Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Άνθρωπος και Κοινωνία > Οικογένεια και παιδί
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Αξιολογήστε το θέμα Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 01-07-09, 00:35
Το avatar του χρήστη Easty
Easty Ο χρήστης Easty δεν είναι συνδεδεμένος
ό,τι προλάβουμε
 

Τελευταία φορά Online: 21-09-18 00:50
Φύλο: Άντρας
Αυτισμός

Ο Αυτισμός είναι μία ψυχοπνευματική διαταραχή, επιστημονικά δυσεξήγητη ως προς την αιτιολογία της και εξαιρετικά δύσκολη ως προς την αντιμετώπισή της παγκοσμίως.
Είναι μία πάθηση που αναγνωρίστηκε μόνο τα τελευταία 60 χρόνια σαν σύνδρομο. Ο αμερικανός ψυχίατρος Leo Kanner περιέγραψε πρώτος τα συμπτώματα και την ονόμασε Αυτισμό.
Παρουσιάζεται συνήθως στα αγόρια, στους πρώτους 30 μήνες της ζωής ενός παιδιού, και διαρκεί όλη την υπόλοιπη ζωή του.

Μερικά Συμπτώματα του Αυτισμού
 • Το άτομο με αυτισμό δυσκολεύεται ή και αρνείται να επικοινωνήσει με το περιβάλλον.
 • Αδυνατεί να σκεφτεί λογικά και να κατανοήσει τον κόσμο μέσα στον οποίον ζει.
 • Δείχνει να αδιαφορεί για τα μέλη της οικογένειας του και το περιβάλλον του γενικότερα.
 • Μπορεί να δυσκολεύεται στη αλληλεπίδραση με τους άλλους και να προτιμά να είναι μόνος/η.
 • Μπορεί να επαναλάβει λέξεις, φράσεις, τραγούδια ή μουσική σαν ηχώ.
 • Το άτομο με αυτισμό συνήθως είναι υπερκινητικό.
 • Κλείνεται στον εαυτό του, δεν επιθυμεί το αγκάλιασμα και οι γονείς αισθάνονται ότι δεν έχουν επαφή με το παιδί τους.
 • Περίπου 50% των ατόμων με αυτισμό δεν αναπτύσσουν ομιλία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκφράσουν λεκτικά τις βασικές τους ανάγκες και αυτά που νιώθουν όπως: « διψάω », « πεινάω », « πονάω », κλπ.
 • Κάνει στερεότυπες κινήσεις π.χ. χτυπά τα χέρια του, κουνάει ρυθμικά το σώμα του κλπ. Με αυτές καθώς και άλλες κινήσεις που μπορεί να διαρκούν αρκετή ώρα, το άτομο με αυτισμό «βυθίζεται» στο δικό του κόσμο.
 • Μπορεί να παρουσιάσει ακατάλληλο γέλιο ή χαχάνισμα.
 • Ένας μεγάλος αριθμός ατόμων με αυτισμό δεν αυτοεξυπηρετείται στις βασικές τους ανάγκες όπως σε: φαγητό, τουαλέτα, πλύσιμο, ντύσιμο κλπ.
 • Δεν έχει αίσθηση του κινδύνου.
 • Μπορεί να εκδηλώσει τάσεις επιθετικότητας ή/και αυτοτραυματισμού.
 • Ένα άτομο με αυτισμό μπορεί να παρουσιάσει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά ή ορισμένα από αυτά.

Παρουσιάζεται ο Αυτισμός σε συνδυασμό με άλλες αναπηρίες;
Ο Αυτισμός μπορεί να υπάρχει μόνος του ή σε συνδυασμό με άλλες αναπτυξιακές διαταραχές, όπως νοητική καθυστέρηση, ανικανότητες στην μάθηση, επιληψία, κώφωση, τύφλωση, κλπ.
Οι περιπτώσεις Αυτισμού παρουσιάζονται σε ένα συνεχές φάσμα από πιο ελαφριές έως και πολύ σοβαρές μορφές. Κάποια άτομα μπορεί να έχουν πολύ πιο βαριά αυτιστική συμπεριφορά, ενώ κάποια άλλα με Αυτισμό να έχουν πιο ελαφριές μορφές.

Ποια είναι η διαφορά του Αυτισμού από την Νοητική Καθυστέρηση;
Τα περισσότερα παιδιά με Νοητική Καθυστέρηση αναπτύσσουν ικανότητες με έναν ομοιογενή ρυθμό μάθησης, παρόλο που είναι πιο αργός από εκείνον των παιδιών της ίδιας ηλικίας.
Τα άτομα με Αυτισμό παρουσιάζουν αποκλειστικά ανομοιογενή εξέλιξη ικανοτήτων.
Τείνουν να έχουν ελλείψεις σε συγκεκριμένους τομείς, με πιο κοινή την ικανότητα τους να επικοινωνήσουν και να συνδεθούν με τους άλλους, ενώ συχνά αναπτύσσουν πολύ μεγαλύτερες ικανότητες σε κάποιους άλλους τομείς. Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τον Αυτισμό από την Νοητική Καθυστέρηση ή από άλλες διαταραχές. Η λανθασμένη διάγνωση θα οδηγήσει σε λανθασμένη θεραπεία και εκπαίδευση.

Μπορούν να βοηθηθούν τα άτομα με Αυτισμό;
Ναι, ο Αυτισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Μελέτες δείχνουν πως όλα τα άτομα με Αυτισμό μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά με την κατάλληλη θεραπευτική-εκπαιδευτική αντιμετώπιση.
Πολλά άτομα με Αυτισμό δείχνουν τελικά μεγαλύτερη ανταπόκριση στους άλλους καθώς μαθαίνουν να κατανοούν τον κόσμο γύρω τους.

Πώς μπορούν να μάθουν καλύτερα τα άτομα με Αυτισμό; Μέσω ειδικά εκπαιδευμένων δασκάλων, σε προγράμματα αυστηρά δομημένης διάρθρωσης που δίνουν έμφαση στην ατομική καθοδήγηση.
Τα άτομα με Αυτισμό μπορούν να μάθουν να λειτουργούν στο σπίτι και στην κοινότητα. Κάποια μπορούν να μάθουν να ζουν μια σχεδόν φυσιολογική ζωή.

Πηγές:
Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων
Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων "Άγιος Νικόλαος"
__________________
Ό,τι προλάβουμε
Απάντηση με παράθεση
Οι παρακάτω χρήστες έχουν πει 'Ευχαριστώ' στον/στην Easty για αυτό το μήνυμα:
amigos (01-07-09)
  #2  
Παλιά 01-07-09, 21:49
Το avatar του χρήστη Easty
Easty Ο χρήστης Easty δεν είναι συνδεδεμένος
ό,τι προλάβουμε
 

Τελευταία φορά Online: 21-09-18 00:50
Φύλο: Άντρας
Η Κατάσταση των Ατόμων με Αυτισμό στην Ελλάδα

Ο Αυτισμός είναι μια ισόβια, επιστημονικά δυσεξήγητη νευροψυχιατρική αναπτυξιακή διαταραχή.
Σύμφωνα με επιδημιολογικές έρευνες που ανακοινώθηκαν στο Α΄ Διεθνές Συνέδριο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Αυτισμού, που έγινε το Νοέμβριο του 2002 στη Μελβούρνη, σε κάθε 10 χιλιάδες παιδιά που γεννιούνται, 50 είναι αυτιστικά.

Ο αυτισμός ήταν άγνωστος ως τα μέσα του περασμένου αιώνα και τα αυτιστικά άτομα ήταν εγκαταλελειμμένα στην εφιαλτική μοίρα τους σε όλο τον κόσμο.
Από τότε και ύστερα, πρωτοπόροι γιατροί, ψυχολόγοι και παιδαγωγοί που έστρεψαν την προσοχή τους στην έρευνα των αιτιών του αυτισμού και των τρόπων αντιμετώπισης του, και απελπισμένοι γονείς που αποφάσισαν να αγωνιστούν για το δικαίωμα των παιδιών τους στη ζωή, συντόνισαν τις προσπάθειες τους στις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου και αγωνίστηκαν για την ανάπτυξη των ερευνών και για τη δημιουργία υπηρεσιών διάγνωσης, θεραπευτικής απασχόλησης και διαβίου προστασίας, όπου τα αυτιστικά άτομα βρίσκουν τη βοήθεια που χρειάζονται για να βελτιώσουν την αναπηρία τους και να ζήσουν μια όσο γίνεται πιο ανθρώπινη ζωή.

Στη χώρα μας, αντίθετα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα αυτιστικά άτομα είναι εγκαταλελειμμένα στους γονείς τους, όσο μπορούν και υπάρχουν, και ύστερα από αυτούς στην εφιαλτική μοίρα τους, σε ασυλικά ιδρύματα, ή σε συνθήκες διαβίωσης που είναι άγνωστες γιατί δεν έχουν ποτέ ερευνηθεί.

Ως το 1998, που ψηφίστηκε ο Νόμος 2646 για την ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας, το 1999, που ψηφίστηκε ο Νόμος για την ανάπτυξη των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και το 2000, που ψηφίστηκε ο Νόμος 2817 για την εκπαίδευση ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, τα αυτιστικά άτομα δεν υπήρχαν καν στη νομοθεσία της χώρας μας, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι η πιο καθυστερημένη από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά την παροχή υπηρεσιών διάγνωσης, υγείας, εκπαίδευσης, ημερήσιας απασχόλησης και προστατευμένης διαβίωσης στα άτομα με αυτισμό.

Σε εφαρμογή αυτών των νόμων από το 1998 έως σήμερα, έγιναν από την Πολιτεία κάποια βήματα προόδου:
Ο Τομέας Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας έχει τον Αυτισμό στο Πρόγραμμα «Ψυχαργώς» και χρηματοδοτεί τις δαπάνες λειτουργίας μιας μονάδας εκπαίδευσης διαβίωσης ατόμων με αυτισμό στη Ζίτσα Ιωαννίνων και μιας άλλης στη Λάρισα, δύο Κέντρα διάγνωσης στην Αθήνα, ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα - δύο Κέντρα ημερήσιας φροντίδας στην Αθήνα.
Ο Τομέας Πρόνοιας του ίδιου Υπουργείου, έχει ολοκληρώσει την ανέγερση ενός Κέντρου Υποστήριξης Αυτιστικών Ατόμων, στη Νέα Ιωνία Μαγνησίας, και έχει εντάξει στο Γ΄ Κ.Π.Σ. την ανέγερση τριών άλλων Κέντρων, δύο στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη, η ολοκλήρωση και η λειτουργία των οποίων είναι χρονικά απροσδιόριστη.

Αυτά είναι μερικά βήματα προόδου, αλλά είναι ρυάκια σε μια θάλασσα απελπισίας. Τα αυτιστικά άτομα της χώρας μας, παραμένουν ακόμα πολίτες αποκλεισμένοι από τη ζωή, και η Ελλάδα παραμένει η πιο καθυστερημένη ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ότι αφορά την παροχή υπηρεσιών σε άτομα με αυτισμό.

Στην Ελλάδα ζουν περίπου 20.000 άτομα με αυτισμό, που χαρακτηρίζονται από βαριά ή ελαφρότερη συμπτωματολογία.
Το μέγιστο βάρος της φροντίδας τους πέφτει στους ωμούς των γονέων τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι το στενό οικογενειακό περιβάλλον των ατόμων με αυτισμό βιώνει μια οδυνηρή πραγματικότητα.
Όταν οι γονείς φύγουν από την ζωή ή αδυνατούν να τα φροντίσουν, τα άτομα με αυτισμό καταλήγουν σε ιδρύματα ακατάλληλα για την περίπτωση τους.


Πηγές:
Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων
Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων "Άγιος Νικόλαος"
__________________
Ό,τι προλάβουμε
Απάντηση με παράθεση
  #3  
Παλιά 01-07-09, 21:52
Το avatar του χρήστη Easty
Easty Ο χρήστης Easty δεν είναι συνδεδεμένος
ό,τι προλάβουμε
 

Τελευταία φορά Online: 21-09-18 00:50
Φύλο: Άντρας
ΚΔΑΥ (Κέντρα Διάγνωσης Αξιολόγησης και Υποστήριξης)

Τα Κέντρα Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης (Κ.Δ.Α.Υ.) λειτουργούν στις έδρες των νομών και νομαρχιών, ως αποκεντρωμένες δημόσιες υπηρεσίες, τα οποία υπάγονται απευθείας στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Σκοπός των ΚΔΑΥ είναι η προσφορά υπηρεσιών διάγνωσης, αξιολόγησης και υποστήριξης των μαθητών και κυρίως εκείνων, που έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και υποστήριξης, πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτικών, των γονέων και της κοινωνίας.

Λίστα ΚΔΑΥ στην Επικράτεια

Δομές για τον Αυτισμό ανά την Επικράτεια
__________________
Ό,τι προλάβουμε

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Easty : 02-07-09 στις 21:55
Απάντηση με παράθεση
  #4  
Παλιά 02-07-09, 22:01
Το avatar του χρήστη Easty
Easty Ο χρήστης Easty δεν είναι συνδεδεμένος
ό,τι προλάβουμε
 

Τελευταία φορά Online: 21-09-18 00:50
Φύλο: Άντρας
Ομάδα Υποστήριξης Γονέων

Στα γραφεία της Ε.Ε.Π.Α.Α. από το 1998 πραγματοποιούνται συναντήσεις γονέων παιδιών με αυτισμό και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές. Οι ομάδες συντονίζονται αφιλοκερδώς από την κα Φούσκα Στεφανία, εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής και Ψυχολόγο εξειδικευμένη στη συμβουλευτική οικογένειας αυτιστικών ατόμων. Οι συναντήσεις γίνονται μία φορά το δεκαπενθήμερο σε συγκεκριμένη ώρα και μέρα, η οποία συμφωνείται από κοινού με τους γονείς και το συντονιστή στην πρώτη συνάντηση κάθε έτους. Κατά την τρέχουσα περίοδο υλοποιούνται στο νέο Παράρτημα Πειραιά.

Οι γονείς που λαμβάνουν μέρος σ'αυτές τις συναντήσεις είναι περίπου 10-12 κάθε χρόνο και τα παιδιά τους είναι διαφόρων ηλικιών και με διαφορετικές διαγνώσεις, προέρχονται δηλαδή από όλο το φάσμα των αναπτυξιακών διαταραχών. Η διάρκεια κάθε συνάντησης είναι περίπου 3 ώρες και γίνεται με τις αρχές της Προσωποκεντρικής προσέγγισης (μη κατευθυντική παρέμβαση) ώστε να διευκολύνεται η έκφραση των γονέων και η ομάδα να προχωράει σύμφωνα με το δικό της δυναμικό και πρόθεση.

Οι θεματικές των συναντήσεων ποικίλουν και καθορίζονται από τους ίδιους τους γονείς ή πριν ή κατά τη διάρκεια της κάθε συνάντησης. Τα θέματα μπορεί να αφορούν τη διάγνωση, τις τρέχουσες θεραπευτικές παρεμβάσεις, τα διαθέσιμα εκπαιδευτικά πλαίσια και δομές, τις δυσκολίες που προκύπτουν από τα ίδια τα παιδιά (συμπεριφορά, κρίσεις επιθετικότητας κτλ) και τις ψυχοσυναισθηματικές ή κοινωνικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς.

Η συντονίστρια των ομάδων φροντίζει να παρέχει το απαραίτητο πληροφοριακό υλικό στους γονείς και διευκολύνει την αλληλοπληροφόρηση, αλληλοϋποστήριξη και αλληλοβοήθεια των οικογενειών μεταξύ τους. Σκοπός επίσης αυτών των συναντήσεων είναι οι ίδιοι οι γονείς- μέλη των ομάδων να μπορούν να έχουν σε τέτοιο βαθμό πληροφόρηση, ώστε να δρουν προς την κατεύθυνση της υποστήριξης άλλων οικογενειών με όμοια με τα δικά τους προβλήματα.

Συχνά οι ομάδες γονέων συμμετέχουν συλλογικά, διοργανώνουν και υποστηρίζουν εκδηλώσεις (Φεστιβάλ για τον αυτισμό, εκθέσεις ζωγραφικής κτλ) που σαν σκοπό έχουν την ευαισθητοποίηση αλλά και την ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου για τον αυτισμό.

Πηγή: Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων
__________________
Ό,τι προλάβουμε
Απάντηση με παράθεση
  #5  
Παλιά 04-07-09, 15:54
Το avatar του χρήστη Easty
Easty Ο χρήστης Easty δεν είναι συνδεδεμένος
ό,τι προλάβουμε
 

Τελευταία φορά Online: 21-09-18 00:50
Φύλο: Άντρας
Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φϊλων Αυτιστικών Ατόμων "Άγιος Νικόλαος"

Σκοπός του Συλλόγου είναι η δημιουργία και λειτουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αυτισμό, στα οποία θα παρέχεται εκπαίδευση και φροντίδα εφ’ όρου ζωής.

Τα άτομα με αυτισμό που θα κατοικούν στην Στέγη, προέρχονται από οικογένειες υψίστης ανάγκης, όπως:

α) Οικογένειες στις οποίες ο ένας ή και οι δύο γονείς είναι ανάπηροι (παραπληγικοί, τυφλοί, κλπ.).
β) Μονογονεϊκές οικογένειες (λόγω χηρείας, διαζυγίου ή εγκατάλειψης).
γ) Πολύτεκνες οικογένειες.
δ) Οικογένειες με δίδυμα αυτιστικά παιδιά.
ε) Οικογένειες με χαμηλή οικονομική κατάσταση.

Πρόκειται για οικογένειες ατόμων με αυτισμό, που οι γονείς έχουν και οι ίδιοι σοβαρά προσωπικά προβλήματα (όπως κινητική αναπηρία, προβλήματα όρασης, χηρεία ή διαζευγμένος/η κλπ.), και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες (όπως φαγητό, τουαλέτα, ένδυση, περίπατο, ψυχαγωγία κλπ) των παιδιών τους με αυτισμό.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα παιδιά να εκδηλώνουν αρνητικές συμπεριφορές όπως: υπερκινητικότητα, μεγάλο εκνευρισμό, δυνατές φωνές, επιθετικότητα, αυτοτραυματισμό, υλικές ζημιές.
Έτσι επιδεινώνονται τα συμπτώματα τους, και η διαβίωση τους γίνεται δυσκολότερη τόσο για τα ίδια όσο και τις οικογένειες τους.

Μεταφορά από σχετικό φυλλάδιο του Συλλόγου
__________________
Ό,τι προλάβουμε
Απάντηση με παράθεση
  #6  
Παλιά 09-07-09, 23:53
Το avatar του χρήστη Easty
Easty Ο χρήστης Easty δεν είναι συνδεδεμένος
ό,τι προλάβουμε
 

Τελευταία φορά Online: 21-09-18 00:50
Φύλο: Άντρας
Ενημερωτικά, το Οικοτροφείο αυτό που φιλοδοξούν τα μέλη του Συλλόγου να λειτουργήσουν είναι σχεδόν έτοιμο.

Το 2002 αγοράστηκε το οικόπεδο, (αγροτεμάχιο κατά το ορθότερο), στην Παιανία.
Με την 1041/05 οικοδομική άδεια της Πολεοδομίας Μαρκοπούλου, για την Ανέγερση Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αυτισμό «Άγιος Νικόλαος», ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2005 η κατασκευή του έργου και έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Όπως γράφει και στον ιστότοπο του Συλλόγου, αλλά και όπως έμαθα συζητώντας με μέλη του, οι πόροι για την πραγματοποίηση του έργου από το ξεκίνημα έως τώρα, προέρχονται αποκλειστικά από δωρεές και χορηγίες από πρόσωπα, εταιρείες και εκδηλώσεις του Συλλόγου.

Επίσης, από την Πολιτεία υπάρχει η πρόθεση να εγκριθεί κονδύλι για τα ετήσια λειτουργικά έξοδα του Οικοτροφείου.

Το μόνο που απομένει είναι να ολοκληρωθεί η κατασκευή και να εξοπλιστεί το Οικοτροφείο.
__________________
Ό,τι προλάβουμε
Απάντηση με παράθεση
  #7  
Παλιά 10-07-09, 00:03
Το avatar του χρήστη Easty
Easty Ο χρήστης Easty δεν είναι συνδεδεμένος
ό,τι προλάβουμε
 

Τελευταία φορά Online: 21-09-18 00:50
Φύλο: Άντρας
Μεταφέρω από την ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων "Άγιος Νικόλαος", με έδρα το Χολαργό:


Αξιότιμοι Κύριοι - Κυρίες,
απεθυνόμαστε στην ευαισθησία σας, και ζητουμε την οικονομική σας συμπαράσταση για τον ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ του Οικοτροφείου για Άτομα με Αυτισμό "Άγιος Νικόλαος", έργο που ο Σύλλογος μας ξεκίνησε το 2005, επί της οδού Ανθηρού & Ιτιάς στην περιοχή Αγίας Τριάδος, Παιανία Αττικής και σήμερα βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

Παρακαλούμε να μας δείτε ως μια πολύ ειδική και σπάνια περίπτωση που αξίζει το προσωπικό σας ενδιαφέρον, διότι:
1. Πρόκειται για τον 1ο Σύλλογο Πανελλαδικά που απαρτίζεται από ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΥΨΙΣΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ (δηλαδή από γονείς παραπληγικούς, τυφλούς, καρκινοπαθείς, άπορους και μονογονεϊκές οικογένειες) που έχουν παιδιά με Αυτισμό.
2. Το Οικοτροφείο προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για ΑΤΟΜΑ με ΑΥΤΙΣΜΟ που προέρχονται από τις παραπάνω οικογένειες.
3. Επειδή υπάρχει μεγάλη ανάγκη λόγω τις παντελούς έλλειψης Κρατικών Ειδικών Οικοτροφείων για Άτομα με Αυτισμό, που να παρέχουν σε αυτά εκπαίδευση, θεραπεία και φροντίδα.
4. Αυτό το Οικοτροφείο μόνο για Άτομα με Αυτισμό, θα είναι το 1ο στην Αθήνα.
5. Με τη βοήθεια σας θα συμβάλλετε και εσείς έτσι ώστε να γίνει πραγματικότητα η λειτουργία του Οικοτροφείου μέσα στο 2009.

Υπολογίζουμε στη βοήθεια σας, στο βαθμό που μπορείτε να ανταποκριθείτε, προκειμένου να λειτουργήσε σε σύντομο χρονικό διάστημα το Οικοτροφείο, για την παροχή εκπαίδευσης, θεραπείας και αναπτυξιακής εξέλιξης και φροντίδας των παιδιών μας.

Είμαστε στη διάθεση σας για περισσότερα στοιχεία, για μια προσωπική συνάντηση ή και μια επίσκεψη στο χώρο του έργου μας.


Υπογράφει ο Πρόεδρος του Δ.Σ.


Εάν μπορείτε και θέλετε, επιπλέον στοιχεία εδώ.
__________________
Ό,τι προλάβουμε
Απάντηση με παράθεση
  #8  
Παλιά 21-11-09, 17:53
Το avatar του χρήστη Easty
Easty Ο χρήστης Easty δεν είναι συνδεδεμένος
ό,τι προλάβουμε
 

Τελευταία φορά Online: 21-09-18 00:50
Φύλο: Άντρας
Σε συνέχεια των προηγούμενων μηνυμάτων για το Οικοτροφείο "Άγιος Νικόλαος", να σας ενημερώσω για την εξέλιξη του θέματος.

Από 1η Ιανουαρίου 2010 ξεκινά η λειτουργία του Οικοτροφείου.
Θα ζουν 16 άτομα με αυτισμό, παιδιά που προέρχονται από μονογονεϊκές οικογένειες ή που οι γονείς τους είναι είτε παραπληγικοί, είτε τυφλοί, καρκινοπαθείς, άποροι. Όλες οι οικογένειες θεωρούνται και είναι "υψίστης ανάγκης".

Το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας έχει ήδη εντάξει το Οικοτροφείο στον κρατικό προϋπολογισμό (ανάληψη μισθοδοσίας προσωπικού και μέρος των λειτουργικών του εξόδων).
Ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων "Άγιος Νικόλαος" θα αναλάβει την πλήρη λειτουργία και διοίκηση του Οικοτροφείου.

Προ αρκετών ημερών βρέθηκα στο κτήριο που κατασκευάστηκε για να στεγάσει τα άτομα αυτά. Τι να πω...
Είχα μια πρόχειρη εικόνα από κάποιο οικοτροφείο όπου βρέθηκα πριν από χρόνια, για μικρό χρονικό διάστημα και για δουλειά... όπου ομολογώ πως όσες φορές το επισκέφθηκα μέχρι να τελειώσει το έργο, πιανόταν η καρδιά μου...

Έχω να πω πως κατά την μελέτη και την κατασκευή του Οικοτροφείου "Άγιος Νικόλαος" έχουν ληφθεί υπόψη πλήθος απαιτήσεων που προκύπτουν από τις ανάγκες των ατόμων που θα ζήσουν σ' αυτό.
Δεν επαρκούν οι προδιαγραφές του Κράτους. Κακά τα ψέμματα. Χρειάζεται κοινός νους. Και μόνον όταν ασχολείσαι με αγάπη κι έχεις υπομονή, πίστη κι ελπίδα, μπορείς να φέρεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ένα σύγχρονο κτήριο, με ανθρώπινους χώρους, με υποδομές που μπορούν να υποσχεθούν ένα σωστό περιβάλλον διαβίωσης για ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.
Το κτήριο δε θα εξυπηρετεί μονάχα τις ανάγκες των ατόμων που θα ζουν σ΄ αυτό. Οι αίθουσες εκπαίδευσης και απασχόλησης θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κι από άτομα εκτός Οικοτροφείου, έπειτα από συνεννόηση με τη Διοίκηση.

Τη χρονική περίοδο που επισκέφθηκα το χώρο, ο Σύλλογος βρισκόταν στη διαδικασία αναζήτησης του εξειδικευμένου προσωπικού που θα στελεχώσει το Οικοτροφείο.
Δεν ξέρω εάν έχουν καλυφθεί οι θέσεις, μα εάν κάποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να επικοινωνήσει για περισσότερες πληροφορίες.
Οι ειδικότητες που χρειάζονται είναι:
 • Ψυχίατρος - 1 άτομο, ελεύθερος επαγγελματίας για μερική απασχόληση
 • Λογοθερεπευτής - 1 άτομο
 • Εργοθεραπευτής -1 άτομο
 • Ειδικής Αγωγής - 16 άτομα
 • Γυμναστής - 1 άτομο
Επίσης χρειάζονται ένας μάγειρας/μαγείρισσα, ένας οδηγός, 2 καθαρίστριες και ένας κηπουρός (για μερική απασχόληση).

Το Οικοτροφείο βρίσκεται στην Παιανία, στην περιοχή Αγίας Τριάδας, επί των οδών Ανθήρου και Ιτιάς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε εδώ.
__________________
Ό,τι προλάβουμε
Απάντηση με παράθεση
  #9  
Παλιά 21-11-09, 18:00
Το avatar του χρήστη Easty
Easty Ο χρήστης Easty δεν είναι συνδεδεμένος
ό,τι προλάβουμε
 

Τελευταία φορά Online: 21-09-18 00:50
Φύλο: Άντρας
Οφείλω να ομολογήσω πως αν δεν είχε αναρτήσει ο Στέλιος... αν δεν είχαν αποφασίσει τα παιδιά δηλαδή (του πρωινού καφέ του προηγούμενου Σαββάτου) να τρέξουν το θέμα "Επίσκεψη σε γηροκομείο", δε θα ταρακουνιόμουν για να βρω τα στοιχεία που συνεχώς αμελούσα να αναρτήσω εδώ...
Είναι κρίμα να παραμερίζουμε το καλό, για να δώσουμε προτεραιότητα στις δουλειές και τις υποχρεώσεις μας.

Έτσι, μέσα από εδώ, ήθελα να τους ευχαριστήσω.

Κι έτσι, θα μου επιτρέψετε να συμπληρώσω το παρόν θέμα με τον εξοπλισμό που μέχρι πριν ένα μήνα περίπου έλειπε από το Οικοτροφείο, έτσι ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία του ομαλά και έγκαιρα.
__________________
Ό,τι προλάβουμε
Απάντηση με παράθεση
  #10  
Παλιά 26-11-09, 00:58
Το avatar του χρήστη Easty
Easty Ο χρήστης Easty δεν είναι συνδεδεμένος
ό,τι προλάβουμε
 

Τελευταία φορά Online: 21-09-18 00:50
Φύλο: Άντρας
Παραθέτω εδώ μέρος του εξοπλισμού που απαιτείται για την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων.

Για τα είδη υπάρχει εκτίμηση κόστους εταιρείες. Έχω επωνυμίες και κόστος, αλλά για ευνόητους λόγους δε θέλω να τα παραθέσω εδώ.
Εάν κάποιος ενδιαφέρεται να προβεί σε δωρεά, μπορώ να του δώσω τα στοιχεία αυτά ή ακόμη καλύτερα να επικοινωνήσει απ' ευθείας με το Σύλλογο.
 • Τραπέζια εκπαιδευτικών αιθουσών μεθόδου TEACCH & τραπέζια αίθουσας πολλαπλών χρήσεων
 • Εκπαιδευτικό υλικό: Ενσφηνώσεις-παζλ-ψυχοκινητικά
 • Υπολογιστής - εκτυπωτής - σαρωτής - fax
 • Ψηφιακό φωτοαντιγραφικό μηχάνημα
 • Τηλεοράσεις και ραδιοκασετόφωνα στα σαλόνια οικοτρόφων & χώρου εκδηλώσεων
 • Εξοπλισμός Δωματίου Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης:
  Θερμαινόμενο-μουσικό στρώμα νερού, πισίνα με φωτιζόμενα μπαλάκια, δεσμίδα οπτικών ινών, μοκέτα με οπτικές ίνες, προτζέκτορας, κούνια ενηλίκων, στρώματα πατώματος, στρώματα τοίχου
 • Στρώματα για κάλυψη τοίχων και πατώματος του δωματίου διαχείρισης κρίσεων
 • Τραπέζια εκπαιδευτικών αιθουσών & αίθουσας πολλαπλών χρήσεων
 • Κουρτίνες για τους εκπαιδευτικούς χώρους & τα δωμάτια οικοτρόφων
__________________
Ό,τι προλάβουμε
Απάντηση με παράθεση
  #11  
Παλιά 21-06-10, 23:32
Το avatar του χρήστη Easty
Easty Ο χρήστης Easty δεν είναι συνδεδεμένος
ό,τι προλάβουμε
 

Τελευταία φορά Online: 21-09-18 00:50
Φύλο: Άντρας
Σήμερα 21 Ιουνίου, σε μια πολύ όμορφη και διακριτική τελετή, έγιναν τα επίσημα εγκαίνια του Οικοτροφείου ατόμων με αυτισμό "Άγιος Νικόλαος".

Το Οικοτροφείο έχει την πρωτοτυπία να φιλοξενεί παιδιά άνω των 15 ετών, τα οποία προέρχονται από Οικογένειες Υψίστης Ανάγκης (ανάπηροι γονείς, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνες οικογένειες κλπ).

Τον Αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής π. Νικόλαος Χατζηνικολάου, ο οποίος στα λίγα λόγια που είπε τόνισε το μεγαλείο της αγάπης που γεννήθηκε στην προσπάθεια του κόσμου να στηρίξει τα "ατελή" αυτά παιδιά.

Πολύς κόσμος έδωσε το παρόν. Γονείς, υποστηρικτές και φίλοι ήταν εκεί.

Μεγάλο το στοίχημα. Σπουδαίο το έργο που είναι να γίνει.
Οι βάσεις μπήκανε σωστά.
Με τη βοήθεια του Θεού και τις πρεσβείες του Αγίου Νικολάου, προστάτη του Οικοτροφείου και την υποστήριξη όλων όσων θέλουν και μπορούν, η προσπάθεια αυτή θα φέρει αποτελέσματα σύντομα.

Πληροφορίες για το Οικοτροφείο
__________________
Ό,τι προλάβουμε

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Easty : 22-06-10 στις 19:23
Απάντηση με παράθεση
  #12  
Παλιά 22-06-10, 00:08
Το avatar του χρήστη maralin
maralin Ο χρήστης maralin δεν είναι συνδεδεμένος
Οργανωτής Club
 

Τελευταία φορά Online: 07-09-18 20:31
Φύλο: Γυναίκα
Η διαθεσή μου τώρα:
Χρηστο σε ευχαριστουμε που μας θυμιζεις κ την οψη αυτη του νομισματος...
Θελώ εδω να πω κατι για αυτα τα παιδια...Ειναι πραγματι γεγονος οτι εχουν αναγκη μεγαλη απο ενισχυση...
αντιμετωπιζουν φοβερα προβληματα....υγειας,οικονο ιας , στο σπιτι(αν υπαρχει),στην οικογενεια (αν υπαρχει,που συχνα δεν),στη μαθηση(...).
κ ειναι πραγματικα θαυμαστο το γεγονος (ποιον μπορει να μην συγκινει?)πως οταν σε αυτα ειδικα τα παιδια δοθουν ευκαιριες ( πχ ενεργης συμμετοχης σε αγωνες ,πολιτιστικες εκδηλωσεις και διαφορα αλλα) ποσο Άξια τα καταφερνουν και Διακρίνονται..
για να κλεισω,το σπουδαιοτερο τελικα απο οσο εχω δει κ ακουσει ,απο ανθρωπους που περνουν πολλες ωρες μαζι τους, ειναι το μεγιστο υψος του βαθμου εκτιμησης που τα παιδια δειχνουν σε καθε προσφορα που τους παρεχεται..κ ποσο πολυ την αναγνωριζουν στα προσωπα εκεινων που τα βοηθησαν ,εστω κι αν ηταν απλα ενα κερασμα μιας πορτοκαλαδας
__________________
Ειναι η ζωη πολυ μικρη....μη το ξεχνας......

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη maralin : 22-06-10 στις 01:08
Απάντηση με παράθεση
  #13  
Παλιά 11-08-10, 12:14
Το avatar του χρήστη Easty
Easty Ο χρήστης Easty δεν είναι συνδεδεμένος
ό,τι προλάβουμε
 

Τελευταία φορά Online: 21-09-18 00:50
Φύλο: Άντρας
Νέο τεστ ανάλυσης του εγκεφάλου υπόσχεται διάγνωση του αυτισμού

Διάγνωση του αυτισμού σε μόλις 15 λεπτά υπόσχεται νέο τεστ ανάλυσης του εγκεφάλου μέσω μαγνητικής τομογραφίας, χαμηλού κόστους, που ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες. Η μέθοδος, η οποία θα αντικαταστήσει για πρώτη φορά τα σημερινά ψυχολογικά κυρίως διαγνωστικά τεστ της προσωπικότητας με ένα πιο αντικειμενικό βιολογικό τεστ, είναι πιθανό να είναι έτοιμη για γενική χρήση σε δύο χρόνια, από κανονικούς τομογράφους που θα χρησιμοποιούν ειδικό λογισμικό. Το τεστ θα ανακουφίσει τους ασθενείς και τους οικογένειές τους από πολλά χρόνια ταλαιπωρίας, καθώς η συγκεκριμένη διαταραχή συχνά δεν διαγιγνώσκεται ακόμα και μετά από δεκαετίες.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του King's College του Λονδίνου, υπό την δρα Κριστίν Έκερ του Τμήματος Νευροαναπτυξιακών Επιστημών, όπως αναφέρουν σε σχετική έρευνα που παρουσίασαν στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Journal of Neuroscience», σύμφωνα ξένα έντυπα, χρησιμοποίησαν ειδικό λογισμικό αναγνώρισης ανεπαίσθητων δομικών μεταβολών στην φαιά ουσία του εγκεφάλου των αυτιστικών (κυρίως στις περιοχές εκείνες που συνδέονται με τη γλώσσα και την κοινωνική συμπεριφορά), πετυχαίνοντας έτσι να εντοπίσουν έγκαιρα τα αυτιστικά άτομα σε ποσοστό 90%. Η τεχνική αυτή μπορεί να οδηγήσει στην υιοθέτησή της για τον πρόωρο έλεγχο των παιδιών.

Ο αυτισμός, που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα διαταραχών, πλήττει περίπου έξι έως επτά άτομα στα χίλια και προκαλείται από ανωμαλίες στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, οι οποίες σε ένα βαθμό έχουν γενετική αιτιολογία. Μεταξύ άλλων, οδηγεί σε δυσκολία ανάγνωσης, αδυναμία έκφρασης συναισθημάτων, κοινωνικής και σωματικής επαφής, προβλήματα προσαρμογής κ.α., με συνέπεια την απομόνωση του πάσχοντος.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από ήπια έως σοβαρά, όμως εκτιμάται ότι περίπου οι μισοί άνθρωποι που έχουν αυτισμό, δεν έχουν την κατάλληλη διάγνωση. Αν και η πάθηση θεωρείται ότι δεν θεραπεύεται, μια έγκαιρη διάγνωσή της επιτρέπει την πρόωρη έναρξη θεραπείας και μπορεί να βοηθήσει αρκετά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του αυτιστικού.

Οι Βρετανοί επιστήμονες επί τρία χρόνια σύγκριναν τον εγκέφαλο 20 αυτιστικών ατόμων με ισάριθμους εγκεφάλους υγιών ατόμων ηλικίας 20 - 68 ετών. Με τον τρόπο αυτό, προγραμμάτισαν το λογισμικό του υπολογιστή να διακρίνει τρισδιάστατα εγκεφαλικά «μοτίβα» που εμφανίζονται μόνο στους αυτιστικούς, χρησιμοποιώντας παρόμοιες τεχνικές με αυτές που αξιοποιούνται για τη δημιουργία λογισμικού αναγνώρισης προσώπων και γραφικών χαρακτήρων.

Οι διαφορές του αυτιστικού από τον φυσιολογικό εγκέφαλο είναι πολύ μικρές για να γίνουν ορατές από το ανθρώπινο μάτι, ακόμα κι ενός ειδικού, όμως το λογισμικό μπορεί να τις εντοπίσει. Το πρόγραμμα δίνει απάντηση αν όντως υπάρχει αυτισμός σε εξέλιξη και πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. Η έρευνα, προς το παρόν, ανέλυσε εγκεφάλους μόνο ανδρών (επειδή διεθνώς οι άρρενες αυτιστικοί υπερτερούν των γυναικών σε αναλογία τέσσερις προς μια), όμως νεότερες μελέτες ήδη προγραμματίζονται από την ίδια ερευνητική ομάδα, τόσο σε γυναίκες όσο και παιδιά με τη διαταραχή.

Πηγή: Ναυτεμπορική
__________________
Ό,τι προλάβουμε
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης Αξιολογήστε αυτό το θέμα
Αξιολογήστε αυτό το θέμα:

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 21:09.Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.