Ένα πολύ όμορφο Ελληνικό πιάτο, που μπορείτε να το φάτε σαν κύριο πιάτο, ή σαν ορεκτικό.
Υλικά:
500 γρ. φασόλια γίγαντες (Αν είναι και Καστοριάς γνήσια ακόμα καλύτερα)
1 κουτί ψιλοκομμένες ντομάτες κονσέρβας, ή 4-5 ξυσμένες στον τρίφτη φρέσκες ντομάτες
2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
3 δαφνόφυλλα
2-3 καρότα
αλάτι
πιπέρι
Προετοιμασία
Από την προηγούμενη, σε όλα τα ξερά φασόλια, τα βάζουμε στο νερό. Εγώ τα αφήνω από 12 έως 16 ώρες, ανάλογα με το πόσο μαλακά θα γίνουν.
Την επόμενη μέρα τους στραγγίζετε και τα βράζετε για μισή ώρα με καθαρό νερό, μαζί με τα κρεμμύδια και τα καρότα , μέχρι να μαλακώσουν καλά. Αν χρειαστεί και λίγο παραπάνω, δεν πειράζει.
Όταν είναι έτοιμοι τους μεταφέρετε στο ταψί, με λίγο από το νερό μέσα στο οποίο τους βράσατε και προσθέτετε, τις τομάτες, τα δαφνόφυλλα, το αλάτι και το πιπέρι. και το λάδι. Ανακατεύετε μ΄ ένα κουτάλι να αναμιχθούν τα υλικά.
Κρατείστε λίγο νερό, μήπως χρειαστεί να προσθέσετε στο ταψί.
Βάζετε το ταψί στο φούρνο ξεσκέπαστο, για να εξατμιστούν τα υγρά του φαγητού και να ροδοκοκκινίσουν οι γίγαντες για 60΄.
Οι γίγαντες δεν είναι φασολάδα, σούπα. Δεν χρειάζεται να κάνουν μπάνιο μέσα στις σάλτσες! Πρέπει να παραμένουν μελωμένοι και σχετικά στεγνοί. Ψιλοκόψτε και λίγο μαϊντανό από πάνω, ή βάλτε λίγο σέλινο, όταν τους βράζετε.
Τους σερβίρουμε συνοδεία καμιάς ρέγκας, καμιάς λακέρδας και Βασίλη πιάσε το ζυμωτό ψωμί, να γίνει το έλα να δεις