Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Επιστήμη & Εκπαίδευση > Επιστήμη
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 30-12-06, 13:15
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 11:12
Φύλο: Άντρας
Η συνείδηση περιμένει τον Αϊνστάιν της

Η συνείδηση «περιμένει» πάντα τον δικό της... Αλμπερτ Αϊνστάιν

Η συνείδηση είναι στο επίκεντρο της αίσθησης που έχουμε για τον εαυτό μας, όμως, παραδόξως, είναι η πιο ασαφής έννοια της βιολογίας. Ακόμη και το να τεθούν τα ερωτήματα γύρω από αυτήν είναι δύσκολο. Σε γενικές γραμμές, οι επιστήμονες έχουν επιχειρήσει να προσεγγίσουν το ερώτημα τι είναι συνείδηση με τρεις τρόπους. Ο ένας είναι πειραματικός, δημιουργώντας ρομπότ που λειτουργούν με τον τρόπο που λειτουργεί ένας ανθρώπινος εγκέφαλος. Ο άλλος είναι με το να μελετούν απευθείας τον εγκέφαλο. Και ο τρίτος είναι με το να κάθονται και να σκέφτονται. Η τρίτη μέθοδος δεν πρέπει να παραγνωρίζεται. Με το να κάθεται και να σκέφτεται πώς συνδέονται τα πιο παράδοξα αποτελέσματα της Φυσικής, ο Αλμπερτ Αϊνστάιν έσπασε τα δεσμά της κλασικής Φυσικής και διατύπωσε τη θεωρία της σχετικότητας.

Η ιδέα ότι η συνείδηση χαρακτηρίζει μόνο τους ανθρώπους και κάποιους στενούς συγγενείς τους επιβεβαιώθηκε από πείραμα που έκανε πριν από τρεις δεκαετίες ο Γκόρντον Γκάλοπ. Οι χιμπατζήδες και άλλοι μεγάλοι πίθηκοι μοιράζονται με τους ανθρώπους την ικανότητα να αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους στον καθρέφτη. Το ίδιο και οι ελέφαντες και τα δελφίνια, όχι όμως και οι μικροί πίθηκοι ή οι σκύλοι και τα υπόλοιπα ζώα.

Υπάρχει κάτι στον εγκέφαλο που παίζει τον ρόλο παρατηρητή του εαυτού μας. Ο Μπένζαμιν Λίμπετ του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο παρακολούθησε με ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα τον εγκέφαλο την ώρα που λάμβανε απλές αποφάσεις, όπως το να κουνήσει ένα δάχτυλο. Εδειξε ότι η διαδικασία που οδηγεί στην πράξη αυτή αρχίζει περίπου τρία δέκατα του δευτερολέπτου προτού ο άνθρωπος το συνειδητοποιήσει. Αυτό μπορεί να εξηγεί το συναίσθημα που πολλοί έχουν κατά καιρούς, ότι έκαναν κάτι χωρίς να το θέλουν.

Από την άλλη, ακόμα και ο Φρόιντ που έκανε δημοφιλή την ιδέα του ασυνείδητου, πίστευε ότι η συνειδητή θέληση μπορεί να υπερνικήσει τις ασυνείδητες επιθυμίες. Μήπως όμως αίσθηση της ελεύθερης βούλησης είναι μια ισχυρή ψευδαίσθηση, όπως τα χρώματα, που δεν υπάρχουν αλλά τα βλέπουμε γιατί αυτό είναι χρήσιμο; Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν ξέρει. Ούτε ξέρει κανείς από πού θα έρθει η επόμενη καινοτόμος ιδέα. Ισως φτιαχτεί κάποιο ρομπότ που να μπορεί να περιγράφει τις συνειδητές εμπειρίες του. Ισως να κάνει η νευροανατομία κάποια κρίσιμη παρατήρηση. Ή κάποιος άσημος υπάλληλος να κατεβάσει κάποια ιδέα, που θα κυριαρχήσει στη σκέψη του 21ου αιώνα όπως η σχετικότητα κυριάρχησε στη σκέψη του 20ού.

Πηγή : Καθημερινή
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 30-12-06, 14:19
Το avatar του χρήστη Gildor
Gildor Ο χρήστης Gildor δεν είναι συνδεδεμένος
High Elf
 

Τελευταία φορά Online: 08-05-17 14:17
Φύλο: Δεν έχω αποφασίσει ακόμα
Η διαθεσή μου τώρα:
Προσφατα ειχα διαβασει οτι ασθενεις που ειναι σε κομμα εχουν αισθηση της συνειδησης. Το τι ακριβως οδηγησε σε αυτο το συμπερασμα δεν το θυμαμαι, αν και μου ειχε προξενησει ενδιαφερον το αρθρο
__________________
Υπάρχουν σε όλα δύο απόψεις...
Αυτή που λέω εγώ, και η σωστή!
Απάντηση με παράθεση
  #3  
Παλιά 30-12-06, 15:13
Το avatar του χρήστη mystakid
mystakid Ο χρήστης mystakid δεν είναι συνδεδεμένος
Οργανωτής Club
 

Τελευταία φορά Online: 15-02-24 21:42
Φύλο: Άντρας
...εκτιμώ, πως το λέει και η σύνθετη λέξη συν+είδηση. Είναι το άθροισμα των ειδήσεων (πληροφοριών) συντιθέμενες σε ένα κέντρο (επεξεργασίας, αντίληψης, αφετηρίας δράσης, σκέψεων - συναισθημάτων - κινήσεων του σώματος...) ''κέντρο'' καθαρά προσωπικό, ιδιαίτερο, πρωτότυπο, ανεπανάληπτο, που στην κυριολεξία, ορίζουν το ''πρόσωπο'', που δρά, και πέραν των βιολογικών περιορισμών, κατά τη διάρκεια ύπνου - εγρήγορσης, πίσω από το κώμα που ανέφερε κι ο Μιχάλης..., επηρρεάζον και επηρρεαζόμενο από το υποσυνείδητο και το ασυνείδητο, (με όμοιες τις διαδικασίες των διαπιδύσεων από στοιβάδα σε στοιβάδα...) διατηρών μια λεπτή σχέση (άλλοτε πιο έντονη, άλλοτε πιο άτονη) με την Υπερσυνείδηση, το Ταυτόν (του Young), το παν, (ή παν, κοσμοκράτορα), το άπαν, τον (στερούμενο α (στερητικού)-παν... κάθε κακού, ίχνους σκιάς, ιδιοτέλειας...) Αγαθό Τριαδικό Θεό (παντοκράτορα)....

Αν ήταν ''μόνο'' βιολογικό φαινόμενο η ζωή, αν ήταν ''μόνο'' βιολογικό φαινόμενο η συνείδηση, (που είναι το μεταίχμιο και η ενεργειακή συμπύκνωση των δύο πόλων ενεργειακού - υλικού, παλλόμενη, κινούμενη, (δρώντας δλδ είτε με τα χαρακτηριστικά της δυναμικής είτε με της κινητικής ενέργειας, μεταξύ αυτών των δύο) τότε απλά θα γεννιόμασταν για να πεθάνουμε.

Κι αν αυτό, είναι το συμπέρασμα της μίας όψης, της βιολογικής, που ολοέν η ύπαρξή μας πλησιάζει νομοτελειακά, προς το βιολογικό πέρας, σε αυτήν την πληροφόρηση, αντιδρά η άλλη πηγή, η βαθύτερη και εσώτερη και αληθής, που μικροί ή μεγάλοι, δρούμε σαν να μην πεθάνουμε ποτέ... περιμένοντας ΠΑΝΤΑ να ανατείλει η ''άλλη μέρα''...

..υπάρχουν προϋποθέσεις μετάβασής μας στην αιώνια ζωή (στο άλλο επίπεδο... αλλά το πως, αναπτύχθηκε και βιολογικά και θεολογικά...), οπότε σε αυτήν την ενότητα και σε αυτό το νήμα, μένει να το προσεγγίσουμε κάπως διαφορετικά, το θέμα της συνείδησης, γιατί από μόνη της η ''βιολογία'' θα ανευρίσκει σκιές και αποτυπώματα αυτής, αλλά όχι την ίδια...

με κάποια δόση ελπίδας... αυτό που ο μεταξοσκώληκας ονομάζει θάνατο... ο θεός το ονομάζει πεταλούδα....

και χιουμοριστικά... ΔΕΝ θα πεθάνουμε ποτέ... κουφ@λ@ νεκροθάφτη...

ΥΓ. δεν αισθάνομαι ότι... κόβω δουλειά από το επάγγελμα για να ζητήσω συγγνώμη... γιατί είπαμε πως είναι νομοτελειακό και αποφευκτέον ότι χους εις χουν απελεύσει...

Έτσι, μένει το άλλο, η καθαυτού συνείδηση, το πρόσωπο, που απαλλαγμένο από το προσωπείο και τους δερμάτινους χιτώνες... από το χου, ως νους, ως πνεύμα, προς Πνεύμα απελεύσει, ισχύοντας (μετά μυρίων αποδείξεων) η παραίνεση Του Κυρίου, [της πηγής της ζωής, όχι μόνο της βιολογικής, ως Α, αλλά και ο παροχεύς της μακαρίας και αεί (αθανάτου) ζωής, ως Ω], ότι ...ο πιστεύων εις εμέ, καν αποθάνη, ζήσεται!!!

...Δρόμος από το Α έως το Ω, που βαδίζεται ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ, πράξη και θεωρία, ως ΑΓΑΠΩ, ΑΛΗΘΕΥΩ και ΑΡΧΩ (όπως το avatar), και όχι απλά ''γνωρίζω...'' που έχουν προσανατολισμό κάποιες (αν όχι οι περισσότερες) επιστήμες... που, αν δεν συνοδοιπορήσουν και δεν προοδεύσουν Σε Αυτήν (Α-ΛΗΘΕΙΑ και ΑΓΑΠΗ, τα βλέπουν (ενεστώς) και θα τα βλέπουν (μέλλοντας) με ΛΗΘΗ, και ανάποδα τα πράγματα, δεσμεύοντας τη ζωή, υπό τον θάνατο... πραγματικά... ΩΧΡΑ....

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη mystakid : 30-12-06 στις 17:11
Απάντηση με παράθεση
  #4  
Παλιά 30-12-06, 18:02
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 11:12
Φύλο: Άντρας
Αντιγράφω από το Focus απόψεις γνωστών επιστημόνων για να μην ενάγομαι όλα στα υπερφυσικά.

Κώστας Κριμπάς (Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας και Ιστορίας της Βιολογίας Παν/μίου Αθηνών, Επίτιμος Καθηγητής Γενετικής Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών, Ακαδημαϊκός)

Τάχθηκε "Εις υπεράσπισιν του μονισμού". Παρατηρεί: "… οι νοητικοί μηχανισμοί δεν είναι τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο από τους αντιστοιχούντες σε αυτούς βιολογικούς μηχανισμούς" και παραφράσοντας τον Carl Vogt, σημειώνει: "Όπως τα κύτταρα του νεφρού παράγουν ούρα και του ήπατος χολή έτσι και οι νευρώνες παράγουν σκέψη. Τα νευρικά κύτταρα έχουν ως ρόλο την μεταφορά πληροφορίας, μηνυμάτων και εντολών. Μεταφέρουν πληροφορές από ένα δίκτυο που παρακολουθεί την εσωτερική κατάσταση του οργανισμού, τι συμβαίνει σε κάθε τμήμα του, όπως και τι συμβαίνει στον εξωτερικό του χώρο. Στον άνθρωπο η κατηγοριοποίηση και η νοηματοδότηση, η αποβλεπτικότητα και η συναισθηματική επένδυση αποτελούν εξελικτικές επινοήσεις, εφόσον τα ένστικτα δεν αρκούσαν για την αντιμετώπιση των απρόβλεπτων καταστάσεων που είχε να αντιμετωπίσει. Το θέμα της συνείδησης… βεβαίως δεν έχει λυθεί", ωστόσο αποτελεί άποψή του: "ότι είναι δυνατή μια πρόταση λύσεως και ως εκ τούτου το πρόβλημα δεν είναι εξ υπαρχής άλυτο".

Στέλιος Κερασίδης (Φυσικός, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου της Κρήτης)

Και μόνο το γεγονός πως τα ψυχονοητικά φαινόμενα γίνονται αντιληπτά από το υποκείμενο και είναι παντελώς ανύπαρκτα για κάθε εξωτερικό παρατηρητή, αρκεί για να δείξει το πόσο διαφορετικά είναι από όλα τα γνωστά φυσικά φαινόμενα (συμπεριλαμβανομένων και των νευρωνικών), για τα οποία όλοι οι παρατηρητές μπορούν να συμφωνήσουν με τη χρήση μόνο ορισμένων συνθηκών μετατροπής.

Τα μοντέλα των νευρικών κυττάρων που διεγείρονται ή αναστέλλονται, μπορούν να περιγράψουν έναν εγκέφαλο-αυτόματο με αντανακλαστικές αποκρίσεις, αλλά όχι έναν εγκέφαλο που βιώνει, που έχει επίγνωση, αφηρημένη σκέψη και φαντασία.

Οι προτεινόμενες "λύσεις" του προβλήματος της συνείδησης είναι πολύ μακριά από του να αποτελούν λύση του, πιθανώς γιατί λείπουν ακόμα θεμελιώδεις γνώσεις-κλειδιά γι αυτό. Με τα σημερινά δεδομένα, είναι απολύτως ανεδαφική κάθε σκέψη αναγωγής της ψυχολογίας στη νευροεπιστήμη, με την έννοια του να συνάγονται τα ψυχονοητικά αντικείμενα από τις δραστηριότητες των νευρώνων, όταν ούτε στο απλοϊκότατο μοντέλο του ιδανικού αερίου η θερμοκρασία δεν εξάγεται μετρώντας τις ταχύτητες των μορίων (η μέση κινητική ενέργεια των μορίων είναι μια μακροσκοπική κι όχι μικροσκοπική μεταβλητή, όπως συνήθως λαθεμένα αναφέρεται).

Αντώνης Μοσχοβάκης (Καθηγητής Φυσιολογίας, Ιατρικό Τμήμα του Παν/μίου της Κρήτης)

Μολονότι λεπτομερής απάντηση στην ερώτηση "πώς η νόηση παράγεται από ηλεκτροχημικές διεργασίες του εγκεφάλου" δεν είναι προς ώρας δυνατή, το περίγραμμά της αρχίζει να διαφαίνεται.

Οι Νευροεπιστήμες προελαύνουν σε ένα ευρύ μέτωπο που περιλαμβάνει τον αστακό και την κουκουβάγια, την ακρίδα και τον πίθηκο, τον βάτραχο και τον άνθρωπο, κλπ. Χάρις σε αυτές καταλαβαίνουμε εγκεφαλικές διεργασίες που εξυπηρετούν την όραση και την ακοή, την όσφρηση και την ισορροποία, την κίνηση των ματιών, της βάδισης κ.λ.π.

Πληροφρορίες από τη νευροανατομία και τη νευροφυσιολογία, από την ψυχολογία και τη νευρολογία ενσωματώνονται σε υπλογιστικά μοτέλα που αναπαράγουν ψυχοφυσικούς νόμους, τις κυματομοφές εκφόρτισης νευρώνων, καθώς και τα αποτελέσματα βλαβών και ηλεκτρικού ερθισμού του εγκεφάλου. Δεδομένων όλων αυτών, είναι εύλογη η προσδοκία διαθεωρητικής αναγωγής της Ψυχολογίας σε Νευροεπιστήμες που με τη σειρά της συνεπάγεται οντολογική αναγωγή του νου στον εγκέφαλο.

Εκτός από την ανάπτυξη του επιχειρήματος αυτού, η τοποθέτησή μου περιλαμβάνει μια θεωρία της "αναγωγής" παραδείγματα Νευροεπιστημονικών εξηγήσεων φαινομένων qualia (π.χ. ζώνες του Mach από τον Hartline) και σχόλια σχετικά με το επιστημονικό status της Ψυχολογίας και τον ανώμαλο μονισμό.

--

Το μυαλό και οι λειτουργίες του ίσως να είναι ένα από τα τελευταία οχυρά που μένει να εξερευνήσουν οι επιστήμονες και που πολύ φοβάμαι ότι θα αργήσουμε να έχουμε πρόοδο στον τομέα αυτό.
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
  #5  
Παλιά 30-12-06, 21:21
Το avatar του χρήστη mystakid
mystakid Ο χρήστης mystakid δεν είναι συνδεδεμένος
Οργανωτής Club
 

Τελευταία φορά Online: 15-02-24 21:42
Φύλο: Άντρας
...Δεν είναι τα μάτια αυτά που βλέπουν, αλλά το εγώ μέσα από αυτά. Δεν είναι τα αυτιά αυτά που ακούνε, αλλά το εγώ μέσα από αυτά…. Η ίδια σχέση ισχύει για όλο το αισθητηριακό πλέγμα αντίληψης και δράσης. Εισερχόμενων πληροφοριών και εξερχόμενων δράσεων – αντιδράσεων δια του σώματος, που είναι εργαλείο του εαυτού μας και σε καμμία περίπτωση επιστημονικά δεν ισοπεδώνεται, ότι το εγώ μας ταυτίζεται απόλυτα και ΜΟΝΟ με το βιολογικό μας σώμα.

Αν τα μάτια βλέπανε από μόνα τους, αν τα αυτιά ακούγανε από μόνα τους, αν τα χέρια πιάνανε από μόνα τους… όλες οι αισθήσεις (όραση, ακοή, αφή, γεύση, όσφρηση) θα ήταν αυτενέργητες και καμμία σχέση δεν θα είχε η κατάσταση του ανθρώπου, που τα ορίζει, τα ελέγχει κατά ένα ποσοστό με την συνείδηση και αυτοσυγκέντρωσή του.

Για παράδειγμα, ηχητικές πηγές εντονότερες παρακάμπτονται από την συνείδηση, για να ακούσει τις ασθενέστερες, εφόσον αυτές τον ενδιαφέρουν περισσότερο, και σε αυτές συγκεντρώνεται. Στην όραση; σαν φακός, όταν εστιάζει στα μακρυνά, ‘’θολώνουν’’ τα κοντινά. Όταν εστιάζει στα κοντινά, χάνει τα μακρυνά.

(Λένε, πως όταν κάποιος εστιάζει στα μακρυνά, σκοντάφτει στα κοντινά. Όταν όμως εστιάσει στα κοντινά, χάνει τα μακρυνά και τον κυρίως στόχο του, έτσι η προτεινόμενη λύση, ώστε ούτε να χάνουμε τον στόχο μας, αλλά, ούτε και να σκοντάφτουμε στα κοντινά, είναι η συνείδηση, ο νους να είναι σαν καθρέφτης.... καθαρός!). Κι αυτός είναι ένας βασικός στόχος, που υπολανθάνει στις έρευνες της επιστήμης... στον οποίο όμως εμείς, καλό θα ήταν (ωφέλιμο) να στοχεύουμε. Η καθαρότητα και η αντικειμενικότητα της συνείδησης, και η χωρίς παρεμβολές ''ακρόασή'' της, και όχι η με δικτακτορικό τρόπο... φίμωσή της... όταν αυτή... δεν συμφωνεί με το ''θέλημά'' μας....

Είναι λοιπόν, θέμα focus… (αλλά τι focus?) και αυτό που γράφει ο κ. Κριμπάς σε αυτό το περιοδικό, ότι: "Όπως τα κύτταρα του νεφρού παράγουν ούρα και του ήπατος χολή έτσι και οι νευρώνες παράγουν σκέψη’’, είναι υπό σκέψη.

Λίγα λεπτά, λίγα δευτερόλεπτα (για τους δογματικότερους υλιστές…) μετά τον θάνατο ενός ανθρώπου, αυτός και μάτια (μη αλλοιωμένα) διαθέτει, και εγκέφαλο διαθέτει και άλλα όργανα, αλλά ως νεκρός, παρότι έχει εγκέφαλο, σκέφτεται; παρότι έχει μάτια, βλέπει; …

Ο εγκέφαλος από μόνος του, ΔΕΝ είναι αυτός που σκέφτεται, ούτε τα μάτια από μόνα τους. Είναι εργαλεία. Μπορεί η σκέψη να ‘’αντιστοιχεί’’ σε χημικές διεργασίες νευρώνων, μπορεί να κάνει ‘’αυλάκια’’, μη επιθυμητά, που καλύπτονται από φάρμακα, μπορεί η σχέση των δύο πόλων που ορίζουν την εξωστρεφή - εσωστρεφή πληροφόρηση = συνείδηση, να είναι αμφίδρομη, αλλά, όπως λέει και ο καθηγητής κ. Κερασίδης: …είναι απολύτως ανεδαφική κάθε σκέψη αναγωγής της ψυχολογίας στη νευροεπιστήμη, με την έννοια του να συνάγονται τα ψυχονοητικά αντικείμενα από τις δραστηριότητες των νευρώνων, όταν ούτε στο απλοϊκότατο μοντέλο του ιδανικού αερίου η θερμοκρασία δεν εξάγεται μετρώντας τις ταχύτητες των μορίων (η μέση κινητική ενέργεια των μορίων είναι μια μακροσκοπική κι όχι μικροσκοπική μεταβλητή, όπως συνήθως λαθεμένα αναφέρεται).

Τέλος, με την πρόταση του, ο κ. Μοσχοβάκης:
…Δεδομένων όλων αυτών, είναι εύλογη η προσδοκία διαθεωρητικής αναγωγής της Ψυχολογίας σε Νευροεπιστήμες που με τη σειρά της συνεπάγεται οντολογική αναγωγή του νου στον εγκέφαλο.

…εκτιμώ πως προτείνει (και όχι απλά αφήνει κάποια παράθυρα) για τη συνεργασία και ‘’σύνθεση’’ των παρατηρήσεων επιστημών και της υγιούς φιλοσοφίας, που έχουν τον ίδιο αντικειμενικό σκοπό. Την ‘’ανακάλυψη’’ της σχέσεως νου και εγκεφάλου, αιτίας και αιτιατού, άλλοτε προηγούμενου του ενός και άλλοτε του άλλου.

Κατά την θεολογία, πολύ πιο μπροστά, αλλά όπως διαφαίνεται και από τους νέους επιστήμονες, που πρόσφατα και κατά δύναμην, το ψηλαφούν, διαφέρουν ο ‘’νους και το πνεύμα’’ με την ‘’διάνοια’’ ακόμη περισσότερο από τον εγκέφαλο, που είναι εργαλείο, όπως και η ‘’ψυχή’’ και το ‘’συναίσθημα’’, παρότι παραδοσιακά έχει κέντρο την καρδιά.

...Η όλη μου αναφορά, φυσικά και δεν είχε την προοπτική της αναγωγής του θέματος στα υπερφυσικά, αλλά την παράθεση εκείνης της ''αρμονικής'' λογικής θεμελιώδους κλείδας που αναζητείται για την επίλυση του προβλήματος ( ; ) της συνείδησης.

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη mystakid : 30-12-06 στις 21:34
Απάντηση με παράθεση
  #6  
Παλιά 31-12-06, 11:23
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 11:12
Φύλο: Άντρας
Αρχική Δημοσίευση από mystakid Εμφάνιση μηνυμάτων
...Δεν είναι τα μάτια αυτά που βλέπουν, αλλά το εγώ μέσα από αυτά. Δεν είναι τα αυτιά αυτά που ακούνε, αλλά το εγώ μέσα από αυτά….
Πριν πολλά χρόνια μιλώντας με δύο εξαιρετικούς επιστήμονες της Τεχνητής Νοημοσύνης, (AI Artificial Intelligence), μου έλεγαν πως προσπαθούν με τα νευρωνικά συστήματα να αναπαράγουν τον ανθρώπινο νου, την σκέψη και την λήψη απόφασης.

Έχει προχωρήσει αρκετά αυτή η επιστήμη αλλά κατά τους ίδιους ο καιρός που θα έρθει να έχουμε πραγματικά σκεπτόμενες μηχανές αργεί πολύ. Η φυσική ηλεκτρομαγνητική λειτουργία του εγκεφάλου είναι ένα οχυρό που ακόμα δεν έχει πέσει στα χέρια της επιστήμης, όμως μην αμφιβάλεις αγαπητέ Κώστα ότι θα έρθει και η σειρά του.

Τα στοιχεία της φύσης, ένα εκ των οποίων είναι και ο άνθρωπος, δεν έχουν τίποτα το υπερφυσικό στην λειτουργία τους και την κατασκευή τους, φοβάμαι ότι είναι λάθος που κάνει κατ' εξακολούθηση η θεολογία, να θέλει να καλύψει τα κενά της επιστήμης, με διάφορες θεωρίες.

Η επιστήμη έχει απαντήσει σε πάρα πολλά που πριν 100 χρόνια να ήταν ασύλληπτα ή πριν 1000 χρόνια μόλις άγνωστα. Καλό είναι η θεολογία να ασχοληθεί με τον θεό και η επιστήμη με τις φυσικές λειτουργίες. Είναι λάθος το πέρασμα του ενός στην αρμοδιότητα του άλλου.

Καλή και δημιουργική η νέα Χρονιά
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
  #7  
Παλιά 31-12-06, 16:50
Το avatar του χρήστη mystakid
mystakid Ο χρήστης mystakid δεν είναι συνδεδεμένος
Οργανωτής Club
 

Τελευταία φορά Online: 15-02-24 21:42
Φύλο: Άντρας
Αρχική Δημοσίευση από Xenios Εμφάνιση μηνυμάτων
Πριν πολλά χρόνια μιλώντας με δύο εξαιρετικούς επιστήμονες της Τεχνητής Νοημοσύνης, (AI Artificial Intelligence), μου έλεγαν πως προσπαθούν με τα νευρωνικά συστήματα να αναπαράγουν τον ανθρώπινο νου, την σκέψη και την λήψη απόφασης.
Αυτή όμως η σκέψη και η απόφαση, ως προγραμματισμένη, θα στερείται ελευθερίας, χαρακτηριστικό ανεπανάληπτο του ανθρώπου.


Αρχική Δημοσίευση από Xenios Εμφάνιση μηνυμάτων
Έχει προχωρήσει αρκετά αυτή η επιστήμη αλλά κατά τους ίδιους ο καιρός που θα έρθει να έχουμε πραγματικά σκεπτόμενες μηχανές αργεί πολύ. Η φυσική ηλεκτρομαγνητική λειτουργία του εγκεφάλου είναι ένα οχυρό που ακόμα δεν έχει πέσει στα χέρια της επιστήμης, όμως μην αμφιβάλεις αγαπητέ Κώστα ότι θα έρθει και η σειρά του.
Με το καλό να το κάνει... αν είναι για αγαθούς σκοπούς και πραγματική πρόοδο των ανθρώπων. Άσε με όμως να τηρώ τις επιφυλάξεις μου από πλευράς (καλής και αγαθής) χρησιμοποίησης...

Αρχική Δημοσίευση από Xenios Εμφάνιση μηνυμάτων
Τα στοιχεία της φύσης, ένα εκ των οποίων είναι και ο άνθρωπος, δεν έχουν τίποτα το υπερφυσικό στην λειτουργία τους και την κατασκευή τους, φοβάμαι ότι είναι λάθος που κάνει κατ' εξακολούθηση η θεολογία, να θέλει να καλύψει τα κενά της επιστήμης, με διάφορες θεωρίες.
Ο άνθρωπος, ΔΕΝ είναι ένα εκ των στοιχείων της φύσης. Είναι πλάσμα Θεού, διττό. Από τον χου... το ένα απάρτιο, όπου μπορεί ναι μεν το λειτουργικό σκέλος του ''βιολογικού του σώματος'' να μην έχει κάτιτις υπερφυσικό, αλλά το άλλο απάρτιο, η θεία πνοή, η ζωή, ως Ουσία, νου εκ του Νου, φως εκ Φωτός, και όχι απλά ενέργεια, ΔΕΝ είναι εκ των στοιχείων της φύσης... γιατί απλά ο Δημιουργός μας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΦΥΣΗ, ΑΛΛΑ Ο ΤΡΙΑΔΙΚΟΣ ΘΕΟΣ!

Φυσικά, όσο μεταξύ των τεσσάρων δομικών στοιχείων (φωτιά, νερό, γη και αέρας) που κατέχουν τα τέσσερα άκρα ενός τετραγώνου, (της τετράγωνης λογικής) υπάρχει κενό... αυτό θα το καλύπτει ο αιθήρ. Η κυκλική λογική, Ο Σταυρός, που ΜΟΝΟ μέσω αυτού (χάραξης των διαγωνίων) ανευρίσκεται η ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ! Και Ο Κύριος... στο τέλος, (παρά τη γνώμη όσων θρησκολόγων έχουν αντίθετη γνώμη, και ίσως δικαίως κατακρίνεις) ΔΕΝ ήλθε να καταλύσει το νόμο, αλλά να τον πληρώσει... να τον συμπληρώσει και να τον μετασχηματίσει από αρά... (δια της Παρουσίας Του) σε χαρά, όπως μπολιάζοντας την αγριέλαιο μας δίνει καλλιέλαιο. Όπως, πρόθεση Του Ιατρού των ψυχών και των σωμάτων, ΔΕΝ είναι να καταργήσει τον ασθενή... αλλά αφού τον συμπληρώσει με το κατάλληλο φάρμακο, να τον θεραπεύσει, και από άρρωστο, να τον κάνει εύρωστο! από χωλό σε αρτιμελή! να τον σώσει (ολοκληρώσει, εκ του σώος...).

Αρχική Δημοσίευση από Xenios Εμφάνιση μηνυμάτων
Η επιστήμη έχει απαντήσει σε πάρα πολλά που πριν 100 χρόνια να ήταν ασύλληπτα ή πριν 1000 χρόνια μόλις άγνωστα. Καλό είναι η θεολογία να ασχοληθεί με τον θεό και η επιστήμη με τις φυσικές λειτουργίες. Είναι λάθος το πέρασμα του ενός στην αρμοδιότητα του άλλου.
Βασικά, δεν είναι καλό η θεοποίηση και η αίσθηση παντοδυναμίας που προσδίδεται στην σημερινή επιστήμη, γιατί τα εργαλεία της για να συλλάβουν την έννοια του θείου που ΕΧΕΙ ΕΚΔΗΛΩΘΕΙ ως φύση (με την Ενσάρκωση του Θεού και Λόγου) αλλά και της συνείδησης, είναι πολύ πρωτόγονα... για να μην πω, άτοπα.

Τώρα... ποιος μπαίνει στα χωράφια του άλλου; όχι βέβαια η θεολογία, που, ασχολούμενη με τον θεούμενο άνθρωπο, την όλη ζωή, έχει στο βάθος της τέτοια διάσταση... που εφόσον εκτιμηθεί πως, ΔΕΝ είναι ζωολογία ή βοτανολογία... καλό θα ήταν να μην αποξενώνεται αδιάκριτα.

Τώρα, ο Θεός, με την ιδιότητα Του πανταχού παρόντος και τα πάντα πληρούντος, ως θησαυρός των αγαθών και ζωής χορηγός… με ποια δικαιοδοσία απωθείται… από τη ‘’ζωή’’ ως αναρμόδιος;

Αφού ιδιότητα του Θεού είναι η Παντογνωσία, γνώση χωρίς Θεό, σημαίνει απλά γνώση χωρίς γνώση, δλδ ΜΗΔΕΝ! δύναμη χωρίς Θεό, σημαίνει απλά δύναμη χωρίς δύναμη, δλδ ΜΗΔΕΝ! αγάπη χωρίς Θεό, σημαίνει απλά αγάπη χωρίς αγάπη, δλδ ΜΗΔΕΝ!

Άντε το ψάρι, μέσα στο νερό που ζει και κινείται και υπάρχει… να δογματίσει αυτό που δεν καταλαβαίνει… το ‘’νερό’’ να εξέλθει της ζωής μου! εδώ και τώρα… ως μόνη δυνατότητα τάχαμου ανεπηρέαστα και αντικειμενικά… να ‘’γνωρίσω’’ τη ζωή… να πω τι θα γνωρίσει; ή είναι ευκόλως εννοούμενο;;; εγώ λέω ότι ενώ ξεκίνησε με καλές και φιλότιμες προδιαγραφές να γνωρίσει… τη ζωή… κατέληξε με την επιμονή της να μείνει ‘’αποκομμένη’’… να βιώσει τον θάνατο… κρίμα! ενώ ξεκίνησε και πήγαινε στην όαση… μπερδεύτηκε με τον αντικατοπτρισμό που τούπαιξε παιχνίδι… το πλάνο φως… και πάλι κρίμα…, ούτε νερό βρήκε, ούτε σκιά, ούτε τροφή...

Επειδή όμως είμαστε ελεύθεροι… μακάρι να διακρίνουμε ποια η σοφή και ποια η άσοφη επιλογή! ποια η δύναμη και ποια η αδυναμία! ποια η λογική (μετά λόγου) και ποια η ά-λογη (χωρίς Λόγο);;; να αποκόψει την γνώση από την Γνώση; και να ''αποκτήσει'' αξία, όσο το τμήμα του χαρτονομίσματος που είναι αποκομμένο από τον κύριο κορμό; (δλδ το 10% του 100στάρικου, αξίζει με 10; το 10% του 1000ρικου αξίζει 100; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ... ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ) κλπ... ή να ΕΝΩΘΕΙ μαζί Της για να καταλάβει; και να ''αποκτήσει'' τα πάντα;;;

... με πραγματική συνειδησιακή ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ας πορευθεί ο καθένας, ως οίδε...

ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΝΑ υποδεχτούμε τη νέα χρονιά, με υγεία, σοφία, δύναμη, πρόοδο κατ' άμφω... φυσική και πνευματική! και πολύ πολύ (ακόμη πιο πολύ....) ΑΛΗΘΕΙΑ και ΑΓΑΠΗ!
Απάντηση με παράθεση
  #8  
Παλιά 02-01-07, 14:13
Το avatar του χρήστη mystakid
mystakid Ο χρήστης mystakid δεν είναι συνδεδεμένος
Οργανωτής Club
 

Τελευταία φορά Online: 15-02-24 21:42
Φύλο: Άντρας
…Αν κάποιος, επιθυμεί να διεισδύσει στο χώρο της ‘’συνειδήσεως’’, σίγουρα θα έλθει αντιμέτωπος και του ‘’προβλήματος του υποσυνειδήτου και του ασυνειδήτου’’, δηλαδή ενός ανεξέλεγκτου ‘’φανταστικού, ή αληθινού (Κύριος οίδε) κόσμου, που διαπηδά και εμπλέκεται με τον πραγματικό’’, (μέσω πυλών που διανοίγονται είτε εθελούσια από εμάς, είτε βιαίως) όσο μπορεί βέβαια, κάποιος να ορίσει πραγματικό, τον καθημερινά βιούμενο, (γνώμη αυστηρά υλιστών) που αντιλαμβάνονται τα εξωτερικά αισθητήρια και η επιστήμη, με τα εργαλεία που διαθέτει.

Η ‘’συνείδηση’’ είναι κέντρο επεξεργασίας ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ και διαμορφώνεται, όχι μόνω εκ των εξωτερικών αντιληπτικών ‘’στενών οριζόντιων ορίων - σχισμών’’, αλλά και των εσωτερικών σχετικά απείρων. Αρκεί μια στιγμή να κλείσει κάποιος τα μάτια του και θα δει τα όνειρά του, τους πόθους του (εύστοχους ή μη, καλούς ή καλύτερους…) και τα ιδανικά του, να καθορίζουν – επεμβαίνουν ρυθμιστικά στην πορεία της ζωής του και της ‘’συνειδήσεώς’’ του.

Αν έχει όμως το επιστημονικό υπόβαθρο και την θέληση για έρευνα, (που ήδη έχουν προχωρήσει, ειδικά στην Αμερική με ελεγχόμενες ‘’παραισθήσεις’’, που βιώνει ως αληθινές ο υποκείμενος αυτά, άνθρωπος… νηπιακές καταστάσεις και προσεγγίσεις, σε σχέση με την ινδιάνικη παράδοση) δεν πρέπει να κινηθεί γενικά και αόριστα στον εγκέφαλο, αλλά στην υπόφυση, την επίφυση και το κωνάριο δλδ το πως συμπεριφέρονται στις διάφορες εναλλασόμενες συνειδησιακές καταστάσεις, ύπνου και εγρήγορσης....

Κατά ορισμό, ‘’…το κωνάριο συμμετέχει σε πολλαπλές λειτουργίες του οργανισμού μέσω έκκρισης της ορμόνης μελατονίνης, που χαρακτηρίζεται από λειτουργική πλειοτροπία και είναι ένα από τα όργανα που σχηματίζουν το λεγόμενο ψυχονευροενδοκρινικό δίκτυο…’’.

Στέλιο, με προβλημάτισε η διασταλτική και διαχωριστική σου τοποθέτηση, σε σχέση με την θέση και ευχή της Εκκλησίας, της των πάντων ενώσεως και τη δική μου πενιχρή προσπάθεια. Πιστεύω, πως ανεβαίνοντας η επιστήμη στις ενέργειες και στα ψυχικά… (και καλώς κάνει που ερευνά) και κατεβαίνοντας η θεολογία στα φυσικά (και πάλι καλώς κάνει) θα συναντηθούν στο μέσον της αποστάσεως γης και Ουρανού. Στον άνθρωπο. Στον άνθρωπο όμως, με δύο διαφορετικές (και ανάλογα με την θέληση του ανθρώπου, σωτηρίας – ολοκλήρωσης ή όχι) οπτικές γωνίες, φωτιζόμενες, από το ανάλογο φως. Ή γνωρίζοντας τον ΑΔΑΜ που απλώνεται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα (Ανατολή – Δύση – Άρκτος – Μεσημβρία) με κέντρο τον άνθρωπο και περιφέρεια το εξωτερικό σύμπαν, με άξονα την γνώση και δύναμη, ή τον νέο ΑΔΑΜ που παρεμβάλλεται αγαπητικά και θυσιαστικά ως Εσταυρωμένος, μεταξύ γης και Ουρανού, μυστικά εσωτερικά για τον καθένα, αλλά και προβεβλημμένα εξωτερικά για όλη την ανθρωπότητα, στο ψηλότερο σημείο, στην ακρόπολη, στο κρανίου τόπο (Γολγοθά), προς θέα όλων των ανθρώπων.

Ο Κύριος, εκτεινόμενος από Ανατολάς έως Δυσμάς και από Άρκτου έως Μεσημβρίας μεταξύ Θεού – Δημιουργού ως κέντρου της ύπαρξής μας και της εξωτερικής φύσης του ανθρώπου, αλλά και επέκεινα, έως περάτων, προσκαλώντας μας στην Βασιλεία του Θεού, που εντός ημών εστί, ώστε να συνεισάγει όλους τους κόσμους και τα σύμπαντα, στους πατρικούς κόλπους, στο Φως.

Η στάση ζωής και η όποια σκίρτηση - κίνηση, της συνειδήσεώς μας, εξαρτάται τελικά (και με απόλυτη ελευθερία) από την ακολούθηση ή του εξωστρεφούς δολώματος (φυγοκέντρου) της ναι μεν αληθούς γνώσης – δύναμης, αλλά αποκομμένης από την Φύση του Θεού (γιατί λόγω μέριμνας… θα έχουμε κυριαρχήσει τον κόσμο, αλλά όχι τον εαυτό) ή της εσωστρεφούς (κεντρομόλου) Αγάπης και Αλήθειας, του Θεού και Δημιουργού, που προσφέρει όλα αυτά, όχι άωρα και ‘’έξω’’, αλλά αναβαθμισμένα εκ της υικής υπακοής, της μυστικής και μυστηριακής ένωσης με τον Τέλειο Λόγο, εντός του Ανάρχου Λόγου που για την σωτηρία μας, πρόσφατα ενσαρκώθηκε (και μόλις εχθές περιετμήθη για να τμηθεί ο Νόμος, ώστε του Νόμου τμηθέντος, να εισαχθή η χάρις, Ήν αιτούμαστε…), τέλεια, αρμονικά, ασύλληπτα!

ΥΓ. Ίσως γράψω κάτι σχετικό, (όποτε έχω λίγο χρόνο και διάθεση) για τη συνείδηση και το κωνάριο και τα κέντρα υπόφυσης - επίφυσης, στο νήμα ‘’φυσική - …’’. (για όποιον αντέχει... )

Και πάλι ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ! ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΕΡΗ, ΑΛΗΘΕΣΤΕΡΗ, επιστημονικώς και θεολογικώς!!!
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 09:11.



Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.