Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Άνθρωπος και Κοινωνία > Οικολογικά θέματα
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 22-07-06, 00:26
palsar Ο χρήστης palsar δεν είναι συνδεδεμένος
Mέλος
 

Τελευταία φορά Online: 07-02-19 15:08
Φύλο: Άντρας
Μη Φοβάστε το Λύκο - Προστατεύστε τον

Άρθρο στο Περιοδικό Ελληνικό Πανόραμα



Κανένα άλλο ζώο δεν έχει εμπλουτίσει τους μύθος και τις παραδόσεις των λαών όλου του κόσμου όπως ο λύκος. Ο πρώτος πρόγονος του λύκου εμφανίστηκε πριν από 54 εκατ. χρόνια στη Β. Αμερική ενώ ο λύκος στη σημερινή του μορφή πριν 1,5 εκατ. χρόνια. Ο λύκος (Canis lupus) υπήρξε το θηλαστικό με τη μεγαλύτερη γεωγραφική εξάπλωση στον πλανήτη μας.
Η Ζωή στην Αγέλη των Λύκων
Ο λύκος αποτελεί τον μεγαλύτερο σε μέγεθος εκπρόσωπο της οικογένειας των κυνοειδών (Canidae) και χαρακτηρίζεται από υψηλή νοημοσύνη και ανεπτυγμένη κοινωνική οργάνωση. Στο τρίχωμα του μεσογειακού λύκου κυριαρχούν το καφέ και το γκρι χρώμα. Το βάρος του κυμαίνεται από 20 έως 40 κιλά και μπορεί να ζήσει από 8 έως 16 χρόνια. Ως σαρκοφάγο, ο λύκος έχει εξελιχθεί ώστε να τρέφεται κυρίως με άγρια φυτοφάγα ζώα (οπληφόρα), εφόσον αυτά υπάρχουν σε επάρκεια.Σε περίπτωση που αυτά εκλείπουν ή έχουν ελαττωθεί σημαντικά, ο λύκος, ζώο ιδιαίτερα προσαρμοστικό, στρέφεται σε μικρότερα σπονδυλόζωα, κτηνοτροφικά ζώα, ή ακόμα και σε ανθρωπογενείς πηγές τροφής (σκουπίδια, νεκρά ζώα).
Για να είναι αποτελεσματικός στο κυνήγι ζώων, ακόμη και πολύ μεγαλύτερων σε μέγεθος από τον ίδιο, ο λύκος ανέπτυξε συνεργατικές μεθόδους στην αγέλη οι οποίες βασίζονται σε μια αυστηρή και καθορισμένη κοινωνική ιεραρχία. Κοινό χαρακτηριστικό των πληθυσμών λύκου ανά τον κόσμο είναι η κοινωνική οργάνωση σε μικρές ή μεγάλες ομάδες, τις αγέλες.
Οι λύκοι χρησιμοποιούν όλες τους τις αισθήσεις για να εντοπίσουν και να καταδιώξουν τη λεία τους. Εντοπίζουν κινούμενα αντικείμενα από πολύ μεγάλες αποστάσεις και διαθέτουν ικανοποιητική νυκτερινή όραση. Οι πιο ανεπτυγμένες αισθήσεις τους είναι η ακοή και η όσφρηση. Οι λύκοι επικοινωνούν μεταξύ τους με ποικιλία ήχων κυρίως όμως φανερώνουν τις διαθέσεις και τις προθέσεις τους με εκφράσεις του προσώπου και συγκεκριμένες στάσεις του σώματος.
Ο πυρήνας μιας αγέλης είναι το κυρίαρχο αναπαραγωγικό ζεύγος που μπορεί να παραμείνει μαζί για όλη του τη ζωή. Ο λύκος φτάνει σε αναπαραγωγική ηλικία μετά τους 22 μήνες. Η λύκαινα γεννά μία φορά το χρόνο, την άνοιξη, μετά από κύηση 63 συνήθως ημερών, κατά μέσο όρο 3 έως 7 μικρά.
Στην περίοδο του θηλασμού η λύκαινα συντηρείται από το αρσενικό. Τα λυκάκια μετά τον απογαλακτισμό τους τρέφονται με τροφή που εξεμούν τα ενήλικα μέλη της αγέλης. Στην ανατροφή των κουταβιών συμβάλλουν, εκτός από τους γονείς και τα άλλα μέλη της αγέλης φέρνοντας τροφή και παρέχοντας τους προστασία. Η διασπορά των νεαρών λύκων, όταν συμβαίνει, αρχίζει από την ηλικία του ενός έτους. Τα νεαρά ζώα εγκαταλείπουν σταδιακά την περιοχή όπου γεννήθηκαν, σε αναζήτηση δικής τους επικράτειας.
Το Μέλλον του Λύκου στην Ελλάδα
Η μείωση της φυσικής λείας του λύκου και η αρνητική εικόνα που έχει διαμορφωθεί γι΄ αυτόν στη συνείδηση των ανθρώπων σε συνδυασμό με τους άλλους κινδύνους που απειλούν το είδος οδηγούν στη μείωση των πληθυσμών με κύριο αίτιο τον άνθρωπο. Παρά το γεγονός ότι ο λύκος προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις και από την ελληνική νομοθεσία, έπαψε να θεωρείται επιζήμιο είδος μόλις από το 1991. Πλέον χαρακτηρίζεται επίσημα ως τρωτό είδος που χρειάζεται προστασία και διαχείριση, η σταθεροποίηση όμως του πληθυσμού του, σε μακροπρόθεσμη βάση, στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Η επέκταση της ανθρώπινης δραστηριότητας ακόμα και σε δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές, τα μεγάλα τεχνικά έργα που υλοποιήθηκαν και συνεχίζουν να υλοποιούνται, χωρίς επαρκή περιβαλλοντικό σχεδιασμό, η διάνοιξη εκτεταμένου και ανεξέλεγκτου δικτύου δασικών δρόμων, οι αλλαγές που έγιναν στη χρήση της γης, η επέκταση των βοσκοτόπων και η μείωση των δασικών εκτάσεων, οδήγησαν σταδιακά στην υποβάθμιση των βιοτόπων του είδους. Το αποτέλεσμα είναι οι λύκοι να παρεμποδίζονται στις μετακινήσεις και την επικοινωνία μεταξύ τους και να αναγκάζονται να αναζητήσουν την τροφή τους σε σκουπιδότοπους και χώρους υπολειμμάτων σφαγείων.
Ένας ακόμα παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά το μέλλον του λύκου στη χώρα μας είναι το ανεξέλεγκτο κυνήγι και η λαθροθηρία που συνέβαλε δραματικά στην εξαφάνιση ή μείωση των θηραμάτων του λύκου σε κάποιες περιοχές και εξανάγκασε τις αγέλες να προσεγγίσουν περιοχές όπου υπάρχει ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα. Οι ζημιές που προκαλούνται από λύκους στην κτηνοτροφία είναι ζήτημα τόσο παλιό, όσο και η πρακτική της ελεύθερης βοσκής από τον άνθρωπο. Ακόμη και στην περίπτωση που ο λύκος βρίσκει αρκετή φυσική λεία, οι ζημιές στην κτηνοτροφία είναι αναπόφευκτες. Όταν όμως υπάρχει επαρκής φυσική λεία για το λύκο και παράλληλα αποτελεσματική φύλαξη των κοπαδιών, οι ζημιές μπορούν να μειωθούν αποτελεσματικά.
Οι παγάνες και τα δηλητηριασμένα δολώματα συνεχίζουν να αποτελούν ευρύτατα διαδεδομένες πρακτικές θανάτωσης των λύκων. Ευθύνονται για τη μείωση του πληθυσμού και για την εξαφάνιση τους από ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, από το 1950 ως το 1980. Εκτός αυτού, τα δηλητηριασμένα δολώματα συνιστούν άμεσο και μεγάλο κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Αν και ο νόμος, ήδη από το 1993, απαγορεύει αυστηρά τη χρήση τους, ο ένοχος είναι αδύνατο να βρεθεί, γιατί όλοι οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών έχουν πρόσβαση σε φυτοφάρμακα, που διατίθενται ελευθέρα στο εμπόριο. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο είναι να ενημερωθούν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών για τις σοβαρότατες συνέπειες των δηλητηριασμένων δολωμάτων τόσο στο οικοσύστημα όσο και στην υγεία τους.
Μέτρα Πρόληψης για την Επιβίωση του Λύκου
Σήμερα, ύστερα από πολλούς αιώνες διωγμού από τον άνθρωπο, γίνεται σε πολλές χώρες του κόσμου προσπάθεια για τη σωτηρία του λύκου, με την εκπόνηση επιστημονικών προγραμμάτων. Ωστόσο, ο λύκος έχει εξαφανιστεί οριστικά από πολλές περιοχές της γης. Το είδος περιλαμβάνεται στο "Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ειδών" της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως τρωτό είδος και προστατεύεται από την νομοθεσία.
Φημολογία για δήθεν "απελευθερώσεις" λύκων από οικολόγους αποπροσανατολίζει τους κτηνοτρόφους και την κοινή γνώμη, δυσχεραίνοντας τη λήψη και αποδοχή μέτρων για τη διαχείριση του είδους. Σε κάθε περίπτωση όμως, για την επιτυχία οποιουδήποτε μέτρου είναι απαραίτητη η αποδοχή της ανάγκης επιβίωσης του είδους σε μακροπρόθεσμη βάση από τα ενδιαφερόμενα μέρη, αλλά και ένα σύγχρονο και ευέλικτο νομικό πλαίσιο διαχείρισης του πληθυσμού του λύκου.
Σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων, κάθε χρόνο εξετάζονται 3.000 περίπου επιθέσεις από άγρια ζώα σε κοπάδια. Οι περισσότερες επιθέσεις λύκων στα κοπάδια σημειώνονται από τον Ιούνιο ως τον Νοέμβριο, όταν αυτά κινούνται ελεύθερα στα βοσκοτόπια. Από τη στιγμή που τα κοπάδια δεν φυλάσσονται επαρκώς και τα ζώα βοσκούν ελεύθερα, χωρίς επιτήρηση, είναι εύλογο οι επιθέσεις των λύκων να είναι πολλαπλάσιες. Όπως έχει διαπιστωθεί, ο λύκος δεν κυκλοφορεί μόνο όταν πέφτει το σκοτάδι, συχνά επιτίθεται και την ημέρα. Κατά συνέπεια, οι κτηνοτρόφοι έχουν περισσότερους λόγους και ευκαιρίες για να τον θανατώσουν.
Επιτυχημένα πιλοτικά μέτρα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ της τελευταίας πενταετίας για την προστασία των απειλούμενων πληθυσμών αρκούδας και λύκου μέσω της παροχής μέσων προστασίας από ζημιές στους γεωργούς και κτηνοτρόφους αποτέλεσαν έναυσμα για ανάπτυξη σχετικής πρωτοβουλίας από το Κράτος.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε το Μέτρο 3.13 του Υπουργείου Γεωργίας για την προστασία των καλλιεργειών και των αγροτικών ζώων από μεγάλα σαρκοφάγα (αρκούδα και λύκος). Το μέτρο, προβλέπει οικονομικές ενισχύσεις στους αγρότες και κτηνοτρόφους για μέτρα πρόληψης ζημιών (π.χ. ηλεκτροφόρες περιφράξεις για την προστασία των κηπευτικών και των μελισσιών από αρκούδες και ποιμενικοί σκύλοι για την προστασία των κοπαδιών από επιθέσεις λύκων) ενώ παράλληλα εξασφαλίζει την επιβίωση της άγριας ζωής.
Το μέτρο αυτό, που προωθεί παράλληλα τη διάδοση και διατήρηση της ράτσας του ελληνικού ποιμενικού προβλέπει οικονομική ενίσχυση η οποία καλύπτει δαπάνες αγοράς και προληπτικής κτηνιατρικής περίθαλψης).
Βάσω Πετρίδου
Υπεύθυνη Επικοινωνίας ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 16:03.



Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.