Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Επιστήμη & Εκπαίδευση > Επιστήμη
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 18-11-09, 15:36
Το avatar του χρήστη Nelly
Nelly Ο χρήστης Nelly δεν είναι συνδεδεμένος
Mέλος
 

Τελευταία φορά Online: 09-05-12 11:04
Φύλο: Γυναίκα
Καρδιοπάθεια από κακή διατροφή στους Φαραώ

Ήσαν άραγε και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, πριν 3.500 χρόνια, θύματα του «φαστ φουντ», των λιπαρών φαγητών, της υψηλής χοληστερίνης, του άγχους και του καθισιού στον καναπέ ή μήπως άλλοι είναι οι λόγοι που, όπως τώρα ανακαλύπτουν οι επιστήμονες, οι μούμιες τους φέρουν μέχρι σήμερα σαφείς ενδείξεις αρτηριοσκλήρυνσης και ορισμένοι θάνατοί τους πιθανώς προήλθαν από πρόβλημα καρδιάς;

Μπορεί οι Φαραώ να θεωρούνταν θεοί και οι αυλικοί τους περίπου ημίθεοι, όμως οι καρδιές τους ήσαν απολύτως…ανθρώπινες.

Αιγύπτιοι και αμερικανοί ερευνητές διεξήγαγαν έρευνες σε 22 μούμιες (που χρονολογούνται από το 1981 π.Χ έως το 334 μ.Χ.) και οι οποίες βρίσκονται στο εθνικό αρχαιολογικό μουσείο του Καΐρου. Διαπίστωσαν σε τρεις από αυτές σαφείς ενδείξεις για σκλήρυνση των αρτηριών τους και σε άλλες τρεις στοιχεία για πιθανή καρδιοπάθεια, κάτι που σημαίνει, όπως είπαν, ότι οι γνωστοί σύγχρονοι παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια ίσως είναι πολύ πιο αρχαίοι από ό,τι φαντάζονταν ως τώρα οι γιατροί.

Η έρευνα, που βασίστηκε σε τομογραφίες και ακτίνες Χ, έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, του Καρδιολογικού Νοσοκομείου του Ουισκόνσιν, του Μεσο-Αμερικανικού Καρδιολογικού Ινστιτούτου και της Ιατρικής Σχολής Αλ Αζάρ του Καϊρου. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης και παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης, σύμφωνα με το BBC, το Science και το Live Science.

Όλες οι μούμιες, ανδρών και γυναικών, προέρχονταν από άτομα της ανώτερης κοινωνικοοικονομικής τάξης, που υπηρετούσαν στην αυλή του Φαραώ ή ανήκαν στο ιερατείο και θα είχαν μια πλούσια διατροφή (οι φτωχοί δεν είχαν την τύχη -ή ατυχία- να μουμιοποιούνται).

Η πιο αρχαία μούμια που διαγνώστηκε με αρτηριοσκλήρυνση, είναι η Κυρία Ρατζ, που έζησε, επί 30 ή 40 χρόνια, γύρω στο 1530 π.Χ. και υπήρξε νταντά της βασίλισσας Νεφερτίτης. Η έρευνα έδειξε ότι 16 από τις 22 μούμιες είχαν ευδιάκριτες αρτηρίες ή καρδιές που είχαν διατηρηθεί στο μουμιοποιημένο σώμα τους.

Εννέα από αυτές είχαν ενδείξεις εναπόθεσης αλάτων ασβεστίου στα τοιχώματα των αρτηριών που οδηγούσαν στην καρδιά. Μερικές μούμιες είχαν ανάλογες ενδείξεις σε έξι διαφορετικές αρτηρίες. Σαφείς ενδείξεις αρτηριοσκλήρυνσης αρτηριών από εναπόθεση λίπους, χοληστερίνης, ασβεστίου και άλλων ουσιών εντοπίστηκαν σε τρεις μούμιες.

Από τις μούμιες που πέθαναν σε ηλικία άνω των 45 ετών, οι επτά στις οκτώ εμφάνιζαν ασβεστοποίηση (αποτιτάνωση αγγείων), ενώ στις μούμιες που ο θάνατος επήλθε σε νεότερη ηλικία, η αποτιτάνωση υπήρχε μόνο σε δύο από τις οκτώ. Μια μούμια είχε ενδείξεις πιθανού εμφράγματος. Δεν υπήρχαν διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά την αποτιτάνωση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι δεν κάπνιζαν καπνό, δεν έτρωγαν επεξεργασμένα φαγητά, ούτε φαίνεται να ζούσαν καθιστική ζωή, όμως είχαν εγκαταλείψει προ πολλού τη ζωή του κυνηγού-συλλέκτη για χάρη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και των πόλεων.

Η κατανάλωση αλατισμένου κρέατος και αλατισμένων ψαριών, τυριών, βουτύρου κλπ. φαίνεται πως ήταν συνηθισμένη, κυρίως από τις ανώτερες τάξεις. Μια υπόθεση είναι ότι οι άνθρωποι εκείνης της εποχής έπασχαν συχνά από υπέρταση. "

Αν και δεν γνωρίζουμε αν η αρτηριοσκλήρυνση προκάλεσε τον θάνατο κάποιας από τις μούμιες που εξετάσαμε, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η ασθένεια ήταν παρούσα σε πολλές", δήλωσε ο δρ Γρέγκορι Τόμας από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, ήδη από τα αρχαία χρόνια, οι άνθρωποι είχαν τη γενετική προδιάθεση και παράλληλα συνυπήρχαν οι περιβαλλοντικοί παράγοντες για την εμφάνιση της ασθένειας.

Οι επιστήμονες είχαν ξανά στο παρελθόν κάνει ιατρικές-ανατομικές έρευνες σε μούμιες για εντοπισμό ασθενειών, όπως λέπρας, αρθριτικών και καρδιοπάθειας, όμως ποτέ ως τώρα δεν είχαν μελετήσει τόσες πολλές μούμιες μαζί και με τόσο σύγχρονες απεικονιστικές τεχνικές.


Πηγή: enet.gr
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 18-11-09, 15:38
Το avatar του χρήστη Gildor
Gildor Ο χρήστης Gildor δεν είναι συνδεδεμένος
High Elf
 

Τελευταία φορά Online: 08-05-17 14:17
Φύλο: Δεν έχω αποφασίσει ακόμα
Η διαθεσή μου τώρα:
Και ητανε και μεσογειακος λαος να φανταστεις...
__________________
Υπάρχουν σε όλα δύο απόψεις...
Αυτή που λέω εγώ, και η σωστή!
Απάντηση με παράθεση
  #3  
Παλιά 18-11-09, 16:07
Το avatar του χρήστη Nelly
Nelly Ο χρήστης Nelly δεν είναι συνδεδεμένος
Mέλος
 

Τελευταία φορά Online: 09-05-12 11:04
Φύλο: Γυναίκα
... δεν ήταν ακόμη γνωστός κι ο διαλογισμός...
Απάντηση με παράθεση
  #4  
Παλιά 19-11-09, 12:22
Το avatar του χρήστη purple anemone
purple anemone Ο χρήστης purple anemone δεν είναι συνδεδεμένος
Οργανωτής Club
 

Φύλο: Γυναίκα
Η διαθεσή μου τώρα:
Αρχική Δημοσίευση από Gildor Εμφάνιση μηνυμάτων
Και ητανε και μεσογειακος λαος να φανταστεις...
Ναι, αλλά όχι με τη μορφή που τη γνωρίζουμε σήμερα!

Μπορεί τα σιτηρά και οι χουρμάδες να ήταν από τα βασικά διατροφικά συστατικά, αλλά μην ξεχνάμε τα παχιά ψάρια και κρέατα - ο ιπποπόταμος ήταν από τους "καλούς" μεζέδες για παράδειγμα, και δε θέλω να φανταστώ καν πόσα λιπαρά θα είχε! Επίσης ήξεραν να φτιάχνουν μπύρα!

Η κατανάλωση αλατισμένων ψαριών και αλατισμένου κρέατος, όπως αναφέρεται, δε θα έπρεπε να εντυπωσιάζει αφού ήταν ο μόνος τρόπος συντήρησης των τροφίμων.

Η μουμιοποίηση ήταν μια διαδικασία 70 ημερών που ενείχε γέμισμα των κενών που άφηναν τα σπλάχνα που αφαιρούνταν, με λινό μουσκεμένο σε ρητίνες και κερί, ώσπου να αφυδατωθεί το σώμα το οποίο αργότερα, ξερό κι αφυδατωμένο τυλιγόταν με τις λινές γάζες σε περίτεχνους συνδυασμούς. Ανάμεσα έμπαιναν φυλαχτά από χρυσό και πολύτιμους λίθους και στο τέλος εμποτιζόταν η περίδεση με ρητίνες και βερνίκια. Στη διαδικασία της ταρίχευσης χρησιμοποιούνταν και νιτρικά άλατα. Δεν ξέρω κατά πόσον όλα αυτά τα συστατικά μπορεί να επηρεάζουν τα αποτελέσματα, αλλά υποψιάζομαι ότι έχουν ληφθεί υπ' όψιν.

Κατά τα άλλα δεν καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο εντυπωσιακό... σαφώς η αρτηριοσκλήρωση και οι καρδιοπάθειες δεν είναι κάτι μοντέρνο. Μοντέρνα ίσως μπορεί να χαρακτηριστεί η γνώση μας γι' αυτά - ή μάλλον σχετικά σύγχρονη, αν και οι θεραπευτές της εποχής σίγουρα είχαν γνώση επί του θέματος.

Της ταρίχευσης όντως ωφελούνταν η ελίτ της εποχής - λογικό δεν ακούγεται; - ενώ ακόμη και οι "εμούτιου", οι επιλεγμένοι τεχνίτες του Τόπου της Αλήθειας, γραφείς, κλπ - δεν ήταν στην κοινωνική κατάταξη που είχε τέτοια προνόμια. Τα σώματά τους - "σάχου" - αφήνονταν να αφυδατωθούν φυσιολογικά, τοποθετημένα σε ειδικές εσοχές μέσα στους τύμβους, με τον υγρό και ξηρό αέρα, χωρίς την πολύπλοκη διαδικασία της ταρίχευσης που δικαιούνταν οι Φαραώ, οι "ιμάκχου" - βασιλική αυλή θα τους λέγαμε σήμερα - και οι ιερείς.

Ο διασκορπισμός του γήινου σώματος, ώστε να είναι αδύνατο να βαλσαμωθεί και να διατηρηθεί με οποιοδήποτε τρόπο, ήταν η σκληρότερη τιμωρία για έναν Αιγύπτιο (για την ακρίβεια κάτοικο των Δύο Γαιών, αφού ό όρος "Αίγυπτος" είναι μεταγενέστερος) γιατί έτσι καταδικαζόταν να στερηθεί για πάντα τη μεταφορά της ψυχής του στον άλλο κόσμο.

Αυτά έτσι... επιγραμματικά, ευκαιρίας δοθείσης.
__________________
Δε χάνεται η ελπίδα τελευταία... Τελευταία χάνεται η ψυχή όταν χάσει την ελπίδα της...
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 00:14.



Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.