Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Επιστήμη & Εκπαίδευση > Ιστορία
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 04-03-10, 10:54
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 10:12
Φύλο: Άντρας
Συνάντηση με την ιστορία

ΚΑΒΡΟΧΩΡΙ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ,

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2009 ξεκινήσαμε την εκσκαφή για την οικοδομή μας στο Καβροχώρι. Στο τελείωμα της εκσκαφής, ξαφνικά, ακούστηκε ένας υπόκωφος αλλά αμυδρός ήχος και είδαμε μια τρύπα.

Σταματήσαμε την εκσκαφή και πήγαμε αμέσως να δούμε ........ τι να δούμε ....... μάλλον να συναντηθούμε με την Ιστορία της περιοχής που έρχονταν από το μακρυνό παρελθόν ...... 3.000 χρόνια πριν!!!!!

Η πρώτη εικόνα που είδαμε ήταν αρκετή για να μας πιάσει ρίγος .....ΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

Και τώρα; ...... και τώρα τι κάνουμε;

Υπηρξε πάντως έντονος προβληματισμός για το τι θα συνέβαινε αν ειδοποιούσαμε τις αρχές (αστυνομία, αρχαιολογία, δήμο).

Πολλοί μας είπαν....

"Ξεχάστε το σπίτι σας και οπωσδήποτε το οικόπεδό σας"

........ άλλοι πάλι .........

"Μα τι άτυχοι είστε !!!" ,

"Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ανοίξεις ένα λάκο και να τα πετάξεις μέσα σπασμένα",

"Θα μπλέξετε ρε παιδιά .... τι το ψάχνετε μην πείτε τίποτα σε κανέναν και χώστε τα πάλι" !!!!!!!!

.....και οι πιο "μάγκες".... εγώ φίλε μου θα τα πουλούσα και θα εξασφάλιζα όχι μόνο το χτίσιμο του σπιτιού μου αλλά ακόμα και τα δισέγγονά μου"

Όμως ούτε η παιδεία μας, ούτε η κουλτούρα μας αλλά ούτε και η ηθική μας, επέτρεπε να επηρεαστούμε από αυτές τις κουβέντες.

Είχαμε καθυστερήσει ήδη 17 μήνες να πάρουμε την οικοδομική άδεια γιατί η "αρμόδια" (!!!) υπάλληλος της Πολεοδομίας της Νομαρχίας του Ν. Ηρακλείου ήθελε να εξαντλήσει τον "υπηρεσιακο της" ζήλο....... αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία, μια ιστορία που γράφεται όμως σήμερα και δεν έχει μάλλον καμία σχέση με τον Πολιτισμό που μόλις είχαμε έρθει σε επαφή!

Μια ακόμα καθυστέρηση (όση και να ήταν αυτή) και μάλιστα για αυτό το λόγο, ίσως είναι μια καθυστέρηση που πραγματικά αξίζει να την υπομείνεις.

Είπαμε λοιπόν στον χειριστή του μηχανήματος να βάλει την τσάπα πάνω στην τρύπα και ειδοποιήσαμε αμέσως την αστυνομία και συγκεκριμένα το αστυνομικό τμήμα Αμμουδάρας Γαζίου. Ταυτόχρονα ειδοποιήθηκε ο Αρχιτέκτονας μηχανικός κ. Γιάννης Χαλαμπαλάκης μέσω του οποίου ειδοποιήθηκε ο Αρχαιολόγος κ. Αντώνης Βασιλάκης με τον οποίον συνδέονται με μακροχρόνια φιλία.

Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ

Η αστυνομία ανταποκρίθηκε αμέσως. Σε 10 λεπτά έφτασε στο χώρο μας περιπολικό για φύλαξη του χώρου. Σε λίγη ώρα ακόμα έφτασε ο Δήμαρχος Γαζίου κ. Γιώργος Μαρκογιαννάκης μαζί με την σύμβουλό του Χρύσα Βαθειανάκη και ενημερώθηκαν από εμένα.

Το βράδυ ο χώρος φυλάχθηκε από ιδιωτική εταιρία security (την οποία ειδοποίησε ο Δήμαρχος) και από πολύ συχνές περιπολίες της αστυνομίας μέχρι το πρωι όπως διαπίστωσα αφού κατά τη διάρκεια της νύχτας .... περιπολούσα και εγώ προσωπικά.

Στις 08:30 το πρωί της επόμενης μέρας ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο της αρχαιολογίας σταμάτησε έξω από το οικόπεδό μας. Ο Αρχαιολόγος κ. Αντώνης Βασιλάκης μαζί με το βοηθητικό του προσωπικό είχαν έρθει για να ξεκινήσουν την ανασκαφή του τάφου.

ΕΔΩ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΜΑΣ ΙΣΩΣ Η ΠΙΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ!!!!!!

Η ΑΝΑΣΚΑΦΗ

Το συνεργείο πιάνει αμέσως δουλιά και σε λίγα λεπτά ο κ. Βασιλάκης μπαίνει μέσα στον τάφο."Ο τάφος είναι της Γεωμετρικής περιόδου (1000 - 800 π.Χ.) και είναι θαλαμωτός λαξευτός πάνω σε κούσκουρα" (Ο κούσκουρας για όσους δεν ξέρουν είναι ένα αργιλώδες ασβεστούχο χώμα εξαιρετικά συμπιεσμένο από τις γεωλογικές μεταβολές και σχεδόν αδιαπέραστο από το νερό)

Η δουλειά του Αρχαιολόγου είναι να αποκαλύψει τα ευρήματα χωρίς να τα καταστρέψει. Είναι μια υπεύθυνη και πολύ λεπτομερής επέμβαση που απαιτεί όχι μόνον προσοχή αλλά και μεγάλη αγάπη για τη δουλειά του και κυρίως σεβασμό στην ιστορία και τις συνήθειες των προγόνων μας.
Έτσι στην αρχή απομακρύνθηκαν τα μπάζα που προήλθαν από την πτώση της οροφής με τα χέρια και στη συνέχεια με το σκαλιδάκι. Παρατήρησα ότι δεν χτυπούσε αλλά έξυνε το χώμα με πολύ προσοχή. Ένα ψάθινο σκουπάκι ήταν το απαραίτητο εργαλείο που συμπλήρωνε τη φάση αυτή. Με το σκουπάκι μάζευε τα χώματα και με μια παλάμη χωρίς στυλιάρι τα τοποθετούσε σε ειδικό ελαστικό οικοδομικό κάδο για να απομακρυνθούν και να τοποθετητούν σε ειδικό σημείο για μια δεύτερη επεξεργασία.Το πρώτο αγγείο αποκαλύπτεται !!! Φέρει σταυρούς και ομόκεντρους κύκλους καθώς και παράλληλες γραμμές και ταινίες χρωματιστές με γήινα χρώματα φτιαγμένα από την ίδια τη φύση. Ακολουθεί η αποκάλυψη ολοένα και περισσότερων αγγείων απίστευτης ομορφιάς που προκύπτει από τα σχήματα που είναι χαραγμένα ή απλά ζωγραφισμένα επάνω τους εδώ και 3.000 χρόνια...... Λες και ο χρόνος δεν πέρασε από αυτή την τρύπα στη γη.

Η ΜΗΤΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΓΗΣ

Ο τάφος είχε σχήμα θαλάμου (σύμβολο της μήτρας της μητέρας γης) διαμέτρου 2,5 μέτρων και ύψους 1,20 μέτρα.

Ήταν λαξευτός μέσα στον κούσκουρα που τα λαξεύματα φαίνονται ακόμα. Από αυτά τα λαξεύματα οι αρχαιολόγοι βγάζουν πολύτιμα συμπεράσματα για το είδος το σχήμα και το μέγεθος του εργαλείου που χρησιμοποιήθηκε για την δημιουργία του.

Λίγα μέτρα πιο πέρα Δυτικά του θαλάμου είχαν προηγουμένως σκάψει ένα τούνελ που οδηγούσε στην είσοδο του τάφου ο οποίος είχε σφραγιστεί με πέτρα (σιδερόπετρα τη λένε εδώ στην Κρήτη λόγω του χαρακτηριστικού ήχου που παράγεται όταν την κτυπάς). Πέτρα που χρησιμοποιούσαν εκείνη την εποχή στα ελαιουργεία για την σύνθλιψη του ελαιοκάρπου.

ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ

Γύρω στις 10:30 ήρθε συνεργείο του TV-Creta (γνωστού ως Creta Chanel) με τη δημοσιογράφο Γιάννα Χρονάκη για ρεπορτάζ.

Την επόμενη μέρα ο τοπικός τύπος και τα τοπικά Μ.Μ.Ε. είχαν το θέμα ανάμεσα στις πρώτες τους ειδήσεις.Ο ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥ

Συνολικά βρέθηκαν στον τάφο 82 αγγεία από μικρά έως μεγάλα μεταξύ των οποίων 4 μεγάλοι τεφροδόχοι κρατήρες που περιείχαν υπολείμματα καύσης των νεκρων.Τέσσερις ταφές λοιπόν και μέσα σε αυτούς ένας πολεμιστής.

Η αιχμή του δόρατός του σε πολύ καλή κατάσταση που μπορεί ακόμα να κόψει, βρισκόταν μαζί με τα οστά του στον ίδιο τεφροδόχο κρατήρα όμως ήταν και αυτό σκοτωμένο.

Το λύγιζαν (το σκότωναν κι αυτό) όταν πέθαινε ο πολεμιστής γιατί είχε πλέον εκτελέσει την αποστολή του ως όπλο και δεν έπρεπε να το χρησιμοποιήσει άλλος.Η ΤΕΧΝΗ ΕΚΔΗΛΩΝΕΙ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Καθώς η ανασκαφή εξελίσσεται αποκαλύπτονται ολοένα και περισσότερα απίστευτης ομορφιάς αγγεία μες γεωμετρικά σχήματα, τρίγωνα, τετράγωνα, ρόμβοι, παράλληλες γραμμές, ταινίες, ομόκεντροι κύκλοι, σταυροί, σύμβολα που στο πέρασμα των αιώνων και των χιλιετιών διατηρούν ακόμα τη ζωντάνια τους διδάσκοντάς μας "πολιτισμό".

Όλα αυτά για να τιμήσουν τον "άνθρωπο" αλλά κυρίως το πέρασμά του από τουτο τον κόσμο!

Μία από τις 4 ταφές μάλλον ήταν γυναικεία ταφή. Κατά την ανασκαφή βρέθηκε πλήθος χαντρών που πιθανώς συνέθεταν περιδέραια. Χάντρες από φαγεντιανή, το πολύτιμο αυτό υλικό που προμηθεύονταν οι Κρήτες από την Αίγυπτο και αφού το διαμόρφωναν το έψηναν και αποκτούσε έτσι υαλώδη υφή.

ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΤΕΘΟΥΝ;

Αργότερα, ο αρχιτέκτονας μας Γιάννης Χαλαμπαλάκης, όταν πια πλησίαζε να ολοκληρωθεί η ανασκαφή, μετά από συνενόηση του Δημάρχου με τον κ. Βασιλάκη, αποτύπωσε σε σχέδιο τον τάφο με τις διαστάσεις του και την ακριβή θέση των ταφών και των κτερισμάτων προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην ανακατασκευή του τάφου στον οποίο θα εκτεθούν τα γνήσια ευρήματα όταν δημιουργηθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Γαζίου (όπως μας είπαν).

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ... ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ

Το μεσημέρι όταν τα παιδιά σχόλασαν από το σχολείο ήρθαν με τη Ρένα σχεδόν αμέσως για να ζήσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία, φέρνοντας μαζί τους και τις φίλες τους.

Είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να δουν και να αγγίξουν τα ευρήματα αλλά να συνομιλήσουν και να ενημερωθούν από τον Αρχαιολόγο κ. Βασιλάκη.Η ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ, Η ΑΡΙΘΜΗΣΗ, ΚΑΙ Η ΑΝΑΣΥΡΣΗ

Στις 5:00 το απόγευμα η ανασκαφή είχε τελειώσει.

Τα χώματα είχαν απομακρυνθεί από το εσωτερικό του τάφου και το μεγαλείο της τέχνης και της ευαισθησίας είχε αποκαλυφθεί πλήρως!!!

Ο κ. Βασιλάκης ανασήκωσε μερικά από αυτά για να μας τα δείξει....

Στη συνέχεια όλα τα αντικείμενα επισημάνθηκαν, φωτογραφήθηκαν, αριθμήθηκαν πριν αρχίσει η ανάσυρσή τους και η μεταφορά.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ..........

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΥΠΟΚΛΕΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

Ναι.... έχουμε ξαναδει αρχαία ..... Ναι στα μουσεία. Μόνο που δεν μπορείς να τα αγγίξεις......

Άλλοτε μια τζαμαρία, σου εμποδίζει την πρόσβαση, άλλοτε μια επιγραφή "μην αγγίζετε", δεν σε αφήνει να δεχτείς την ενέργεια που ακόμα και σήμερα μεταφέρουν αυτά τα άψυχα αλλά τόσο ζωντανά στοιχεία μεταφοράς πολιτισμού από τα βάθη των αιώνων.

Και ίσως αυτό δεν είναι άστοχο αφού όλοι που επισκέπτονται αυτά τα υπέροχα μνημεία του πολιτισμού, δεν έχουν τα ίδια συναισθήματα απέναντί τους.......

Δυστυχώς η Παιδεία της σημερινής μας Ελλάδας δεν κατάφερε να εμπνεύσει σεβασμό για την απαρχή του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, του πολιτισμού που έθρεψε την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό και τη φιλοσοφία που έβγαλε την Ευρώπη από τον Μεσαίωνα.

Τώρα όμως ήρθε η μεγάλη στιγμή για μένα και την οικογένειά μου!!! Ήρθε η στιγμή όχι μόνο να αγγίξουμε αλλά να κρατήσουμε στα χέρια μας αντικείμενα 3.000 χρόνων.

Πηγή
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
The Following 2 Users Say Thank You to Xenios For This Useful Post:
Archmage (04-03-10), christi (04-03-10)
  #2  
Παλιά 04-03-10, 14:21
Το avatar του χρήστη pazo
pazo Ο χρήστης pazo δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: Χθες 18:50
Φύλο: Άντρας
Είναι περίεργο αλλά, η ιστορία αυτή με συγκίνησε. Διαβάστε ολόκληρη τη διήγηση από τον σύνδεσμο που παραθέτει ο σύντροφος σύσοψ Στέλιος...

Αν τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως περιγράφονται (και δεν υπάρχει κάποια ένδειξη, πως δεν είναι έτσι), οι λόγοι είναι πολλοί.

Η απόφαση (αβίαστη όπως φαίνεται απ' τη διήγηση), να ειδοποιηθεί η αρχαιολογική υπηρεσία, ανεξάρτητα από τη τροπή που πιθανόν να έπαιρναν τα πράγματα, για το συγκεκριμένο οικόπεδο!

Η άμεση απόκριση των αρχών!

Η ευαισθησία, η αίσθηση του καθήκοντος και της ιστορίας, αλλά κυρίως το μεράκι των αρχαιολόγων που πραγματοποίησαν την ανασκαφή! Έχω γνωρίσει προσωπικά τέτοιους ανθρώπους και έχω εντυπωσιαστεί απ' το πάθος τους! Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το καλοκαίρι που μας πέρασε, ο υπεύθυνος αρχαιολόγος των ανασκαφών στην αρχαία Φενεό Κορινθίας. Όχι μόνο ξεκλείδωσε το μικρό μουσείο που έχει δημιουργηθεί στο χωριό (δυο δωμάτια, όλα κι όλα), αλλά μας περιέγραψε ένα-ένα τα ευρήματα, απάντησε υπομονετικά στις ερωτήσεις μας και μας έδειξε εκπληκτικά εκθέματα, σπάνιας ομορφιάς, αλλά άγνωστα στο πλατύ κοινό ακόμα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά, το κεφάλι ενός γιγαντιαίου αγάλματος, που αφήνει πίσω σε ομορφιά και χάρη τον Ηνίοχο της Ολυμπίας, σε ότι αφορά στα μάτια.

Η άμεση επαφή της οικογένειας αλλά και των παιδιών του σχολείου, που έτρεξαν να ζήσουν τη μοναδική αυτή εμπειρία. Να κρατήσουν στα χέρια τους, αντικείμενα 3.000 ετών παλιά. Να μάθουν λεπτομέρειες, να συνομιλήσουν και να διδαχθούν πράγματα, κατ' ευθείαν απ' τον αρχαιολόγο της ανασκαφής.

Μου έκανε επίσης εντύπωση και η εισαγωγή του ιδιοκτήτη του οικοπέδου, στο blog που δημιούργησε:

«Αποφάσισα να κάνω αυτό το ιστολόγιο, γιατί πραγματικά "δε χορταίνω" να μοιράζομαι αυτή την εμπειρία με ανθρώπους γύρω μου.

Σήμερα μπορώ να πω, πως ήταν μία (ίσως και η μεγαλύτερη) συγκινισιακή εμπειρία της ζωής μου!!! Δεν συμβαίνουν βέβαια συχνά τέτοια γεγονότα αλλά ούτε και σε όλους τους ανθρώπους.
»

...καθώς και ο επίλογός του:

«... Μα πάνω απ' όλα
Ευχαριστώ την Ιστορία που με προτίμησε γι αυτή την συγκλονιστική συνάντηση

ΝΙΚΟΣ ΨΥΧΟΓΥΙΟΣ (nike@otenet.gr) ...
»
__________________
VmF Skisters of Mercy ©
An eye for an eye, will make us all blind... Mahatma Ghandi
Απάντηση με παράθεση
The Following 2 Users Say Thank You to pazo For This Useful Post:
Easty (04-03-10), Xenios (04-03-10)
  #3  
Παλιά 04-03-10, 15:39
Το avatar του χρήστη Nelly
Nelly Ο χρήστης Nelly δεν είναι συνδεδεμένος
Mέλος
 

Τελευταία φορά Online: 09-05-12 11:04
Φύλο: Γυναίκα
Αρχική Δημοσίευση από Xenios Εμφάνιση μηνυμάτων
Ναι.... έχουμε ξαναδει αρχαία ..... Ναι στα μουσεία. Μόνο που δεν μπορείς να τα αγγίξεις......
Άλλοτε μια τζαμαρία, σου εμποδίζει την πρόσβαση, άλλοτε μια επιγραφή "μην αγγίζετε", δεν σε αφήνει να δεχτείς την ενέργεια που ακόμα και σήμερα μεταφέρουν αυτά τα άψυχα αλλά τόσο ζωντανά στοιχεία μεταφοράς πολιτισμού από τα βάθη των αιώνων.
Εδώ στέκομαι εγώ.
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 07:34.Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.