Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase. H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη. |
|
Κεντρική σελίδα |
Λίστα Μελών | Games | Σημειώστε όλα τα forums ως διαβασμένα | Σημειώστε όλα τα forums ως διαβασμένα |
|
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
#1
|
#2
|
|
||||
Φοντανάκια ξηρών καρπών, με ή χωρίς σοκολάτα!
Υλικά
• 100 γραμ. καρύδια (κομμένα στο multi) • 100 γραμ. φουντούκια (κομμένα στο multi) • 250 γραμ. νιφάδες βρώμης • 150 γραμ. καρύδα τριμμένη • 150 γραμ. σταφίδες • 1 βανίλια • λίγη κανέλα • 500 γραμ μέλι • 2 πλάκες κουβερτούρας Διαδικασία Βάζουμε όλα τα στερεά υλικά (πλην μελιού και σοκολάτας) σε ένα μεγάλο μπωλ, ανακατεύουμε καλά για να έχουμε ένα ομοιόμορφο μίγμα. Ρίχνουμε το μέλι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε ώστε το μέλι να καλύψει όλα τα υλικά. Σκεπάζουμε το μίγμα με μεμβράνη και αφήνουμε να σταθεί αρκετές ώρες αν και δουλεύεται καλύτερα την επόμενη μέρα! Σε αυτό το χρόνο, θα έχουν δέσει τα αρώματα, το μέλι θα έχει απορροφηθεί καλύτερα, ομοιόμορφα, και τα φοντανάκια θα πλάθονται πιο εύκολα. Την επόμενη λοιπόν μέρα (θα αντέξετε τόσο?) πλάθουμε μικρές μπαλίτσες παίρνοντας με τη βοήθεια ενός κουταλιού λίγη λίγη τη ζύμη. Τοποθετούμε κάθε μπαλίτσα – φοντανάκι σε χάρτινη θηκούλα και σε μια πιατέλα. Είναι έτοιμα για κατανάλωση, εκτός και αν επιθυμείτε να τα καλύψετε με σοκολάτα. Σ’ αυτή την περίπτωση, λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρι, βουτάμε τα φοντανάκια, τα βγάζουμε σε ένα δίσκο όπου έχουμε στρώσει ένα κομμάτι μμβράνης, για να μην κολλήσουν. Για να παγώσει η σοκολάτα, τοποθετηθούμε στο ψυγείο, για περίπου 10 λεπτά. Μετά τοποθετούμε όπως και πριν, κάθε σοκολατένιο φοντάν σε χάρτινη θήκη και στην πιατέλα σερβιρίσματος. Καλή επιτυχία! Πιστεύω, αν τη δοκιμάσετε, θα σας αρέσει αυτή η ευωδιαστή, νόστιμη και υγιεινή λιχουδιά! Σημείωση 1: Χρησιμοποιείστε μέλι από παραγωγό (κάποιο κατάστημα θα υπάρχει) και όχι τυποποιημένο. Μόνο έτσι θα έχετε άρωμα και γεύση. Σημείωση 2: Αν θέλετε μπορείτε να πλάσετε τη ζύμη σαν φύλλο και να κόψετε διάφορα σχήματα με κουπατ, αυτά που σας αρέσουν ή αρέσουν στα παιδάκια σας! .... |
#3
|
|
||||
Αλμυρό Κέικ ( ή Φουντουκόψωμο!!)
Υλικά
1. 300 γραμ αλεύρι (για όλες τις χρήσεις) 2. 200 γραμ φουντούκια αλεσμένα 3. 2 φακελάκια μαγιά 4. 6 αυγά με λίγο αλάτι κ πιπέρι, χτυπημένα ελαφρώς 5. 200ml γάλα 6. 200 ml λάδι 7. 300 γραμ κίτρινο τυρί (γκούντα) 8. Λίγο βούτυρο για να αλείψουμε τη φόρμα Εκτέλεση
Αφήνουμε να σταθεί τουλάχιστον 5 λεπτά πριν ξεφορμάρουμε. Σερβίρουμε ζεστό (μετά μισή ωρίτσα είναι μια χαρά) και μπορούμε να το συνοδεύσουμε με πράσινη σαλάτα (να έχει ρόκα) και σάλτσα με μπαλσάμικο σαν πρώτο πιάτο ή σε ένα μπουφέ. Είναι παν-νόστιμο όταν είναι ακόμη ζεστό με το τυρί λιωμένο αλλά και κρύο είναι καταπληκτικό! Ps: Δεν σερβίρεται με σοκολάτα! |
#4
|
|
||||
Καροτοκέικ! (με καρότα, μήλα και καρύδια!!)
Υλικά
1. 1 μεγάλη κούπα του τσαγιού καρότο τριμμένο σε τρίφτη 2. 1 μεγάλη κούπα του τσαγιού καρύδια τριμμένα σε multi 3. 1 μεγάλη κούπα του τσαγιού μήλα τριμμένα σε τρίφτη 4. ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένη κανέλα 5. 1 μεγάλη κούπα του τσαγιού ζάχαρη 6. ½ κούπα του τσαγιού βιτάμ (λιωμένο) 7. 3 αυγά χτυπημένα ελαφρά συν λίγο αλάτι 8. 2 μεγάλες κούπες του τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 9. Λίγο βιτάμ για να αλείψουμε τη φόρμα Εκτέλεση
( Για να μην ξεχνιόμαστε, συνοδεύστε με λίγη σοκολάτα όσοι θέλετε!!!) Όταν ψήνεται το άρωμα από τα μήλα και το καρότο αλλά και η γεύση μετά είναι καταπληκτικά!!! |
#5
|
|
||||
Κουραμπιέδες Νηστίσιμοι
Υλικά
• Χτυπάμε (στο μίξερ ή με το χέρι) το βιτάμ με την άχνη να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. • Προσθέτουμε το λάδι ανακατεύουμε να γίνει ομοιογενές μίγμα και μετά το κονιάκ. • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας απαλά. • Στο τέλος ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέϊκιν. • Ζυμώνουμε σε σφιχτή ζύμη. • Με κουτάλι παίρνουμε κάθε φορά ίσες ποσότητες και πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο χέρι ή ανοίγουμε τη ζύμη και κόβουμε με κουπάτ ή ποτήρι. • Ψήνουμε στους 180 (προθερμασμένος φούρνος στις αντιστάσεις) για 15 λεπτά. • Βγάζουμε, πασπαλίζουμε αμέσως με ζάχαρη άχνη και στρώνουμε σε δίσκο. Είναι πολύ νόστιμοι όχι μόνο για νηστεία αλλά κ οποιαδήποτε στιγμή του χειμώνα! Καλή επιτυχία! |
#6
|
|
||||
Πίττα με κιμά και πράσσα (δική μου συνταγή)
Πίττα με Κιμά και Πράσσα (δική μου συνταγή!)
Υλικά
Εκτέλεση Πλένουμε καλά και ψιλοκόβουμε τα υλικά. Βάζουμε το λάδι να κάψει (όχι πολύ), ρίχνουμε τα πράσσα και το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε 2-3 φορές, προσθέτουμε τον κιμά να τσιγαριστούν μαζί. Όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε αλάτι, άνηθο, νερό να σκεπαστεί το φαγητό και μόλις πάρει βράση κατεβάζουμε σε μέτρια ένταση τη φωτιά. Μετά 5 περίπου λεπτά προσθέτουμε και το ρύζι και αφήνουμε να σιγοβράσει. Να πιεί το ζουμί του κ ας κρατάει λίγο το ρύζι καθώς θα ψηθεί και στον φούρνο. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη φέτα (σπάζοντάς την με τα χέρια μας), ομοίως το ανθότυρο και το μισό κεφαλοτύρι (χοντροτριμμένο). Στο τετράγωνο ταψί της κουζίνας, λαδώνουμε και στρώνουμε 5 φύλλα κάτω. Ρίχνουμε τη γέμιση και την ισιώνουμε καλά. Αν θέλουμε ρίχνουμε κ μια στρώση κεφαλοτυρι να τονίσει τη γεύση. Από πάνω στρώνουμε τα υπόλοιπα 5 φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα κ ρίχνοντας κ λίγο κεφαλοτύρι που έχουμε κρατήσει από πριν. Κόβουμε - χαράσσουμε σε κομάτια και ψήνουμε σε φούρνο πάνω - κάτω στους 160 περίπου βαθμούς για 30 με 40 λεπτα. Καλή επιτυχία! Σερβίρεται με άσπρο κρασί! Σημείωση 1: Ήταν μια "δημιουργία" ελλείψει σπανακιού οπότε συνδυάστηκαν τα υπόλοιπα υλικά! Σημείωση 2: Παίξτε λίγο με τα υλικά, πχ αντικαταστήστε το ρύζι με γλυκό τραχανά! Σημείωση 3: Ψήστε όπως όλες τις άλλες πίττες!! Σημείωση 4: Δεν έχει! |
Οι παρακάτω χρήστες έχουν πει 'Ευχαριστώ' στον/στην christi για αυτό το μήνυμα: | ||
Xenios (28-10-09) |
#7
|
|
|||
Χριστίνα το ρύζι ή οτραχανάς μπαίνει για να τραβήξει τα υγρά της γέμισης.
|
#8
|
|
||||
Όμορφο ακούγεται, νεράκι βάζουμε ε; περίπου πόσο;
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου, μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα |
#9
|
|
||||
Νεράκι όπως λέω να σκεπαστεί το φαγητό ή με το μάτι που λέει και η μαμά μου!!! ( Η οποία μαμά μου.. δεν έχει δοσολογίες! Το πανόστιμο φαγητό της είναι με το μάτι! Έτσι με έμαθε να φτιάχνω τις συνταγές της άλλα και να αυτοσχεδιάζω!) |
#10
|
|
||||
Έτσι είναι! Δεν μπορείς να περιγράψεις μερικά πράγματα σε συνταγές, αν δεν πάθεις δεν θα μάθεις
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου, μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα |
#11
|
|
||||
Μια συνταγή που έχω συνδυάσει με το κρύο είναι το σκορδάτο μοσχάρι που τρώγαμε στο χωριό της γιαγιάς μου.
1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε μικρές μπουκιές 12-15 σκελίδες σκόρδου 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο 1 ποτήρι λευκό κρασί 1 ποτήρι νερό μια κουταλιά της σούπας θυμάρι αλάτι Προσθέτουμε στο κρέας το σκόρδο ψιλοκομμένο και το αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες περίπου. Ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε το κρέας σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 1/2 με 2 ώρες με σκεπασμένη κατσαρόλα. Συνοδεύεται με βραστές πατάτες ή ρύζι. Για επιδόρπιο μας πρόσφερε η γιαγιά ένα κομμάτι φρέσκο κατσικίσιο τυρί με σταφύλια. Μικρή δε μου άρεσε ο συνδυασμός αυτός, αλλά μεγαλώνοντας το εκτίμησα! (Όχι, δεν έχω καμμιά συγγένεια με τον Easty )
__________________
On my own |
#12
|
|
||||
Γιαουρτο... δροσιά! ( ; )
Ένα καλοκαιρινό επιδόρπιο που δεν είναι ακριβώς συνταγή - συνταγή αλλά πρακτική από μαμάδες και γιαγιάδες προηγούμενης γενιάς όταν ήθελαν να δώσουν κάτι γλυκό και δροσερό στα παιδάκια τους, αλλά να μην είναι παγωτό. Η αρχική παρασκευή είχε ζάχαρη άχνη. Εμείς δεν την χρησιμοποιούμε πια, και την αντικαταστήσαμε με μέλι που δίνει πολύ ιδιαίτερο άρωμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κονσέρβα κομπόστα. Εμείς χρησιμοποιούμε κομπόστα που είναι πάντα δική μας παρασκευής, μα αυτή τη συνταγή θα την γράψω κάποια άλλη στιγμή. Με σπιτική κομπόστα, ροδάκινο ή βερύκοκο η συνταγή είναι πολύ πιο γευστική! Τι θα χρειαστούμε:
Πως θα το φτιάξουμε: Σε ωραίο μεγάλο κρυστάλλινο μπωλ, βάζουμε το γιαούρτι με τις δυο κουταλιές μέλι και ανακατεύουμε καλά. Όταν ανακατευετεί καλά, έχει ελαφρώς σπασμένο χρώμα, ωραία γεύση και κυρίως άρωμα! Ρίχνουμε ψιλοκομμένα (πολύ ψιλοκομμένα) τα κομμάτια της κομπόστας και ανακατεύουμε να πάνε παντού. Μπορούμε να βάλουμε και λίγο από το σιρόπι της κομπόστας, ειδικά αν είναι σπιτική. Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη, να εφαρμόζει πολύ καλά στην επιφάνεια του γιαουρτιού, βάζουμε στο ψυγείο, να μείνει μια - δυο ώρες ώστε να κρυώσει αρκετά και να μας δροσίσει. Σερβίρουμε σε ατομικά μπωλάκια μαζί με ελάχιστες κλωστίτσες μέλι και φέτες φρέσκα φρούτα, ροδάκινα ή βερύκοκα! Όποτε και αν το δοκιμάσετε, απόγευμα ή βραδάκι, ελπίζω να σας αρέσει! |
#13
|
|
||||
Μελιτζάνες στο φούρνο
Ας δώσουμε κάποια καλοκαρινά φαγητάκια νόστιμα και ελαφρά! υλικά
Παρασκευή Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό και λίγο αλάτι στη φωτιά. Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες, χαράζουμε και βγάζουμε το πράσινο κοτσάνι. Το καθαρίζουμε από ότι σκληρό έχει και το στην κατσαρόλα που έχουμε πάνω στη φωτιά. Κόβουμε κατά μήκος σταυρωτά τις μελιτζάνες έτσι όμως που να μην τις κόψουμε μέχρι τις άκρες και να μείνουν άθικτες. Κάθε μια την βάζουμε στην κατσαρόλα. Αφού τελειώσουμε με όλες τις μελιτζάνες τις αφήνουμε να πάρουν 2 - 3 βράσεις και καθώς είναι πολύ λεπτές θα είναι και σχεδόν έτοιμες. Τις βγάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Το ρίχνουμε σε κατσαρολάκι με λίγο νεράκι για να το αχνίσουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε λίγο αλάτι και περιμένουμε να πιεί το νεράκι. Συμπληρώνουμε με τις φρεσκοτριμμένες ντομάτες και το σκόρδο ψιλοκομμένο. Περιμένουμε λίγο να ελαττωθεί το υγρό. Στο τέλος ρίχνουμε και ψιλοκομμένο τον μαϊντανό. Στρώνουμε τις μελιτζάνες και τα πράσινα κοτσάνια σε ταψί, και μόλις είναι έτοιμη η γέμιση στο κατσαρολάκι βάζουμε απο μια με δυό κουταλίτσες του γλυκού στη μέση της κάθε μελιτζάνες, εκεί που είχαμε κόψει από την αρχή. Όση γέμιση περισσέψει την στρώνουμε πάνω από το φαγητό μας. Ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι και ψήνουμε για 20 με 30 λεπτά στον αέρα στους 180 με 200 βαθμούς. Το φαγητό είναι νοστιμότατο και δεν χρειάζεται να συνοδευτεί με τίποτε άλλο! Αν όμως θέλετε να το συνοδεύσετε με τυρί, τότε το ανθότυρο αυτό που είναι σαν φρέσκια μυζήθρα είναι το καλύτερο! Αυξομειώστε τις ποσότητες των υλικών ανάλογα με τα γούστα σας. Μην φοβηθείτε τα πράσινα κοτσάνια που έχουν οι μελιτζάνες και τα πετάξετε! Δοκιμάστε τα και είναι πανόστιμα! Και όπως λέει η μαμά μου, όταν ήταν μικρά έκαναν αγώνα ποιος θα πρωτοφάει τα κοτσάνια! |
#14
|
|
||||
Αυτή την εποχή τα κυδώνια έχουν την τιμητική τους! Να σας πω λοιπόν πως φτιάχνω εγώ τα κυδώνια ψητά! Έχουμε:
Κυδώνια ψητά Υλικά
Παρασκευή
Καλή επιτυχία! Σημείωση 1: Τα κομμάτια να είναι ομοιόμορφα κομμένα για να ψηθούν όλα. Σημείωση 2: Ψήνω έχοντας σκεπάσει με αλουμινόχαρτο και ανοίγω στο τελευταίο τέταρτο. . |
#15
|
|
||||
Μετά από κουβέντα που είχαμε στα πεταχτά, είναι και ο καιρός κατάλληλος, οπότε θα σας δώσω τη συνταγή μου για το κυδωνόπαστο. Έχουμε:
Κυδωνόπαστο 4 - 5 μεγάλα κυδώνια, τα πλένουμε πολύ καλά, τα τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και τα βάζουμε στο τζάκι να ψηθούν. (Βάλτε τα στο φούρνο εσείς, 200 βαθμοί μία ώρα και.) Όταν ψηθούν κ αφού κρυώσουν λίγο, τα ξεφλουδίζουμε και τα τρίβουμε στον τρίφτη. Βάζουμε τον πολτό στην κατσαρόλα και για κάθε μία κούπα πολτού βάζουμε μια κούπα ζάχαρη. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά ώσπου να γίνει σαν πυκνή μαρμελάδα. Όταν κρυώσει λίγο, το στρώνουμε σε ταψί στο οποίο προηγουμένως έχουμε στρωσει αντικολλητικό χαρτί. Προσέχουμε να έχει παντού το ίδιο πάχος, κόβουμε με μαχαίρι σε μικρά κομμάτι, σχεδόν στο μέγεθος λουκουμιού και σε καθένα καρφώνουμε ένα ασπρισμένο αμύγδαλο. Αφήνουμε να κρυώσει και να στεγνώσει. Μπορούμε μετά μερικές ημέρες να το τυλίξουμε κάθε κομμάτι με διάφανη μεμβράνη και να τα διατηρήσουμε για πολύ καιρό. . |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
Εργαλεία Θεμάτων | |
Τρόποι εμφάνισης | |
|
|