Τραχανάς
Ένα πολύ εύκολο, γρήγορο, θρεπτικό και νόστιμο φαγητό, ειδικά για τις κρύες νύχτες του χειμώνα είναι ο Τραχανάς.
Υπάρχουν δύο είδη τραχανά. Ο ξυνός και ο γλυκός, με πιο δημοφιλή, τον πρώτο. Ο ξυνός τραχανάς είναι ζύμη από αλεύρι και γάλα ή γιαούρτι η οποία πρέπει να μείνει για μια μέρα για να «ξυνίσει». Στη συνέχεια τον στεγνώνουν στον ήλιο και τον σπάζουν σε μικρά κομμάτια. Αφού πάρει την τελική του μορφή, τον στεγνώνουν για λίγες μέρες ακόμη κάτω από τον ήλιο. Ο ξυνός τραχανάς μαγειρεύεται ως σούπα Ο γλυκός τραχανάς παρασκευάζεται από κοπανισμένο καλαμπόκι ή σκληρό στάρι βρασμένο σε γάλα . Μόλις το καλαμπόκι «πιει» όλο το γάλα και γίνει μια μάζα πρέπει να στεγνώσει. Όταν στεγνώσει, τρίβεται όπως και ο ξυνός. Ο γλυκός τραχανάς χρησιμοποιείται ως γέμιση και ως συνοδευτικό κρέατος, κυρίως κοτόπουλου.
Γλυκός Τραχανάς (Σκούρος)
Μισό φλυτζάνι τσαγιού Τραχανάς Γλυκός
1 κουτάλι σούπας Βούτυρο
4 φλυτζάνια τσαγιού Νερό
Βράζετε το βούτυρο με το νερό. Προσθέτετε τον τραχανά και ανακατεύετε. Τον αφήνετε να βράσει για 20 περίπου λεπτά.
Ξυνός Τραχανάς
Μισό φλυτζάνι τσαγιού Τραχανάς Ξυνός
1 κουτάλι σούπας Βούτυρο
3 φλυτζάνια τσαγιού Νερό
1 φλυτζάνι τσαγιού Γάλα
Λίγο τυρί Φέτα
Ζεσταίνετε το νερό. Προσθέτετε τον τραχανά και ανακατεύετε. Τον αφήνετε να βράσει για 10 περίπου λεπτά. Προσθέτε το γάλα και το αφήνεται να βράσει για περίπου10 λεπτά ακόμα. Το κατεβάζετε και προσθέτετε φέτα και λίγο γάλα νουνού.
__________________
Αν περιμένεις από το σύμπαν...περίμενε
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη amigos : 22-11-06 στις 23:47
|