Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Επιστήμη & Εκπαίδευση > Διάστημα
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 12-07-08, 08:45
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 10:12
Φύλο: Άντρας
Βρήκαν νερό στη Σελήνη

Επανεξετάζοντας στοιχεία των αποστολών «Αpollo» οι επιστήμονες ανέτρεψαν την κρατούσα θεωρία ότι ο δορυφόρος της Γης ήταν άνυδρος από τη γέννησή του

Νερό ανακάλυψαν στη Σελήνη Αμερικανοί επιστήμονες ανατρέποντας την κρατούσα άποψη ότι ο δορυφόρος της Γης είναι εκ γενετής άνυδρος και αμφισβητώντας τη μέχρι σήμερα θεωρία για τη δημιουργία του.

Στο συμπέρασμα αυτό οδηγήθηκαν, μάλιστα, οι ερευνητές με επικεφαλής τον Αλμπερτ Σάαλ του Πανεπιστημίου Μπράουν στο Ρόουντ Αϊλαντ, επανεξετάζοντας στοιχεία που υπήρχαν στη διάθεση της επιστημονικής κοινότητας από... τη δεκαετία του 60!


Σύμφωνα με την ανατρεπτική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature, η Σελήνη διέθετε αρχικά περίπου ίση ποσότητα νερού με αυτή που έχει σήμερα η Γη!

Το μεγαλύτερο μέρος του -περίπου το 95%- εξατμίστηκε στο Διάστημα, ωστόσο υπάρχει ακόμη μία ποσότητα στο υπέδαφος και ίσως στην επιφάνεια περιοχών τις οποίες δεν βλέπει ποτέ ο ήλιος.

Η κρατούσα θεωρία περί σχηματισμού του φεγγαριού θέλει ένα σώμα στο μέγεθος του Αρη να έχει προσκρούσει στη Γη πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Τότε τα συντρίμμια της σύγκρουσης ενώθηκαν και τέθηκαν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας, ενώ το οξυγόνο και το υδρογόνο χάθηκαν στο Διάστημα κάνοντας αδύνατη τη δημιουργία νερού.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τη NASA 40 πράσινα και πορτοκαλί κομμάτια ηφαιστειογενούς γυαλιού που προήλθαν από μάγμα του υπεδάφους, τα οποία είχαν συλλέξει οι αποστολές «Αpollo» κατά τις δεκαετίες του 60 και του 70.

Δείγματα
Χρησιμοποιώντας μια βελτιωμένη εκδοχή της «φασματομετρίας μάζας δευτερογενών ιόντων» (SIMS), μίας μεθόδου που μπορεί να ανιχνεύσει απειροελάχιστες συγκεντρώσεις στοιχείων μέσα σε δείγματα, οι ερευνητές ανακάλυψαν στο κέντρο των δειγμάτων έως και 50 μέρη νερού ανά εκατομμύριο και λίγο περισσότερα στις άκρες τους.

Πριν από τρία εκατομμύρια χρόνια εκτιμάται ότι η περιεκτικότητα του μανδύα της Σελήνης σε νερό έφτανε τα 750 μέρη ανά εκατομμύριο. «Αυτό δείχνει ότι το νερό υπήρχε στη Γη πριν από την τεράστια έκρηξη από την οποία σχηματίστηκε η Σελήνη», εξήγησε ο δρ Σάαλ.

Η επανεξέταση του ζητήματος της ύπαρξης νερού στη Σελήνη αναμένεται να γίνει στα τέλη του 2008 με την εκτόξευση του Lunar reconnaissance Orbiter της NASA, αλλά και το 2009 από το Lunar Crater Observation.

ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΗΠΑ - ΕΕ ΣΤΟΝ ΑΡΗ
Την πιο ακριβή και δύσκολη επιχείρηση στον «κόκκινο πλανήτη» σχεδιάζουν από κοινού Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2018 θα ξεκινήσει η αποστολή δειγμάτων της αρειανής επιφάνειας στη Γη, μία επιχείρηση η οποία αναμένεται να φέρει στον πλανήτη μας ένα δείγμα 500 γραμμαρίων και να διαρκέσει πέντε ολόκληρα χρόνια.

«Το 2018 θα ξεκινήσει η εποχή της αποστολής Mars Sample Return», δήλωσε ο επιστήμονας της NASA και διευθυντής του προγράμματος εξερεύνησης του Αρη, Νταγκ Μακ Κουίστιον. «Η αποστολή αποτελεί μεγάλη πρόκληση που απαιτεί τη συνεργασία Ευρώπης και Αμερικής τουλάχιστον», σχολίασε ο Στεφάν Ζανισέφσκι, αναπληρωτής διευθυντής του γαλλικού Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Μελετών (CNES).

Σε 10 χρόνια από σήμερα ένας αμερικανικός πύραυλος Atlas Α551 θα εκτοξευθεί για να μεταφέρει μία άκατο, η οποία θα προσεδαφιστεί στον «κόκκινο πλανήτη» και θα συλλέξει δείγματα από την επιφάνειά του. Στη συνέχεια η άκατος θα αναχωρήσει με το Οχημα Ανόδου και θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Αρη.

Τα δείγματα θα παραδοθούν σε τροχιά σε ένα άλλο σκάφος που θα έχει αναχωρήσει το 2019 με ευρωπαϊκό πύραυλο Ariane 5 ECA. Το διαστημικό αυτό σκάφος θα μπει σε γήινη τροχιά και θα ρίξει τα δείγματα μέσα σε ένα Οχημα Επιστροφής, το οποίο τελικά θα προσγειωθεί. Το κόστος της αποστολής θα κυμανθεί από 4,5 έως 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή : Έθνος
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 00:31.



Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.