Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Άνθρωπος και Κοινωνία > Οικογένεια και παιδί
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Αξιολόγηση: Αξιολόγηση θέματος: 2 Ψήφοι, 3,50 κατά μέσο όρο. Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 14-05-10, 18:49
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 10:12
Φύλο: Άντρας
Παγκόσμια Ημέρα της Οικογένειας - Κρίση ενός σπουδαίου θεσμούΗ 15η Μαϊου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα της Οικογένειας σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 47/237/20-9-1993 απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ενωμένων Εθνών.

O τ. Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας Δρ. Βάιος Ζαμπεθάνης, έχει γράψει μεταξύ άλλων :

«Η οικογένεια, ένας πανάρχαιος θεσμός, αποτελεί το βασικό κύτταρο του κοινωνικού οργανισμού, το περιβάλλον μέσα στο οποίο μπαίνουν οι βάσεις για τη διαμόρφωση και την πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου. Οι πρώτες εμπειρίες, που αποκτά το παιδί μέσα σ' αυτήν, επηρεάζουν σημαντικά την εξέλιξη του χαρακτήρα του και καθορίζουν αν θ' αποβεί άτομο με πρωτοβουλία ή θα παραμείνει ουραγός, αν θα μάθει να σέβεται τα δικαιώματα των άλλων και να ζει ειρηνικά ή θ' αναπτύξει εχθρική συμπεριφορά. Επίσης, η ιδέα που σχηματίζει το παιδί για τον εαυτό του και τα συναισθήματα μειονεξίας κι ανωτερότητας εξαρτώνται, σε μεγάλο βαθμό, από τα χρόνια της οικογενειακής του ζωής. Μέσα στην οικογενειακή κοινότητα δημιουργείται κοινή σκέψη, κοινός κύκλος συναισθημάτων, το λεγόμενο "πνεύμα της οικογένειας", που επιδρά αέναα και σταθερά στην αγωγή του παιδιού. Αν και το πεδίο της είναι στενό, όμως είναι αρκετά καρποφόρο για ό,τι αφορά στην ανάπτυξη των συναισθημάτων.

Μέσα σε αυτή αναδεύουν οι πιο συγκινητικοί παλμοί της συμπάθειας και της συμπόνοιας, φυτρώνουν κι αναπτύσσονται οι σπόροι των συναισθημάτων της αγάπης, της αλληλεγγύης, της εμπιστοσύνης, της ευγνωμοσύνης και της ανεκτικότητας. Στο οικογενειακό περιβάλλον αναπτύσσεται το αίσθημα της κοινωνικότητας και της δημοκρατικής στάσης, ώστε ο νέος ν' αποκτήσει κοινωνική συνείδηση και να εκπληρώνει ως μελλοντικός πολίτης τους κοινωνικούς του ρόλους, τόσο στις σχέσεις με τους συμπολίτες του, όσο και στην πολιτική κι επαγγελματική ζωή του. Με την τήρηση αυτών των προϋποθέσεων, διευκολύνεται η μετάβαση από το εγώ στο εμείς και η κοινωνική αποδοχή θεωρείται βέβαιη. Εύστοχα ο Καντ επισημαίνει: "Η οικογένεια είναι η αιώνια σχολή και ο δάσκαλος του κοινωνικού βίου.»

Έχουν αποκαλέσει την οικογένεια, κολώνα της κοινωνίας και δεν θα μπορούσε να βρεθεί, πιο ευφυής χαρακτηρισμός . Η γενιά μου και μερικοί μεταγενέστεροι ακόμα, γνώρισαν την ολοκληρωμένη μορφή της οικογένειας, με τον παππού ή την γιαγιά και την Μάνα στο σπίτι, με μια έτοιμη αγκαλιά / καταφύγιο. Καταφύγιο σε όλα και για όλα, προστασία και στοργή, η οποία σε όπλιζε με πολύ δύναμη. Η ιεροτελεστία του καθημερινού φαγητού, η αναμονή του Πατέρα που θα γύριζε από την δουλειά, ένα περιβάλλον που σου έκτιζε την προσωπικότητα σου.
Δεν θα ήθελα να φαντάζομαι τα παιδικά μου χρόνια, σε ένα άδειο σπίτι, δεν θα ήθελα μια ξένη γυναίκα, να αντικαθιστά, την Μητέρα την Γιαγιά ή την θεία. Δεν θα ήθελα να βλέπω τους δικούς μου ανθρώπους, 2-3 ώρες την ημέρα, τσακισμένους από την δουλειά τους.

Τι εφόδια θα μου έδιναν, τι ακούσματα θα είχα, τι στοργή θα εισέπραττα;

Δεν στρέφομαι εναντίον των εργαζομένων μητέρων σήμερα, μερικές, αρκετές, τα καταφέρνουν περίφημα, να συνδυάζουν και την προσφορά τους στο ταμείο της φαμίλιας, και να παίζουν άψογα τον ρόλο της μάνας.

Βλέπω όμως με λύπη, άλλες καταστάσεις, οι γονείς να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και στις δύο υποχρεώσεις τους, για χάριν μια καριέρας, να εγκαταλείπουν τον δεύτερο ρόλο του γονιού, σε ένα ξένο άνθρωπο.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, η οικογένεια έχει ανάγκη της προσοχής μας, στα δύσκολα χρόνια που έρχονται. Χωρίς κανένα κίνητρο για την εργαζόμενη μητέρα και ταυτόχρονα, με τα νέα μέτρα, επιμήκυνσης, του χρόνου εργασίας της, τρίζουν τα θεμέλια της κοινωνίας, μέσα από την διαλυμένη οικογένεια ή μέσα από την μη δημιουργίας οικογένειας.

Η μη γέννηση παιδιών, θα φέρει το θέμα της υπογεννητικότητας σε επικίνδυνα επίπεδα.
Το λειτουργικό κόστος κάθε παιδιού, από την ημέρα που γεννιέται, είναι εξωπραγματικό. Καμιά απολύτως μέριμνα, καμιά φροντίδα, ένα κράτος ρουφήχτρα, απομυζά κάθε πόρο, που θα μπορούσε να οδηγήσει μια οικογένεια στην γέννηση ενός παιδιού.

Βιώνουμε την τελευταία φάση του οικογενειακού ιστού;

Σε ανεπτυγμένες κοινωνίες έχει υπολογισθεί ότι μέχρι 30% των οικογενειών, αποτελούνται από μόνο ένα γονιό, που είτε είναι διαζευγμένος, είτε δεν έχει ποτέ παντρευτεί είτε έχει χηρέψει. Σε περισσότερο από το 66% των οικογενειών και οι δύο γονείς εργάζονται έξω από το σπίτι.

Μια γνωστή μου ψυχολόγος, που εργάζεται στο εξωτερικό, μου έλεγε : « Πολύ συχνά μερικά παιδιά, μπορεί να έχουν φίλους που η οικογενειακή τους κατάσταση δεν είναι η στερεότυπη. Συχνά με ρωτούν γιατί για παράδειγμα, ο πατέρας του τάδε φίλου τους ζει μαζί με μια άλλη γυναίκα που δεν είναι η μητέρα του, ενώ η μητέρα του έχει οικογένεια με κάποιον άλλο που δεν είναι ο πατέρας του;»
Ζούμε σε δύσκολες και μίζερες καταστάσεις, συγκάτοικοι σε διαμέρισμα της πολυκατοικίας μου, ακούγονται πυκνά συχνά, να ανταλλάσουν φοβερούς χαρακτηρισμούς, μπροστά στα δύο έντρομα παιδιά τους. Μπορεί ο έρωτας ενός ζευγαριού να έχει περάσει, μπορεί να νοιώθουν ήδη ξένοι, αυτά τα παιδιά όμως τι φταίνε; Τι βιώματα θα έχουν και τι άνθρωποι θα βγουν αύριο στην κοινωνία;

Θα ήθελα με τις σκόρπιες αυτές σκέψεις και με ευκαιρία της αυριανής παγκόσμιας ημέρας της Οικογένειας, να κάνουμε μια κουβέντα .

Θέλω να ευχαριστήσω τον Γιάννη (Corsair), για το πανέμορφο σήμα που μας έφτιαξε, γι αυτή την ημέρα και που αντικαθιστά επίκαιρα, το σήμα της AcroBase στην κεντρική σελίδα.
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
Οι παρακάτω χρήστες έχουν πει 'Ευχαριστώ' στον/στην Xenios για αυτό το μήνυμα:
HelenA (14-05-10)
  #2  
Παλιά 14-05-10, 19:37
Το avatar του χρήστη Diamond
Diamond Ο χρήστης Diamond δεν είναι συνδεδεμένος
Mika Vyko's Vozht
 

Τελευταία φορά Online: 11-06-18 16:34
Φύλο: Άντρας
Η διαθεσή μου τώρα:
Οι εποχές αλλάζουν.
Ο κόσμος θέλει όλο και περισσότερα και όταν τα λάβει μαθαίνει να ζει με αυτά, τα θεωρεί δεδομένα και ζητάει ακόμη περισσότερα...
Έτσι ξεχνάει τι θα πει οικογένεια και γιατί έκανε ένα παιδί.
Εθελοτυφλεί γιατί προσφέρει στο παιδί του υλικά πράγματα νομίζοντας ότι το παιδί αυτά θέλει.

Τα παιδιά δεν θέλουν το ίδιο το παιχνίδι σαν αντικείμενο αλλά τον χρόνο μας, αυτόν που θα σπαταλήσουμε για να παίξουμε μαζί του.
Το καλύτερο παιχνίδι να του πάρουμε, θα το βαρεθεί και θα το πετάξει στην άκρη.
Το πιο ταπεινό παιχνίδι μαζί με τον χρόνο του γονιού μεταμορφώνεται στο καλύτερο παιχνίδι που θα μπορούσε ποτέ να έχει ένα παιδί και ας είναι και ένα κομμάτι τσαλακωμένο χαρτί.

Μόνο έτσι θα μάθει ότι αργότερα θα θέλουμε την παρέα του και όχι το μηνιάτικο του οίκου ευγηρίας...
__________________
Για λόγους οικονομίας έσβησε το φως στο τούνελ...
Απάντηση με παράθεση
Οι παρακάτω χρήστες έχουν πει 'Ευχαριστώ' στον/στην Diamond για αυτό το μήνυμα:
HelenA (14-05-10)
  #3  
Παλιά 14-05-10, 19:50
Το avatar του χρήστη mystakid
mystakid Ο χρήστης mystakid δεν είναι συνδεδεμένος
Οργανωτής Club
 

Τελευταία φορά Online: 03-09-18 22:41
Φύλο: Άντρας
κάτι σαν αυτό; σαν μια καλή αρχή...
Απάντηση με παράθεση
Οι παρακάτω χρήστες έχουν πει 'Ευχαριστώ' στον/στην mystakid για αυτό το μήνυμα:
HelenA (14-05-10)
  #4  
Παλιά 14-05-10, 22:36
Το avatar του χρήστη Nelly
Nelly Ο χρήστης Nelly δεν είναι συνδεδεμένος
Mέλος
 

Τελευταία φορά Online: 09-05-12 11:04
Φύλο: Γυναίκα
Αρχική Δημοσίευση από mystakid Εμφάνιση μηνυμάτων
αυτό;
Αυτό πρέπει να καπνίζει, δεν εξηγείται αλλιώς.
Απάντηση με παράθεση
  #5  
Παλιά 16-05-10, 21:10
Το avatar του χρήστη christi
christi Ο χρήστης christi δεν είναι συνδεδεμένος
Οργανωτής Club
 

Τελευταία φορά Online: 12-12-17 19:48
Φύλο: Γυναίκα
Αρχική Δημοσίευση από Diamond Εμφάνιση μηνυμάτων
Οι εποχές αλλάζουν.
Ο κόσμος θέλει όλο και περισσότερα και όταν τα λάβει μαθαίνει να ζει με αυτά, τα θεωρεί δεδομένα και ζητάει ακόμη περισσότερα...
Έτσι ξεχνάει τι θα πει οικογένεια και γιατί έκανε ένα παιδί.
Εθελοτυφλεί γιατί προσφέρει στο παιδί του υλικά πράγματα νομίζοντας ότι το παιδί αυτά θέλει.

Τα παιδιά δεν θέλουν το ίδιο το παιχνίδι σαν αντικείμενο αλλά τον χρόνο μας, αυτόν που θα σπαταλήσουμε για να παίξουμε μαζί του.
...

Συμφωνώ μαζί σου και δεν ήξερα τι να πρωτοκρατήσω για να σχολιάσω ή να τονίσω πιο πολύ. Όντως η εποχή είναι απαιτητική, οι γονείς δουλεύουν πολλές ώρες για να καλύψουν τις υλικές ανάγκες και καθώς δυσκολεύουν οι συνθήκες στην εργασία απαιτούνται όλο και πιο πολλές ώρες.

Ξέρω για παράδειγμα εδώ πολλοί κύριοι και πολλές κυρίες, δουλεύουν από το πρωί μέχρι το απόγευμα αργά και ήθελα να ρωτούσα πως το διευθετουν σε σχέση με τον άνθρωπό τους και πολύ περισσότερο με την οικογένεια και τα παιδιά όπου οι απαιτήσεις είναι αυξημένες. Πόσο χρόνο έχουν στην ημέρα τους για να τον διαθέσουν στην οικογένεια και πόσο επηρρεάζει αυτό τη λειτουργία της οικογένειας ή την προσωπική τους ζωή;


Τώρα για να επιστρέψω στο θέμα οικογένειας, όντως τα διαζύγια πληθαίνουν, δεν ξέρω, ο κόσμος κουράζεται; Δεν αντέχει τις ευθύνες; Τον κουράζει η καθημερινότητα; Μπαίνει ο εγωισμός; Ξεχνάει το πλάνο της ζωής;; Ίσως και όλα αυτά μαζί.

Σαν αισιόδοξο μήνυμα όμως, θα ήθελα να κάνω αναφορά σε αρκετά γνωστά μου ζευγάρια που με πολύ κόπο είναι η αλήθεια, περιόρισαν τα μεγάλα ωράρια και έδωσαν προτεραιότητα στην σχέση τους και την οικογένειά τους. Σε σχέση με πιο παλιά βλέπω τους νέους άνδρες να είναι κοντά στις γυναίκες τους και μέσα στο σπίτι και στο μεγάλωμα των παιδιών. Ή ακόμη και με την πίεση της δουλειάς, φροντίζουν να εξοικονομούν ποιοτικό χρόνο. Θαυμάζω τις οικογένειες αυτές που αντιστέκονται στις δυσκολίες, κόβουν από τις προσωπικές τους επιλογές και βάζουν την οικογένεια σε πρώτη προτεραιότητα. Ίσως είναι η απάντηση και η προάσπιση της οικογένειας που βάλεται.
__________________
.
Safeline / Saferinternet
γραμμή βοήθειας 210 600 7686
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης Αξιολογήστε αυτό το θέμα
Αξιολογήστε αυτό το θέμα:

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 16:51.Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.