Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Ελεύθερος Χρόνος και Ψυχαγωγία > Ταξίδια
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Αξιολόγηση: Αξιολόγηση θέματος: 2 Ψήφοι, 5,00 κατά μέσο όρο. Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 22-01-07, 15:58
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 11:12
Φύλο: Άντρας
Μέτσοβο : Η αρχοντιά της Ηπείρου

Μια ζωντανή πόλη που ταυτόχρονα είναι ένα υπαίθριο μουσείο, πλαισιωμένη από τη μαγευτική ορεινή φύση της Πίνδου: το Μέτσοβο συνοψίζει την ομορφιά της Ηπείρου, καθώς έχει καταφέρει να συνδυάσει την τουριστική ανάπτυξη με τη διατήρηση των παραδόσεων



Κυριακή πρωί. Η εκκλησία μόλις τελείωσε. Γυναίκες και άντρες κάθε ηλικίας, ντυμένοι με παραδοσιακές βλάχικες στολές, βγαίνουν στην πλατεία του χωριού και στήνουν χορό. Τα όργανα στη μέση και σε συνεχή οπτική επαφή με τους χορευτές δίνουν το ρυθμό για να ξεκινήσει το ατελείωτο ερωτικό κάλεσμα του πρώτου κάθε φορά χορευτή με την «αγαπημένη» του πρώτη χορεύτρια. Ο κόσμος γύρω γύρω τραγουδάει και χειροκροτάει, γιαγιάδες και παππούδες, ντυμένοι κι αυτοί με την επίσημη φορεσιά τους, απολαμβάνουν τα παιδιά τους, που συνεχίζουν την παράδοση και συζητούν στα Βλάχικα.

Αργότερα, μαθαίνουμε από μια γιαγιά ότι τις Κυριακές συνηθίζεται να φορούν τις παραδοσιακές στολές τους, ειδικά όταν συνοδεύουν στην εκκλησία κάποια νύφη, μια και σύμφωνα με το έθιμο την επόμενη Κυριακή από το γάμο η νύφη πηγαίνει στην εκκλησία με τη συνοδεία των γυναικών του χωριού.

Κατά τ' άλλα, χορευτικές εκδηλώσεις όπως αυτή που παρακολουθήσαμε δεν είναι καθόλου σπάνιο να πετύχει κανείς στο Μέτσοβο, μια και πάντοτε υπάρχει κάποιος λόγος για να στηθεί ο χορός. Η συνέχεια, όπως σε κάθε μικρό και μεγάλο χωριό της ελληνικής επαρχίας, βρίσκεται στα καφενεία και τα παγκάκια της πλατείας, ενώ δεν είναι λίγα και τα πηγαδάκια που σχηματίζονται από τον ανδρικό κυρίως πληθυσμό της γραφικής κωμόπολης.

Ταξιδεύοντας

Οποιο τρόπο και δρόμο επιλέξει κανείς για να φτάσει στο Μέτσοβο, ένα πράγμα είναι βέβαιο: ότι θα ταλαιπωρηθεί αρκετά... Είτε από Αθήνα μέσω Τρικάλων - Καλαμπάκας είτε από Θεσσαλονίκη μέσω Γρεβενών είτε από τα Γιάννενα που απέχουν μόλις 62 χλμ., όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στο Μέτσοβο σίγουρα δεν αντιπροσωπεύουν ό,τι πιο σύγχρονο στο ελληνικό οδικό δίκτυο. Αυτό όμως που αποζημιώνει τον επίδοξο επισκέπτη του Μετσόβου είναι η εκπληκτική ορεινή διαδρομή: μέσα στα έλατα και τα γραφικά χωριουδάκια, όπου το χιόνι, η βροχή και πολύ συχνά η ομίχλη εντείνουν τη μαγευτική αίσθηση. Ειδικά όταν έχει ομίχλη, όπως αυτή που συναντήσαμε ερχόμενοι από Καλαμπάκα, μόλις αντικρίσαμε την ταμπέλα που μας καλωσόριζε στην Ηπειρο και το Νομό Ιωαννίνων, οι εικόνες μοιάζουν να εμφανίζονται σιγά σιγά, μέσα από νεφελώματα, σαν να μην είναι αληθινές, σαν από όνειρο ή παραμύθι.

Η ομίχλη, όμως, εξαφανίστηκε και σε μία από τις τελευταίες μεγάλες στροφές της ορεινής Κατάρας, στον λεγόμενο αυχένα της, και λίγο πριν φτάσουμε στο Μέτσοβο, το τοπίο ανοίγει, τα βουνά και τα έλατα απλώνονται, ο ορίζοντας μεγαλώνει και κάπου εκεί στα βάθη το γαλάζιο της τεχνητής λίμνης του Αώου εμφανίζεται για να αποδείξει ότι ο ορεινός τούτος τόπος, διαθέτοντας σε αφθονία όλα τα στοιχεία της Φύσης, μπορεί να ενεργοποιήσει κάθε αίσθηση.

Φθάνοντας

Σε ύψος 1.200 μέτρων περίπου, εκεί όπου χωρίζεται η Βόρεια Πίνδος από τη Νότια, το Μέτσοβο συνδυάζει τέλεια το σύγχρονο με το παραδοσιακό, με την οικονομική του ανάπτυξη, η οποία βασίζεται κατ' εξοχήν στον τουρισμό, να βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με την παράδοση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Το Μέτσοβο σήμερα, με 3.000 και πλέον κατοίκους, είναι ένα ζωντανό υπαίθριο μουσείο. «Δύσκολα βρίσκει κανείς τόσα αξιοθέατα σε μια τόσο μικρή πόλη», σημειώνει χαρακτηριστικά η Τατιάνα Αβέρωφ - Ιωάννου σε άρθρο της τον περασμένο Αύγουστο σε τοπική εφημερίδα - κι εμείς δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε.

Το τοπικό χρώμα του Μετσόβου, η πέτρα, η πλάκα, το ξύλο, τα κεραμίδια, τα σπίτια και τα αρχοντικά, με χαγιάτια (κλειστά μπαλκόνια) και παράθυρα με τα τζάμια απ' έξω και τα παντζούρια από μέσα για να μην κολλάνε με το χιόνι, οι παραδοσιακές βρύσες, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, η εξαιρετική πινακοθήκη, το μουσείο λαϊκής τέχνης και τα μοναστήρια: όλα είναι επιμελημένα σε απόλυτο βαθμό, σε μια πόλη όπου την ίδια ακριβώς στιγμή έχεις την αίσθηση ότι ζεις στον 17ο και στον 21ο αιώνα, ταυτόχρονα.

Από την άλλη μεριά, εξάλλου, πρόκειται για μια πόλη σύγχρονη, μια πόλη που ακόμα και οι τράπεζές της είναι χτισμένες ακολουθώντας κατά γράμμα το αρχιτεκτονικό ύφος της πόλης, διαθέτει τρία internet caf�(!) και πολλά παραδοσιακά ξενοδοχεία και ξενώνες με… υδρομασάζ και χαμάμ, κάθε σύγχρονη άνεση και πολυτέλεια.

Αν βρεθείτε στο Μέτσοβο, αφήστε κατ' αρχάς τους χάρτες και τους οδηγούς, περπατήστε στα στενά σοκάκια του και γνωρίστε Μετσοβίτες. Με δύο μητρικές γλώσσες, Ελληνικά και Βλάχικα (τα Βλάχικα μην προσπαθήσετε να τα καταλάβετε, εκτός κι αν γνωρίζετε Λατινικά, Ιταλικά ή Ρουμανικά), θα έρθετε σε επαφή με οικογένειες σε πλήρη απαρτία (γονείς, παιδιά, παππούδες και… προπαππούδες), θα γνωρίσετε ανθρώπους ευχαριστημένους με τη ζωή τους, ανθρώπους που περνούν όμορφα στον τόπο τους, σε έναν τόπο που -αν μη τι άλλο- με την τουριστική ανάπτυξη τους προσφέρει την άνεση και την «πολυτέλεια», σε σχέση με άλλα ορεινά μέρη της χώρας, να μην τον εγκαταλείψουν ποτέ. «Ακόμη και οι νέοι που φεύγουν για να σπουδάσουν ξαναγυρνούν εδώ», δεν παρέλειψαν να μας αναφέρουν οι περισσότεροι Μετσοβίτες που γνωρίσαμε.

Αξίζει να δείτε


Αν, στη συνέχεια, ξαναπιάσετε τον οδηγό της γραφικής αυτής κωμόπολης, αξίζει οπωσδήποτε να δείτε:

• Την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, με έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων και χαρακτών του 19ου και του 20ού αιώνα. Η Πινακοθήκη εγκαινιάστηκε το 1988 και φιλοξενείται σε ένα σύγχρονο τριώροφο κτίριο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, σε ένα από τα ομορφότερα σημεία του Μετσόβου με απίστευτη θέα. Η μόνιμη συλλογή περιλαμβάνει 250 έργα απ' όλες σχεδόν τις φάσεις και τάσεις της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα (Λύτρας, Γύζης, Βολονάκης, Παρθένης, Μαλέας, Μόραλης, Τέτσης κ.ά.). Tηλ.: 26560-42.617.

• Το αρχοντικό Τοσίτσα με το περίφημο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης. Το Μουσείο λειτουργεί από το 1955 και είναι αναμφισβήτητα ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς πώς ζούσαν οι πρόγονοι των σημερινών Μετσοβιτών. Εδώ εκτίθεται ό,τι περιείχε ένα αρχοντόσπιτο του 19ου αιώνα: παραδοσιακά ξυλόγλυπτα έπιπλα, υφαντά και κεντήματα, χρυσοκέντητες φορεσιές, διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα, όπλα, νομίσματα, αρχοντικά σκεύη, εικόνες κ.τ.λ. Tηλ.: 26560-41.084.

• Τη μονή του Αγίου Νικολάου, με τις εξαιρετικές αγιογραφίες του 17ου αιώνα και το χρυσό ξύλινο τέμπλο της. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μια εντοιχισμένη πέτρα με τη χρονολογία 1700 θα πρέπει να αναφέρεται σε κάποια ανακαίνιση του μοναστηριού και όχι στην ίδρυσή του, η οποία τοποθετείται στις αρχές του 14ου!

• Το ναό της Αγίας Παρασκευής, στην κεντρική πλατεία του Μετσόβου, με το ξυλόγλυπτο τέμπλο με εικόνες της Σχολής Μετεώρων (1700 - 1730 μ.Χ.), έργο ντόπιων τεχνιτών, των ταλιαδούρων, οι οποίοι οργανωμένοι σε ομάδες είχαν φιλοτεχνήσει πολλά αντίστοιχα έργα σε εκκλησίες των Βαλκανίων.

• Την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, με το τέμπλο του 1815, και του Αγίου Χαραλάμπους, στον περίβολο του οποίου δίδαξε ο Κοσμάς ο Αιτωλός.

Με ορμητήριο το Μέτσοβο

Εχοντας ως βάση το Μέτσοβο, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το οροπέδιο Πολτσιές, όπου βρίσκεται η τεχνητή λίμνη των πηγών του Αώου ποταμού, με τα κατάφυτα μικρά νησάκια της. Η περιοχή γύρω από τη λίμνη είναι ιδανική για πεζοπορία, ενώ είστε πολύ κοντά στο σημείο που ξεκινά ο Εθνικός Δρυμός της Βάλια Κάλντα.

Επισκεφθείτε επίσης τα κοντινά χωριά της Πίνδου: το Ανήλιο, απέναντι από το Μέτσοβο, το Ανθοχώρι στα νοτιοδυτικά, με τον περίφημο νερόμηλο, το Βοτονόσι στο δρόμο προς τα Γιάννενα και τη Μηλιά, σε απόσταση 22 χλμ. βόρεια του Μετσόβου, απ' όπου μπορείτε να φτάσετε στις λίμνες Φλέγγα της ομώνυμης κορυφής του Μαυροβουνίου.

Προμηθευθείτε τον Ορειβατικό Χάρτη Βόρειας Πίνδου, από το Μέτσοβο έως τη Σαμαρίνα, που έχει εκδώσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, και επιλέξτε κάποια από τις 7 συνολικά διαδρομές που προσφέρονται για πεζοπορία σε μονοπάτια με σήμανση (αρκεί να το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες φυσικά!).

Αν, ωστόσο, έχουν ήδη πέσει οι πρώτες νιφάδες χιονιού και έχετε καλή σχέση με τα χειμερινά σπορ, σε απόσταση 2 χλμ. βορειοδυτικά από το Μέτσοβο, στη θέση Καρακόλι, υπάρχει το ένα από τα δύο χιονοδρομικά κέντρα της περιοχής, σε υψόμετρο 1.350 (τηλ.: 26560-41.345). Το άλλο βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ. από το πρώτο, στη θέση Προφήτης Ηλίας και σε υψόμετρο 1.400 (τηλ.: 26560-41.095). Απαραίτητη προϋπόθεση για τους σκιέρ που θα επιλέξουν τον Προφήτη Ηλία είναι να συγκαταλέγονται στους έμπειρους του σπορ!

Πηγή και περισσότερα στην Καθημερινή
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης Αξιολογήστε αυτό το θέμα
Αξιολογήστε αυτό το θέμα:

Δικαιώματα - Επιλογές
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 08:55.



Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.