Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Επιστήμη & Εκπαίδευση > Ιατρικές συζητήσεις
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 22-12-06, 10:40
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 10:12
Φύλο: Άντρας
Ελιά : Ο καλύτερος σύμμαχος της καρδιάς

Σύμμαχος της καρδιάς η ελιά

Σε ένα πολύτιμο φάρμακο για την καρδιά αναδεικνύεται η ελιά.
Ο πυρήνας του καρπού της ελιάς, το περίβλημά της και τα φύλλα της περιέχουν ουσίες που έχουν καρδιοπροστατευτική δράση. Όπως τόνισαν σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη, ο καθηγητής Καρδιολογίας και διευθυντής της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο «Αττικόν» κ. Δημήτρης Κρεμαστινός και ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας κ. Ευστάθιος Ηλιοδρομίτης, τόσο ο πυρήνας της ελιάς όσο και τα φύλλα της περιέχουν την φαινόλη ελευρωπαίνη, η οποία έχει αντιισχαιμική και αντιοξειδωτική δράση και αποτελεί ασπίδα για την καρδιά, τόσο στη στεφανιαία νόσο όσο και στην καρδιοτοξική δράση που προκαλούν κάποια αντικαρκινικά φάρμακα.

Η γνώση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον στη δημιουργία φαρμάκων αλλά και συμπληρωμάτων διατροφής τα οποία μάλιστα θα μπορούν να λαμβάνονται προληπτικά ακόμα και από υγιή άτομα. Ο κ. Ηλιοδρομίτης, εξήγησε ότι οι ουσίες αυτές δεν βρίσκονται στα μέρη της ελιάς που καταναλώνουμε και σημείωσε ότι όσο περισσότερη επεξεργασία γίνεται στην ελιά προκειμένου να εξαχθεί το λάδι, τόσο καταστρέφονται οι συγκεκριμένες αντιοξειδοτικές φαινόλες.

Στον ρόλο του γενετικού υποστρώματος στην καρδιακή ανεπάρκεια, αναφέρθηκαν ο κ. Κρεμαστινός και η καθηγήτρια Καρδιολογίας και διευθύντρια του Τμήματος Καρδιαγγειακής Βιολογίας της Σχολής Φαρμακολογίας και Κυτταρικής Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Σινσινάτι, στις ΗΠΑ, κα Ευαγγελία Κρανιά. Οπως είπαν, από μελέτες σε Ελληνες ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία της Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής της Β΄ Καρδιολογικής κλινικής του Ωνασείου, με το Πανεπιστήμιο Σινσινάτι και το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, εντοπίστηκαν δύο μεταλλάξεις στο γονίδιο της φωσφολαμβάνης (μίας πρωτεΐνης που ρυθμίζει τη λειτουργία του μυοκαρδιακού κυττάρου) που ήταν υπεύθυνες για την εμφάνιση διατατικής μυοκαρδιοπάθειας και την εκδήλωση καρδιακής ανεπάρκειας σε ορισμένους ασθενείς.

Μάλιστα, φάνηκε ότι αναλόγως με το ποια ήταν η «ένοχη» μετάλλαξη, η νόσος άλλοτε εξελίσσεται σταδιακά σε καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου και άλλοτε συνοδεύεται από κοιλιακή αρρυθμία και προκαλεί αιφνίδιο θάνατο από τα πρώιμα στάδια. Ο κ. Κρεμαστινός τόνισε ότι η ανακάλυψη αυτών των μεταλλάξεων ανοίγει νέους δρόμους για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας στο μέλλον. Ο εντοπισμός των μεταλλάξεων γίνεται με εξέταση αίματος από άκρως εξειδικευμένα εργαστήρια, και σύμφωνα με τους ειδικούς, ενδείκνυται σε περιπτώσεις ασθενών με αρρυθμίες η αιτία των οποίων δεν μπορεί να εντοπιστεί με τις γνωστές μεθόδους.

Πηγή : SKAI.gr
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 10:50.



Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.