Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Επιστήμη & Εκπαίδευση > Φιλοσοφία
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 05-03-07, 01:38
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 11:12
Φύλο: Άντρας
Σωκράτης

Σαν σήμερα το 399 πΧ ο Σωκράτης πέθανε πίνοντας το Κώνειο, εκτελώντας την ποινή του θανάτου που του είχαν επιβάλει.

Ο Σωκράτης αν και θεμελιωτής μιας φιλοσοφίας που βρήκε πολλούς διαδόχους, δεν έχει δικά του γραπτά κείμενα, για την ζωή του και την φιλοσοφία του. Ό,τι ξέρουμε λοιπόν για τη διδασκαλία του, το έχουμε μάθει από τους μαθητές του Πλάτωνα και Ξενοφώντα, οι οποίοι στα έργα τους αποτύπωσαν τις θεωρίες και το πνεύμα του μεγάλου τους δασκάλου, αλλά και από τον Αριστοτέλη που αναφέρεται πυκνά συχνά στον μεγάλο Φιλόσοφο. Από τη μελέτη των έργων αυτών προκύπτουν τα εξής:

Ο Σωκράτης. μετέθεσε το κέντρο της φιλοσοφίας από τον εξωτερικό κόσμο των Ιώνων στον εσωτερικό, από τη φύση στον άνθρωπο. Συζητούσε διαρκώς για τα ανθρώπινα, εξετάζοντας "τι ευσεβές, τι ασεβές, τι καλόν, τι αισχρόν, τι δίκαιον, τι άδικον, τι σωφροσύνή, τι μανία, και περί των άλλων ά τους μεν ειδότας ηγείτο καλούς καγαθούς είναι, τους δ' αγνοούντας ανδραποδώδεις". Σκοπός του ήταν να κάνει τον άνθρωπο τίμιο, ηθικό και δίκαιο και όχι επιφανειακά ευτυχισμένο.

Χάραξε λοιπόν ένα δικό του δρόμο, για να φέρει τον άνθρωπο κοντά στην αλήθεια και τη σωτηρία. Ξεκίνησε από την αρχή ότι κάθε πράξη πρέπει να είναι αποτέλεσμα της ορθής γνώσης του πράγματος• αλλά για να γνωρίσει κανείς ένα πράγμα, είναι ανάγκη να το εξετάσει• συνεπώς είναι ανάγκη να ομολογήσει ότι δεν το γνώριζε αυτό. Πριν όμως ασχοληθεί κανείς με τη γνώση των πραγμάτων, είναι ανάγκη να απαλλάξει τον εαυτό του από την ψεύτικη εντύπωση του οίεσθαι ειδέναι α μη οίδεν (ότι γνωρίζει όσα δε γνωρίζει). Αφετηρία λοιπόν για το Σωκράτη. αποτελεί το μηδέν ειδέναι (η τέλεια άγνοια). Πιο μπροστά όμως και από τη γνώση των άλλων όντων, υποστήριζε ότι πρέπει κανείς να γνωρίζει τον εαυτό του• έτσι το "γνώθι σαυτόν" αποβαίνει χαρακτηριστικό γνώρισμα της σωκρατικής φιλοσοφίας. Γιατί όποιος αγνοεί τον εαυτό του και τις δικές του δυνάμεις, επιχειρεί, έργα, στα οποία αποτυγχάνει και δυστυχεί.

Με τον τρόπο αυτό ο Σωκράτης έδωσε ένα νέο προσανατολισμό στη φιλοσοφία και κέρδισε την αναγνώριση των διανοητών όλων των εποχών, οι οποίοι των θεωρούν αιώνιο φιλόσοφο. Και όμως ο γίγαντας αυτός της φιλοσοφίας όχι μόνο δεν έγραψε τίποτε από όσα δίδασκε, αλλά ούτε σχολή επιχείρησε να ιδρύσει ούτε ολοκληρωμένο φιλοσοφικό σύστημα να δημιουργήσει. Ιδιόρρυθμος όπως όλοι οι μεγάλοι, τη φροντίδα αυτή την άφησε στους μαθητές του• και δεν είχε λίγους. Από αυτούς ξεχώρισαν και ίδρυσαν δικές τους σχολές ο Ευκλείδης, ο Φαίδωνας, ο Αντισθένης, ο Αρίστιππος και πάνω από όλους ο Πλάτωνας.

Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ

Ο Σωκράτης. για την εύρεση της αλήθειας μεταχειριζόταν το ερωτάν και το αποκρίνεσθαι, δηλ. τη διαλεκτική μέθοδο, η οποία είναι εφαρμογή της λογικής. Η μέθοδος αυτή ονομάστηκε μαιευτική, γιατί δεν προσπαθούσε να διδάξει δογματικά, αλλά σε συνεργασία με τους άλλους να ανεύρει την αλήθεια• ούτε ήθελε να την προσφέρει έτοιμη στους άλλους, αλλά να διεγείρει την έμφυτη επιθυμία του καθενός προς την αλήθεια και την αρετή και να υποδείξει το δρόμο που οδηγεί σ' αυτήν. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του τα σχετικά με την τακτική του αυτή: Ο θεός μαιεύεσθαί με αναγκάζει, γεννάν δ' απεκώλυσεν, δηλ. ο θεός με υποχρεώνει να βοηθώ στη γέννηση (των ιδεών) και με εμπόδισε να τις γεννώ. Πολλές φορές ο φιλόσοφος χρησιμοποιούσε και τη λεγομένη σωκρατική ειρωνεία, για να στηλιτεύσει τους πάντα ειδέναι οιομένους και μέγα φρονούντας επί σοφία, δηλ. εκείνους που νόμιζαν ότι όλα τα γνωρίζουν και υπερηφανεύονταν για τη σοφία τους. Ο Σωκράτης δηλ. προσποιόταν ότι αγνοεί αυτά που εκείνοι ισχυρίζονταν ότι γνώριζαν, και τους ρωτούσε για να τα μάθει δήθεν και αυτός. Τις αποκρίσεις που έπαιρνε, στην αρχή, έκανε πως τις δέχεται για ορθές και προσποιόταν ότι τους θαύμαζε, αλλά προχωρώντας στη συζήτηση τους οδηγούσε σε άτοπα συμπεράσματα, εξαιτίας των οποίων αναγκάζονταν και οι ίδιοι να παραδεχτούν ότι τίποτε δε γνωρίζουν από εκείνα που νόμιζαν ότι γνωρίζουν.

Από φανατικούς του αντιπάλους ο Σωκράτης διώχτηκε και με φτιαχτές κατηγορίες κατάφεραν να τον καταδικάσουν σε θάνατο, παρά την εκπληκτική του απολογία που ο Πλάτωνας την διέσωσε.
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
Οι παρακάτω χρήστες έχουν πει 'Ευχαριστώ' στον/στην Xenios για αυτό το μήνυμα:
Nikoscot (12-11-11)
  #2  
Παλιά 05-03-07, 04:08
Το avatar του χρήστη Archmage
Archmage Ο χρήστης Archmage δεν είναι συνδεδεμένος
Μέλος
 

Τελευταία φορά Online: 14-03-18 00:30
Φύλο: Άντρας
Μερικά συμπληρωματικά: Ο Σωκράτης πίστευε (σε αντίθεση με τους σοφιστές) ότι υπάρχει μια απόλυτη έκφραση κάθε αρετής, όπως η Δικαιοσύνη, η Τιμιότητα, κλπ. Αυτή είναι ίδια για όλους, ανεξαρτήτως συνθηκών ή χρονικής συγκυρίας. Επιπλέον, πίστευε πως όλοι οι άνθρωποι είναι καλοί ("ουδείς εκών κακός") και πως αν κάποιος γνώριζε πως μια πράξη του είναι κακή, δε θα την έπραττε.

Για το λόγο αυτό, ο Σωκράτης ταύτισε το αγαθό και το καλό με τη γνώση. Η απόκτηση γνώσης οδηγεί σε μεγαλύτερη αρετή, διότι τόσο περισσότερο πιθανό γίνεται με τη διαδικασία αυτή να συνειδητοποιήσει κανείς ποιές πράξεις δε συνάδουν με την αρετή, είναι δηλαδή "κακές".

Η διαδικασία απόκτησης της γνώσης του τι είναι καλό και τι όχι πρέπει κατά το Σωκράτη να βασίζεται σε μια δομημένη, ορθή μέθοδο, που συνίσταται στα εξής βήματα:

1. Ομολογία πλήρους άγνοιας σχετικά με το υπό εξέταση θέμα
2. Πλήρης διερεύνηση του θέματος από όλες τις πλευρές
3. Σχηματισμός της έννοιας του θέματος

Αφού σχηματιστεί η έννοια κάποιου θέματος είναι δυνατό να γίνει αντιπαραβολή άλλων εννοιών με αυτή. Για παράδειγμα, αν έχουμε ορίσει τι σημαίνει Δικαιοσύνη, μπορούμε να εξετάσουμε αν μια πράξη είναι δίκαιη, δηλαδή ικανοποιεί τον "ορισμό" της έννοιας Δικαιοσύνη, ή άδικη. Μια καλή παρουσίαση περί Δικαιοσύνης μπορεί κανείς να διαβάσει στο διάλογο του πρώτου βιβλίου της Πολιτείας.
__________________
may you live in interesting times
Απάντηση με παράθεση
Οι παρακάτω χρήστες έχουν πει 'Ευχαριστώ' στον/στην Archmage για αυτό το μήνυμα:
Nikoscot (12-11-11)
  #3  
Παλιά 10-04-07, 15:27
Το avatar του χρήστη tertios
tertios Ο χρήστης tertios δεν είναι συνδεδεμένος
Μέλος
 

Τελευταία φορά Online: 15-01-17 11:47
Φύλο: Άντρας
Η διαθεσή μου τώρα:
Αρχική Δημοσίευση από Xenios Εμφάνιση μηνυμάτων
Σαν σήμερα το 399 πΧ ο Σωκράτης πέθανε πίνοντας το Κώνειο, εκτελώντας την ποινή του θανάτου που του είχαν επιβάλει.
Χωρίς να την υιοθετώ, πιστεύω πως αξίζει το κόπο να διαβάσει κανείς την Απολογία Σωράτη απο τον Βάρναλη. Είναι μια άλλη άποψη που σε φέρνει αντιμέτωπο με προβληματισμούς που σου φανερώνουν όσο κραταιά είναι η πίστη μας. ΄Ετσι για να μην επαναπαυόμαστε...

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Xenios : 10-04-07 στις 19:10
Απάντηση με παράθεση
  #4  
Παλιά 10-04-07, 19:11
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 11:12
Φύλο: Άντρας
Αρχική Δημοσίευση από tertios Εμφάνιση μηνυμάτων
Χωρίς να την υιοθετώ, πιστεύω πως αξίζει το κόπο να διαβάσει κανείς την Απολογία Σωράτη απο τον Βάρναλη.
Πρώτα απ όλα όμως πρέπει να διαβάσει κανείς το έργο του Πλάτωνα :-)
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 13:58.



Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.