Σουτζουκάκια με ελιές
Σουτζουκάκια με ελιές
Υλικά
Μισό κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
4 φέτες ψωμιού
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
5 πολτοποιημένες μέτριες ντομάτες ή ένα κουτί ντομάτες
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
2 κουταλιέ; της σούπας τριμμένο κύμινο
1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
4-5 σκελίδες σκόρδου ή πολύ ψιλοκομμένου ή πολτοποιημένου
250 γραμμάρια πράσινες ελιές τσακιστές
Αλάτι πιπέρι ένα φλιτζάνι νερό
Κατασκευή
Βάζουμε το ψωμί σε μια λεκάνη νερό και μόλις μουλιάσει αφαιρούμε το νερό και την κόρα του ψωμιού και ρίχνουμε μέσα τον κιμά το κύμινο το σκόρδο το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά καλά.
Τα αφήνουμε για τουλάχιστον μισή ώρα να ηρεμήσουν και αμέσως μετά πλάθουμε τον κιμά με τα συστατικά του, σε μακρόστενα κομμάτια σαν λουκάνικα.
Εδώ θα σας πω τους δύο τρόπους για να προψήσουμε τα σουτζουκάκια μας.
Ο παραδοσιακός τρόπος μας λέει να τηγανίσουμε τα σουτζουκάκια σε καυτό λάδι.
Όντως νόστιμος αυτός ο τρόπος, αλλά με την χοληστερίνη που κουβαλάμε υπάρχει μια πιο 'καθαρή' λύση :-)
Βάζουμε τα σουτζουκάκια μας σε μια σχάρα στο γκριλ του φούρνου μας και τα ροδοκοκκινίζουμε καλά να ψηθούν και από τις δύο πλευρές. Πιστέψτε με ότι αυτή η λύση μας προσφέρει αρκετά λιγότερη χοληστερίνη και δεν στερεί σε νοστιμιά.
Αφού λοιπόν καβουρδίσουμε ή ψήσουμε λίγο τα σουτζουκάκια μας, σε μια πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες ή το κουτί τον πελτέ και τα αφήνουμε να γίνουν μια σάλτσα.
Και πάλι θα σας πω ότι για την υγεία μας και την άτιμη χοληστερίνη, θα ήταν πολύ καλό να χρησιμοποιήσουμε φρέσκια ντομάτα.
Ρίχνουμε λοιπόν την ντομάτα ένα ποτήρι νερό αλατάκι πιπεράκι και μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη. Αφού αρχίσουν και γίνεται μια όμορφη σαλτσούλα προσθέτουμε τις ελιές αφού τις έχουν ξεαλμυρίσει τελείως (αφήστε τις λίγες ώρες σε νερό που το αλλάζετε συχνά) και προσθέτουμε τα σουτζουκάκια και μετά από βράσιμο δεκαπέντε λεπτών σε μέτρια φωτιά, το φαγητό μας είναι έτοιμο να το απολαύσουμε.
Συμπληρώστε το πιάτο σας με πατάτες τηγανητές ή πουρέ και σίγουρα θα εντυπωσιάσετε.
Σημ 1 (Η συνταγή είναι περίπου ίδια με την άλλη που έχω στείλει με τα σουτζουκάκια Σμυρνέικα).
Σημ 2 Παίξτε με τις ελιές και δοκιμάστε τις και σε άλλα φαγητά θα εκπλαγείτε πόσο πολύ δένει η ελίτσα με την μεσογειακή μας διατροφή. Η επόμενη συνταγή θα είναι κοτόπουλο ή κοκοράκι κατσαρόλας με ελιές και κρασάκι.
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
|