Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase. H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη. |
|
Κεντρική σελίδα |
Λίστα Μελών | Games | Σημειώστε όλα τα forums ως διαβασμένα | Σημειώστε όλα τα forums ως διαβασμένα |
|
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
#1
|
|
||||
Mοριακή γαστρονομία
Σε νέα επίπεδα φτάνει η κινεζική μαγειρική, χάρη στην εισαγωγή μεθόδων μοριακής γαστρονομίας.
Η κινεζική κουζίνα, διάσημη σε όλο τον κόσμο για τα εξεζητημένα της πιάτα, παρά το ότι είναι δημοφιλής σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, είναι κάτι το οποίο δεν σχετίζεται με την τεχνολογία- ή τουλάχιστον δεν σχετιζόταν. Σύμφωνα με τον Ντονγκ Ζενξιάνγκ ιδιοκτήτη του εστιατορίου Ντα Ντονγκ στο Πεκίνο, υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης της κινεζικής κουζίνας χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας. «Η εισαγωγή νέων τεχνικών μαγειρικής σκοπεύει στη βελτίωση και τον εμπλουτισμό της κινεζικής κουζίνας. Η μοριακή γαστρονομία είναι μία μόνο από αυτές τις τεχνικές» είπε ο Ντονγκ. «Μοριακή κουζίνα» είναι ένας όρος ο οποίος αποδίδεται σε μία επιστημονική προσέγγιση στη γαστρονομία, και αποσκοπεί στην επεξήγηση των χημικών διεργασιών οι οποίες λαμβάνουν χώρα στη μαγειρική- και κατ'επέκτασιν στη μεταβολή τους, με τελικό στόχο τη βελτίωση της γεύσης. Η μοριακή γαστρονομία έγινε ευρύτατα γνωστή στην Κίνα χάρη σε μία έκθεση που έλαβε χώρα στο Πεκίνο, όπου ο Ισπανός σεφ Άλμπερτ Άντρια, του εστιατορίου elBulli (το οποίο θεωρείται ως η παγκόσμια αυθεντία στη μοριακή γαστρονομία) επέδειξε την τέχνη του. «Είναι εντυπωσιακό. Λάβαμε 13.000 email για την έκθεση» είπε ο Ιρλανδός σεφ Μπράιαν ΜακΚέννα, ο οποίος διοργάνωσε αργότερα δύο σεμινάρια στην πόλη, καθώς και ένα δείπνο στο προαναφερθέν εστιατόριο Ντα Ντονγκ. Ο Φου Γιονγκτσούν, σύμβουλος μαγειρικής για τη Unilever Foodsolutions, που παρακολούθησε τον Άντρια σε δράση, μιλάει με μεγάλο ενθουσιασμό για τα επιτεύγματα των «μοριακών σεφ». «Ενδιαφέρομαι πολύ για τη μοριακή γαστρονομία. Πιστεύω ότι είναι ένα υψηλό στάνταρ στη δυτική διατροφή- όλο φρεσκάδα και μυστικά» είπε σχετικά. Ωστόσο, ο ίδιος ο Άντρια λέει ότι η χρήση της εξελιγμένης τεχνολογίας δε σημαίνει ότι η κουζίνα του έχει μεταμορφωθεί σε εργαστήριο: «Κάποιοι λένε πως το elBulli βασίζεται μόνο στην τεχνολογία. Αν αυτό ήταν αλήθεια, τότε θα είχα 40 μηχανές αντί για 40 σεφ». www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AFP Σχόλιο : Καλά ! Μάστορα πιάσε ένα μοριακό με διπλή πίτα και τζατζίκη
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου, μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα |
Οι παρακάτω χρήστες έχουν πει 'Ευχαριστώ' στον/στην Xenios για αυτό το μήνυμα: | ||
kamperlant (29-11-09) |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
Εργαλεία Θεμάτων | |
Τρόποι εμφάνισης | |
|
|