουσιοδότηση που έχει από τη Βουλή, αλλά το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων οδηγεί σε αλλαγές της οικονομικής πολιτικής που ουδέποτε συζητήθηκαν, ή πολύ περισσότερο εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση, τους βουλευτές και το κόμμα. Μάλιστα, επισημαίνουν οι εσωκομματικοί επικριτές του υπουργού Οικονομικών, η κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε από ασθενή θέση και υποχρεώθηκε σε πρόσθετα μέτρα, κυρίως εξαιτίας της αδυναμίας του κ. Παπακωνσταντίνου να κινητοποιήσει τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, με αποτέλεσμα να εμφανισθεί υστέρηση εσόδων 2,5 δις. ευρώ στο φετινό προϋπολογισμό.

Στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τον «καταιγισμό» μέτρων για το 2011, αυτή η δυσφορία εκφράσθηκε ανοικτά από την κ. Βάσω Παπανδρέου, πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και φερόμενη ως επίδοξη διάδοχο του κ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών, παρότι η ίδια διαψεύδει ότι η κριτική της συνδέεται με προσωπικές φιλοδοξίες. Η κ. Παπανδρέου έθεσε για πρώτη φορά θέμα αφαίρεσης της εντολής στον κ. Παπακωνσταντίνου να διαπραγματεύεται εν λευκώ τις αναθεωρήσεις του μνημονίου, ζητώντας να τίθενται προς έγκριση από τη Βουλή.

Στη συζήτηση και την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο το οικονομικό επιτελείο εξήλθε με… εκδορές: όχι μόνο δέχθηκε έντονες επικρίσεις από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά ο κ. Παπακωνσταντίνου υποχρεώθηκε να αποσύρει προσωρινά τη διάταξη για διαγραφές ληξιπρόθεσμων χρεών 24 δις. ευρώ, που θεωρούνται ως ανεπίδεκτα είσπραξης. Στην ψηφοφορία, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ κατέγραψε άλλη μία απώλεια, καθώς ο θεωρούμενος «παπανδρεϊκός» βουλευτής, Βαγγέλης Παπαχρήστος, καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο και ακαριαία τέθηκε από τον Γ. Παπανδρέου εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ο Πρωθυπουργός προς το παρόν στηρίζει ανεπιφύλακτα τον υπουργό Οικονομικών. Όμως, έντονες φήμες έχουν αρχίσει ήδη να κυκλοφορούν στο πολιτικό παρασκήνιο, περί επικείμενου σαρωτικού ανασχηματισμού, στο «μενού» του οποίου θα περιλαμβάνεται και η αποπομπή Παπακωνσταντίνου, σε μια προσπάθεια να απορροφηθούν οι εντάσεις, πριν αρχίσουν να κατευθύνονται προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Το όνομα του κ. Λουκά Παπαδήμου συζητείται έντονα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, αλλά ο ίδιος δεν έχει εκδηλώσει επιθυμία να αναλάβει ενεργό πολιτικό ρόλο. Συζητείται επίσης και το όνομα της κ. Βάσως Παπανδρέου, που θεωρείται αρκετά έμπειρη και «σκληρή» για να αναλάβει το ρόλο του κεντρικού διαπραγματευτή με την τρόικα.

Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές αυτές δεν μπορούν να γίνουν πριν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την επιμήκυνση του δανείου των 110 δις. ευρώ, αλλά και πριν εγκριθεί η εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου, τον Φεβρουάριο. Μέχρι τότε, το ερώτημα που διατυπώνουν πλέον στο κομματικό παρασκήνιο του ΠΑΣΟΚ είναι αν θα καταφέρει να αντέξει η κυβέρνηση στις πολιτικές θύελλες που φέρνει η δεύτερη και σκληρότερη, όπως αποδεικνύεται, «φουρνιά» μέτρων του μνημονίου...

πηγή (όταν βέβαια μιλάνε για κυβέρνηση ή βουλή εννοείται ολιγαρχία...)
Απάντηση με παράθεση
  #14  
Παλιά 26-02-11, 15:06
Το avatar του χρήστη mystakid
mystakid Ο χρήστης mystakid δεν είναι συνδεδεμένος
Οργανωτής Club
 

Τελευταία φορά Online: 15-02-24 21:42
Φύλο: Άντρας
Αναγκαίο, απεχθές, απαράδεκτο, σωτήριο, αναπόφευκτο, πράξη υποδούλωσης... είναι μόνο λίγοι από τους χαρακτηρισμούς που δέχθηκε και δέχεται η συμφωνία της Ελλάδας με την ΕΕ την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, για τη δανειοδότησή της.

Σίγουρα όμως είναι ένα ιστορικό έγγραφο που κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.


Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Archmage : 26-02-11 στις 17:07
Απάντηση με παράθεση
  #15  
Παλιά 16-03-11, 23:02
Το avatar του χρήστη mystakid
mystakid Ο χρήστης mystakid δεν είναι συνδεδεμένος
Οργανωτής Club
 

Τελευταία φορά Online: 15-02-24 21:42
Φύλο: Άντρας

περί μνημονίου/ων....
Απάντηση με παράθεση
Οι παρακάτω χρήστες έχουν πει 'Ευχαριστώ' στον/στην mystakid για αυτό το μήνυμα:
Easty (16-03-11)
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 14:31.



Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.