Σπιτικό γιαούρτι
Αν σας αρέσει το γιαούρτι, είναι αρκετά απλό να το φτιάξτε σπίτι σας. Θα χρειαστούμε :
1 κιλό γάλα
1 κουταλιά σούπας γεμάτη γιαούρτι
1. Ζεστάνετε το γάλα της επιλογής σας, στους 90 βαθμούς κελσίου. Θα χρειαστείτε ένα θερμόμετρο αλλά αν δεν έχετε μπορείτε να κλείσετε τη θερμότητα αμέσως προτού να αρχίσει να βράζει το γάλα, δηλαδή μόλις το δείτε να αρχίζει να φουσκώνει.
2. Βγάλτε το γάλα από τη φωτιά και επιτρέψτε στο μίγμα για να κρυώσει μέχρι τους 45 βαθμούς κελσίου (για όσους διαθέτουν θερμόμετρο κουζίνας) αλλιώς τόσο ώστε να μπορείς να κρατήσεις το μικρό σου δαχτυλάκι μέσα στο γάλα για λίγα δευτερόλεπτα, χωρίς να καείς.
3. Αραιώνουμε 1 κουταλιά γιαούρτι σε λίγο γάλα και το ρίχνουμε στο γάλα μας και ανακατεύουμε καλά.
4. Σκεπάζουμε το σκεύος με μια λινή πετσέτα και από πάνω μια κουβέρτα για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του και το αφήνουμε για 4 ώρες . Προσοχή δε κουνάμε η αναταράσσουμε το σκεύος στη διάρκεια αυτή.
5. Τοποθετούμε σε θερμοκρασία δωματίου το γιαούρτι μας για δυο τρεις ώρες και μετά στο ψυγείο, το αφήνουμε για 24 ώρες χωρίς να το μετακινήσουμε.
Το γιαούρτι μας είναι έτοιμο για κατανάλωση, μέσα σε 15 ημέρες.
Αν μας αρέσει το στραγγιστό γιαούρτι, θα χρειαστείτε να κουραστούμε ακόμα.
Πάρτε μια λινή μαξιλαροθήκη άσπρη, και βάλτε μέσα εκεί το γιαούρτι. Κλείστε το με ένα σπάγγο και κρεμάστε του για 5-6 ώρες, πάνω στον νεροχύτι ή πάνω σε μια λεκάνη. Το μίγμα θα βγάλει τα υγρά του όλα και θα γίνει ένα εξαιρετικό στραγγιστό γιαούρτι.
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
|