Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Επιστήμη & Εκπαίδευση > Εκπαίδευση
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 19-06-08, 09:39
Το avatar του χρήστη Naias
Naias Ο χρήστης Naias δεν είναι συνδεδεμένος
Μέλος
 

Τελευταία φορά Online: 15-06-21 10:41
Φύλο: Γυναίκα
Παράρτημα του Χάρβαρντ ανοίγει στο Ναύπλιο

Ηχεί ως σύντομο ανέκδοτο. Ομως είναι αλήθεια. Το Πανεπιστήμιο Harvard, το πιο φημισμένο ίσως εκπαιδευτικό ίδρυμα των ΗΠΑ, άνοιξε παράρτημα στην πόλη του Ναυπλίου, το οποίο θα εγκαινιαστεί επίσημα στα τέλη Ιουνίου. Πρόκειται για ένα σύγχρονο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, το οποίο αποτελεί τον μοναδικό κόμβο που διαθέτει στην Ευρώπη, το διεθνές δίκτυο ερευνητικών κέντρων του πανεπιστημίου.

Η επιλογή της πρώτης πρωτεύουσας της Ελλάδας, δεν είναι τυχαία. Η πόλη διαθέτει μεγάλη ιστορική βαρύτητα από την αρχαιότητα ώς και τη διαμόρφωση του νεοελληνικού κράτους και θεωρείται ιδανικός γεωγραφικός τόπος για τους φοιτητές που θα ήθελαν να διερευνήσουν τη σχέση Δύσης - Ανατολής αλλά και τον πλούτο των ελληνικών γραμμάτων. Εξίσου τυχαία δεν είναι και η στέγη του παραρτήματος. Πρόκειται για το ανακαινισμένο ιστορικό κτίριο Ιατρού, που ήταν το πρώτο δημαρχείο του Ναυπλίου. Είναι ένα όμορφο νεοκλασικό οικοδόμημα με πέτρινους τοίχους και κεραμοσκεπή, το οποίο ενοικιάζει το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών

Αριστες υποδομές

Η ανακαίνισή του έγινε από τις δημοτικές αρχές της πόλης σε συνεργασία με ειδικούς του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Χάρβαρντ. Σήμερα διαθέτει εξοπλισμένη ψηφιακή βιβλιοθήκη και άριστες υποδομές τηλεδιάσκεψης. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι στον πρώτο όροφο υπάρχουν υπολογιστές, μέσω των οποίων οι σπουδαστές και οι πολίτες έχουν πρόσβαση στις πλούσιες ψηφιακές πηγές του Πανεπιστημίου Harvard. Οι κάτοικοι της πόλης αλλά και οι επισκέπτες μπορούν να πάνε στο κέντρο και να κάνουν ελεύθερα χρήση της ψηφιακής αυτής βιβλιοθήκης.

Η απόφαση για την ίδρυση του παραρτήματος πάρθηκε το 2006 από τον κοσμήτορα και τον πρύτανη του πανεπιστημίου και αντανακλά τη βούλησή του εκπαιδευτικού ιδρύματος να αξιοποιήσει και στην Ευρώπη την πείρα που έχει συγκεντρώσει από τα πολλά ερευνητικά του κέντρα. H παρουσία του νέου παραρτήματος δεν σκοπεύει στον εντυπωσιασμό αλλά στην ουσία. Είναι ένα άνοιγμα του Πανεπιστημίου Harvard στον κόσμο, μια πολιτική που πρωτοχαράχθηκε το 2002 με στόχο να ενισχύσει την παρουσία του αμερικανικού πανεπιστημίου σε διάφορα μέρη εκτός ΗΠΑ.

Η λειτουργία του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών ξεκίνησε άτυπα και χαμηλόφωνα πέρυσι το καλοκαίρι με σκοπό να δώσει σε προπτυχιακούς, αλλά και μεταπτυχιακούς φοιτητές του πανεπιστημίου τη δυνατότητα να έρθουν στην Ελλάδα, να κάνουν έρευνα και να παρακολουθήσουν καλοκαιρινά μαθήματα. Ετσι τον Ιούνιο του 2007 ήρθαν οι πρώτοι 8 φοιτητές από την Αμερική. Εμειναν δέκα μέρες στο Ναύπλιο, έκαναν σεμινάρια που τους εξοικίωσαν με τη γλώσσα και την ιστορία της Ελλάδας. Εν συνεχεία έκαναν πρακτική εξάσκηση σε διάφορους τομείς από την αρχιτεκτονική μέχρι και τα ναυτιλιακά σε ελληνικούς φορείς και επιχειρήσεις. Μία από τις φοιτήτριες που ασχολείται με τη γραφιστική, συνεργάστηκε με τον πολιτιστικό χώρο Bios της οδού Πειραιώς. Ομως το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών δεν αποσκοπεί μόνο στη φιλοξενία των φοιτητών από την Αμερική. Είναι μια καλά εξοπλισμένη ψηφιακή βιβλιοθήκη, ένα ηλεκτρινικό αναγνωστήριο, ανοικτό στο κοινό. Παράλληλα από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα διοργανώνονται κάθε δύο εβδομάδες ανοιχτές διαλέξεις για διάφορα επιστημονικά θέματα από αποφοίτους και καθηγητές του Harvard και άλλων πανεπιστημίων. Οι κάτοικοι του Ναυπλίου έχουν ανταποκριθεί με μεγάλη θέρμη όπως και οι φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ετσι το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Harvard λειτουργεί και ως φορέας επιμόρφωσης για τον τοπικό πληθυσμό όλων των ηλικιών.

«Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών είναι ένα παράρτημα του ομώνυμου Ερευνητικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Harvard που ιδρύθηκε το 1962 και στεγάζεται μόνιμα στην Ουάσινγκτον. Το μητρικό κέντρο είναι ένα think tank που έχει προσελκύσει μέχρι σήμερα μεταδιδακτορικούς φοιτητές που είναι φιλόλογοι, κλασικοί φιλόλογοι, αρχαιολόγοι, παπυρολόγοι, επιγραφικοί αλλά και νεοελληνιστές. Οι περισσότεροι εξ αυτών εργάζονται σήμερα στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου», λέει ο καθηγητής Γιάννης Πετρόπουλος, πρόεδρος του Δ.Σ του Center for Hellenic Studies στο Ναύπλιο και κοσμήτορας των Προγραμμάτων Επιμόρφωσης, συμπληρώνοντας: «Στην ουσία πρόκειται για ένα κέντρο έρευνας που διαθέτει εξειδικευμένη βιβλιοθήκη, διοργανώνει διαλέξεις και παρέχει σεμινάρια. Φέτος ήρθαν 18 φοιτητές από τις ΗΠΑ, οι οποίοι κατάφεραν να κερδίσουν την υποτροφία Center for Hellenic Studies Internship που τους καλύπτει τα αεροπορικά ναύλα, τη διαμονή και κάποια έξοδα. Θα μείνουν δέκα ημέρες στο Ναύπλιο για τα σεμινάρια και μετά θα πάνε στην Αθήνα, την Κόρινθο και σε άλλες πόλεις για να κάνουν την πρακτική τους». Ο καθηγητής Γ. Πετρόπουλος που σπούδασε κλασική φιλολογία στο Harvard και έκανε το διδακτορικό του στην Οξφόρδη και διδάσκει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστημίο της Θράκης.

Η κεντρική ιδέα

Οι νέοι που επισκέπτονται και ζουν για λίγο στη χώρα μας δεν είναι απαραίτητο να έχουν αποφασίσει να σπουδάσουν νέα ελληνικά ή αρχαιολογία. «Η κεντρική ιδέα είναι να προσφέρεται στους φοιτητές η ευκαιρία για μια σύντομη διαμονή στο Ναύπλιο ώστε να μελετήσουν πολλά αντικείμενα τα οποία μπορεί να είναι πέραν από την εκπαιδευτική τους κατεύθυνση με τη στενή έννοια», λέει η φοιτήτρια Κριστίν Κιμ, που ήρθε πέρυσι και εργάστηκε στο Ναύπλιο.

Τα επίσημα εγκαίνια του παραρτήματος του Harvard έχουν οριστεί για τις 28 Ιουνίου. Οι υπεύθυνοι έχουν προσκαλέσει τους εκπροσώπους της επίσημης ελληνικής Πολιτείας αλλά μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει επιβεβαιώσει ότι θα παραστεί. Λέτε να μην πάνε;


Της Μαργαριτας Πουρναρα, Καθημερινή.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_...06/2008_274276
__________________
«Όποιος έχει το πόδι του έξω από τη φωτιά, μπορεί εύκολα να δώσει συμβουλές σ' αυτούς που καίγονται» Αισχύλος
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 19-06-08, 09:43
Το avatar του χρήστη amigos
amigos Ο χρήστης amigos δεν είναι συνδεδεμένος
Επιζών SysOp
 

Τελευταία φορά Online: 15-03-24 22:58
Φύλο: Άντρας
Η διαθεσή μου τώρα:
Κλαπ κλαπ..ελπίζω οι διδάσκοντες να έχουν διδακτορικό και να μην είναι κουμπάροι των πρωτοστατών..
__________________
Αν περιμένεις από το σύμπαν...περίμενε
Απάντηση με παράθεση
  #3  
Παλιά 19-06-08, 09:49
Το avatar του χρήστη Naias
Naias Ο χρήστης Naias δεν είναι συνδεδεμένος
Μέλος
 

Τελευταία φορά Online: 15-06-21 10:41
Φύλο: Γυναίκα
Αρχική Δημοσίευση από amigos Εμφάνιση μηνυμάτων
Κλαπ κλαπ..ελπίζω οι διδάσκοντες να έχουν διδακτορικό και να μην είναι κουμπάροι των πρωτοστατών..
...τίποτα δεν αποκλείεται. Πριν την...απόδειξη του εναντίου - όμως - "δεν γίνεται λόγος". Προσωπικά και για τώρα... χαίρομαι
__________________
«Όποιος έχει το πόδι του έξω από τη φωτιά, μπορεί εύκολα να δώσει συμβουλές σ' αυτούς που καίγονται» Αισχύλος
Απάντηση με παράθεση
  #4  
Παλιά 19-06-08, 10:27
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 11:12
Φύλο: Άντρας
Μια σπουδαία είδηση!!!

Χρειαζόμαστε και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες και από άλλα μεγάλα Πανεπιστήμια.
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 08:56.



Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.