Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Επιστήμη & Εκπαίδευση > Θεολογικά θέματα
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Αξιολόγηση: Αξιολόγηση θέματος: 8 Ψήφοι, 4,50 κατά μέσο όρο. Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 16-03-08, 12:34
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 10:12
Φύλο: Άντρας
Φώτης Κόντογλου

Κυριακή της Ορθοδοξίας σήμερα και η εκκλησία μας γιορτάζει την αναστήλωση των αγίων Εικόνων και τον θρίαμβο της Ορθοδόξου Πίστεως κατά των Εικονομάχων.

Εξετάζοντας το θέμα καθαρά εικαστικά, είναι σπουδαίο που εξαιρετικά έργα τέχνης, της μεγάλης Βυζαντινής σχολής δηλαδή της αγιογραφίας, διατηρήθηκε έως τις ημέρες μας.

Την ανασύσταση στα σύγχρονα χρόνια της Βυζαντινής αγιογραφίας, κατά κύριο λόγο την χρωστάμε στον Φώτη Κόντογλου.

Παραθέτω μερικά αποσπάσματα από το βιβλίο των Α και Ε. Παπαδημητρίου με θέμα "Ο Φώτης Κόντογλου και η Νεοελληνική Ζωγραφική".

Η ψηφιακή μορφή των αποσπασμάτων είναι από τις ιστοσελίδες της myriobiblos.gr.

Η νεοελληνική τέχνη, χώρος μέχρι πριν δύο τρία χρόνια σχεδόν άγνωστος, αρχίζει σιγά-σιγά να γίνεται αντικείμενο μελέτης και σπουδής και ίσως δεν είναι μακρυά η ημέρα που θα έχουμε μια γενική εικόνα της και θα γνωρίζουμε το έργο και τη συμβολή του κάθε καλλιτέχνη στην πορεία της. Τότε μόνον θα δυνηθούμε να εκτιμήσουμε με ακρίβεια την προσφορά και το ρόλο του Φώτη Κόντογλου στη Νεοελληνική Ζωγραφική. Γι’αυτό και οι παρακάτω σκέψεις, που βασίζονται σε περιωρισμένη γνώση του υλικού, έχουν ίσως χαρακτήρα προσωρινό. Κι έτσι ας τις δη ο φίλος αναγνώστης.

Η πολυσήμαντη προσφορά του Φώτη Κόντογλου στη Νεοελληνική Ζωγραφική θα μπορούσε να συνοψιστή σε τρεις εκφάνσεις. Στο δημιουργικό ζωγραφικό του έργο, που βασιζότανε στη βυζαντινή τεχνική· στο αγιογραφικό του έργο, που ξαναέφερνε την ορθόδοξη ζωγραφική στις εκκλησίες μας· στο διδακτικό, τέλος, έργο του είτε άμεσο, είτε κυρίως έμμεσο, που υπήρξε από τους ισχυρότερους μοχλούς της στροφής της πορείας της Νεοελληνικής Ζωγραφικής στην ανακάλυψη των ζωγραφικών, αλλά και ουσιαστικώτερων πνευματικών αξιών της ελληνικής παράδοσης.

Όταν ο Φώτης Κόντογλου έκαμε με το συγγραφικό κυρίως και το ζωγραφικό έργο του τη θυελλώδη είσοδό του στην καλλιτεχνική ζωή της Ελλάδος, η κατάσταση της Νεοελληνικής Ζωγραφικής είχεν αλλάξει. Η Σχολή του Μονάχου υποχωρούσε χωρίς να έχη τελείως εκλείψει. Οι μοντέρνες ζωγραφικές αντιλήψεις έκαμαν την εμφάνισή τους με τον Παρθένη, το Μαλέα κ.ά., που άνοιγαν καινούργιους δρόμους, οδηγημένοι από την επαναστατική λάμψη του Παρισιού, όπου τώρα έστρεφαν τα βλέμματά τους για να σπουδάσουν οι νεώτεροι καλλιτέχνες.

Έτσι ουσιαστικά το κίνητρο της αλλαγής πορείας της Νεοελληνικής Ζωγραφικής ήταν πάλι εξωτερικό και όχι εσωτερικό. Μόνο που τώρα η εξωτερική αυτή πηγή της τέχνης μας δεν ήταν η συντηρητική, ξεπερασμένη Σχολή, της ασήμαντης καλλιτεχνικά την εποχή αυτή, Βαυαρίας, αλλά η μήτρα της επαναστατικής μοντέρνας τέχνης. Η στροφή από το Μόναχο στο Παρίσι, παρά τα πολλά πλεονεκτήματα, όχι μόνο του συγχρονισμού, αλλά κυρίως το ότι έδινε στους νέους καλλιτέχνες δυνατότητα μελέτης των αληθινών προβλημάτων της ζωγραφικής και τους λευτέρωνε από τον απονευρωμένο ακαδημαϊσμό και την ξώπετση ανεκδοτολογική θεματολογία, είχε και τα μειονεκτήματα που παρουσίαζε και η πρώτη φάση της Νεοελληνικής Ζωγραφικής: τη μίμηση, την απρόσωπη ένταξη, που μέσα της ελλοχεύει ο κίνδυνος της απώλειας της προσωπικότητας.

Ο Φώτης Κόντογλου με το έργο του αγνόησε και τις δύο αυτές ξενοκίνητες τάσεις και στράφηκε προς την ξεχασμένη, για περισσότερο από ένα αιώνα, ζωγραφική παράδοση του τόπου. Αν και είχε ξεκινήσει, κατά τη μαρτυρία του Στρατή Δούκα (Αιολικά Γράμματα, τεύχος 61, 1971, σελ. 491), από τα εργαστήρια των δασκάλων της σχολής του Μονάχου (Ιακωβίδη, Γερανιώτη, Βικάτου, Ροϊλού) και έπειτα από την απότομη διακοπή των σπουδών του έφυγε για το Παρίσι, όπου έμεινε για αρκετά χρόνια, αγνόησε και τις δύο δεσπόζουσες αυτές τάσεις, για να βαδίση τον δικό του δρόμο. Στον δρόμο αυτόν οδηγείται αρχικά ίσως από ένα ευρωπαϊκό κίνημα επιστροφής στις αξίες του εθνικού παρελθόντος, με το οποίον όμως συνταιριάζεται απόλυτα και αβίαστα η ατόφια ρωμέϊκη ιδιοσυγκρασία του καθώς και η ανατολική καταγωγή του, όπου ελληνική Παράδοση και ορθόδοξη πίστη είχαν ζυμωθή σε μια αδιάσπαστη ένωση, χρωματισμένη από την έντονη αντίθεση προς τη Δύση, την αλλόδοξη Δύση, την εχθρική με φιλική επικάλυψη Δύση.

Η τραγωδία της Ελληνικής Μικρασίας λειτουργεί συγκλονιστικά εντός του, διαφορίζοντάς τον ριζικά αφ’ενός από τη Δύση, αφ’ετέρου δίνοντάς του το αίσθημα της ευθύνης για τη συνέχιση, έστω σε άλλον χώρο μιας μακραίωνης παράδοσης, που ενώ άντεξε την κατάλυση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και επιβίωσε για τέσσερες αιώνες, κινδύνευε τώρα οριστικά να χαθή, καθώς ξεριζωνότανε από τον τόπο της, ενώ παράλληλα στον λεύτερο ελλαδικό χώρο είχε εξοβελιστή από τη λαχανιαστή εισβολή της Δυτικής αντίληψης για την τέχνη, τη ζωή κι ακόμα και γι’αυτήν την θρησκεία.

Περισσότερα εδώ

Ας θαυμάσουμε μερικές εικόνες του Φώτη Κόντογλου.Η Μεταμόρφωση.
Τοιχογραφία.
Αγία Λουκία, παρεκκλήσιο οικογενείας Ζαΐμη στο Ρίο ΠατρώνΟ Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλήτης,
1948.
Αυγοτέμπερα,
75 x 50 εκ.
Ιερός ναός Αγίου Ανδρέα Κάτω ΠατησίωνΗ Αγία Αικατερίνη,
1935.
Αυγοτέμπερα,
112 x 61 εκ.
Αγία Αικατερίνη, παρεκκλήσιο Ερυθρού ΣταυρούΟ Αρχάγγελος Γαβριήλ,
1952.
Κερόνεφτο, 53 x 43 εκ.
Συλλογή ΚωνσταντινίδηΟι Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός,
1953.
Αυγοτέμπερα,
34 x 50 εκ.
Συλλογή Σκαρλατίδη
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 16-03-08, 15:46
Το avatar του χρήστη mystakid
mystakid Ο χρήστης mystakid δεν είναι συνδεδεμένος
Οργανωτής Club
 

Τελευταία φορά Online: 25-05-18 23:09
Φύλο: Άντρας
Η βυζαντινή ορθόδοξη αγιογραφία
Η βυζαντινή ορθόδοξη αγιογραφία δεν είναι απλά μια "τέχνη", είναι ιερή τέχνη. Δεν είναι "ζωγραφική", είναι θεολογία. Δεν είναι "καλλιτεχνική έκφραση", είναι προσδοκία σωτηρίας. Δεν είναι "στολίδι", είναι συνάντηση με το θείο. Δεν είναι "φωτογραφία", είναι "εις Χριστόν παιδαγωγία". Δεν είναι "αντικείμενο", είναι ιερό σκεύος. Δεν είναι "υλική αξία", είναι υπέρβαση. Δεν είναι "συλλεκτικό είδος", είναι παρηγοριά, παραμυθία και ανάπαυση των Ορθοδόξων Χριστιανών κοντά στον Τριαδικό Θεό.

Χαρακτηριστικά της Βυζαντινής Αγιογραφίας
Ο χαρακτήρας της Ορθόδοξης αγιογραφίας είναι σεμνός, κατανυκτικός, με πνευματικό και όχι σωματικό κάλλος. Τα άγια πρόσωπα εικονίζονται "εν αφθαρσία", με πνευματική και σωματική ρωμαλεότητα, με ανδρείο και γενναίο φρόνημα, με ευθύτητα. Η εικόνα είναι η σκάλα που μας ανεβάζει στον Ουρανό, αλλά και κατεβάζει τον Ουρανό στη γη. Είναι ένα σημείο συναντήσεως κτιστού και ακτίστου, παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος, του "νυν" και "αεί".

Ιδιότητες της Βυζαντινής Αγιογραφίας
Η Βυζαντινή αγιογραφία:
1. Καταργεί το κοσμικό φως. Σε καμμία Ορθόδοξη εικόνα δεν αποδίδεται σκιά. Όλα ειναι φωτεινά και ευδιάκριτα, επειδή φωτίζονται από τον Ανέσπερο Ήλιο της Δικαιοσύνης, τον Χριστό.
2. Καταργεί τον κοσμικό χώρο και χρόνο. Η εικόνα διατηρεί τα ιστορικά στοιχεία και πλαίσια αυτού που απεικονίζει, αλλά δε δεσμεύεται από αυτό. Ο Τριαδικός Θεός είναι άχρονος και αχώρητος. Ο χώρος και ο χρόνος είναι ανθρώπινα μεγέθη. Έτσι, η ορθόδοξη αγιογραφία δε διστάζει να αποδεσμευτεί από τη φυσιοκρατική αντίληψη της κοσμικής τέχνης.
3.Καταργεί την προοπτική. Δεν τηρείται η φυσική τάξη των πραγμάτων. Αυτή η αντίστροφη προοπτική, δηλώνει το μυστικό βάθος της εικόνας, που είναι το σωτηριώδες έργο του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού.

Σχολές της Βυζαντινής Αγιογραφίας
H βυζαντινή αγιογραφία περιλαμβάνει τη φορητή εικόνα, την τοιχογραφία, το ψηφιδωτό και τη μικρογραφία, πού κοσμεί χειρόγραφους κώδικες και βιβλία. Κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες χρησιμοποιήθηκαν κυρίως κηρόχυτες και εγκαυστικές φορητές εικόνες και ψηφιδωτά.
Τα ψηφιδωτά, μέχρι την εικονομαχία, κυριαρχούσαν στην ιστόρηση των ιερών ναών, επειδή οι μικροσκοπικές ψηφίδες της χρωματισμένης υαλόμαζας, με την ανακύκλιση και αντανάκλαση του φωτός, αναδείκνυαν τα χρώματα λαμπερά και ζωηρά, δημιουργώντας μίαν υπερβατική ατμόσφαιρα.
Σταδιακά, όμως, αυξάνεται ή χρήση της φορητής εικόνας και της τοιχογραφίας, είτε με τη μορφή της υδατογραφίας είτε με τη μορφή της ξηρογραφίας. Η περίοδος της δυναστείας των Παλαιολόγων αυτοκρατόρων του Βυζαντίου (1261-1453) θεωρείται ό χρυσούς αιών της βυζαντινής αγιογραφίας. Την εποχή αυτή διαμορφώνονται δύο Σχολές-τεχνοτροπίες: ή Μακεδονική, πού κυριαρχεί μέχρι τα μέσα του 15ου αιώνος και ή Κρητική, πού ανθεί κατά τον 16° αιώνα.
Η Μακεδονική τεχνοτροπία χαρακτηρίζεται από έντονα χρώματα με πλατιά σαρκώματα και φωτίσματα. Τα σώματα διαγράφονται κάτω από τα ενδύματα. Ή πτυχολογία είναι πλούσια και διακοσμείται με θεαματική λεπτομέρεια, ενώ παρατηρούνται ένταση, κίνηση, ελευθερία, πλούσια χρώματα και έντονη έκφραση της ψυχολογικής καταστάσεως των εικονιζόμενων προσώπων. Κύριος εκφραστής αυτής της τεχνοτροπίας υπήρξε ό Μανουήλ Πανσέληνος, πού ανεδείχθη στο πρώτο ήμισυ του 14ου αιώνα.
Τέλη του 14ου αιώνα καλλιεργείται ή Κρητική τεχνοτροπία. Κύρια χαρακτηριστικά είναι οι σκοτεινότεροι προπλασμοί, κυρίως στα πρόσωπα, όπου χρησιμοποιείται, το καφέ και όχι το πράσινο χρώμα της μακεδονικής σχολής. Η τέχνη είναι απλή, λιτή, με μυστικό ασκητικό χαρακτήρα. Το φως είναι πλέον λιγοστό και μοιαζει να πηγάζει από κάποιο βάθος, στοιχείο που υποβάλλει στον θεατή αποφατισμό και βαθιά κατάνυξη. Κύριος εκπρόσωπος αυτής της τεχνοτροπίας είναι ο Θεοφάνης ό Κρής.

ΥΓ. Δυστυχώς για χάριν της νέας (νεοελληνικής) τεχνοτροπίας, του εξατομικισμού και προβολής του καλλιτέχνη, παρουσιάζονται στο διαδίκτυο ναι μεν έργα ''αντιπροσωπευτικά'' του, αλλά κατά πολύ υποδεέστερα αυτών που ''λειτουργούν'' σύμφωνα με τις πρώτες (3) παραγράφους. Τελικά με κάνουν να πιστέψω, πως αυτά που είναι ''μυστικά'' και δεν πολυφανερώνονται ως έργα, είναι αυτά που, όταν ο ''θεατής'' κάπως τα βιώσει, εμφανίζουν την Ορθοδοξία (ημέρα Της) ως είναι: υπέρχρονη.
Απάντηση με παράθεση
  #3  
Παλιά 16-03-08, 18:31
mhtsos2007
Guest
 

Ο Φώτης Κόντογλου έχει αγιογραφήσει την εικόνα των Αγίων Ραφαήλ Νικόλαου και Ειρήνης…..την γνωστή που κυκλοφορεί ευρέως…
Αλλά στο μοναστήρι τους στο τέμπλο του καθολικού προς τιμή του Αγίου Ραφαήλ υπάρχει αριστερά δίπλα στη Κυρία Θεοτόκο η εικόνα των Αγίων Ραφαήλ και Νικόλαου μόνο, χωρίς την Αγία Ειρήνη και αυτό διότι τότε που την αγιογράφησε δεν είχε αποκαλυφθεί η Αγία. Σε ένα ενύπνιο του μετά την αγιογράφηση αυτής της εικόνας είδε την Αγία και του είπε….Φώτη και γω έχω μαρτυρήσει για την Αγάπη του Κυρίου μαζί με τον Ηγούμενο Άγιο Ραφαήλ …..και βλέποντας την, στην επόμενη εικόνα την έχει βάλει και Αυτή!
Αυτό όμως που θα ήθελα να αναφέρω είναι ότι στην εμφάνιση των Αγίων υπήρξε πολύ σκεπτικισμός στο κατά πόσο είναι όλα αυτά σωστά….ο Κόντογλου όμως με την καθαρή καρδιά και διάνοια Του είχε πειστεί για τους Αγίους απλά όταν ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος ο Β΄ που ήταν και εκείνος Κυδωνιεύς και φίλος , του ζήτησε να τους αγιογραφήσει… εκείνος ήταν σκεπτικός και ανήσυχος πως θα τους «έκανε» γιατί δεν υπήρχε εικόνα τους πουθενά….και παρόλες τις διηγήσεις των χωριανών δεν είχε σχηματίσει «εικόνα»!
Τον καιρό αυτό ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κατέβηκε στην Αθήνα και είχε ζητήσει από τον Κόντογλου να πάει να τον παραλάβει από το αεροδρόμιο, έτσι και έγινε….
Όταν συναντήθηκαν και μπήκε ο Μητροπολίτης στο αυτοκίνητο του ο κ Φώτης δεν ξεκινούσε…έτσι τον ρωτάει ο Ιάκωβος γιατί δεν ξεκινά, για να πάρει την απάντηση ότι περιμένω τον ιερέα που ήταν δίπλα μας μέχρι που μπήκες στο αυτοκίνητο!
Τις επόμενες μέρες ο κυρ Φώτης είδε όνειρο τον Άγιο και του επιβεβαίωσε την παρουσία Του….και έτσι ο Αγιογράφος έκανε τις τόσο όμορφες αγιογραφίες των Αγίων!


Ο κυρ Φώτης αγιογραφούσε πολλές φορές βιωματικά!!

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη mystakid : 16-03-08 στις 19:47
Απάντηση με παράθεση
  #4  
Παλιά 16-03-08, 21:24
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 10:12
Φύλο: Άντρας
Αρχική Δημοσίευση από mystakid Εμφάνιση μηνυμάτων
[B]Η βυζαντινή ορθόδοξη αγιογραφία δεν είναι απλά μια "τέχνη", είναι ιερή τέχνη. Δεν είναι "ζωγραφική", είναι θεολογία.
Ασφαλώς και δεν είναι μόνο τέχνη, αλλά είναι και τέχνη και μάλιστα σπουδαία τέχνη.

Έχω την μεγάλη τύχη να έχω στην κατοχή μου οικογενειακές εικόνες, που διασώθηκαν από την Σμύρνη. Έμεινα έκπληκτος όταν φίλος ζωγράφος μου εξηγούσε σε μια παλιά μου εικόνα, τα υλικά με την οποία ήταν δημιουργημένη. Αυγό, φύλο χρυσού, ώχρα και χρώματα καθαρά από την φύση χωρίς χημικές επεξεργασίες.

Αξίζει να διαφυλάξουμε τις Άγιες εικόνες μας, από ξωκλήσια, ερημικά μοναστήρια και εκκλησίες, γιατί κάθε χρόνο, αυτή η κληρονομιά μας, λεηλατείται από τους επιτήδειους απατεώνες.
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
  #5  
Παλιά 30-05-08, 00:35
Το avatar του χρήστη mystakid
mystakid Ο χρήστης mystakid δεν είναι συνδεδεμένος
Οργανωτής Club
 

Τελευταία φορά Online: 25-05-18 23:09
Φύλο: Άντρας
έργα Φωτίου Κόντογλου
του 1953 (για τα 500 έτη από 1453)Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος

‘’…τον δρόμον τετέλεκα, την πίστην τετήρηκα…’’
''ιδού εναπόκειταί σοι, ο της δικαιοσύνης στέφανος''

...και από το 1949, ο Θρήνοςπλέον των ζωγραφιών - αγιογραφιών και από το συγγραφικό του έργο, το σχετικό βιβλίο: το πάρσιμο της Πόλης - Φώτη Κόντογλου

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη mystakid : 31-05-09 στις 21:41
Απάντηση με παράθεση
  #6  
Παλιά 30-05-08, 00:40
Το avatar του χρήστη Gildor
Gildor Ο χρήστης Gildor δεν είναι συνδεδεμένος
High Elf
 

Τελευταία φορά Online: 08-05-17 14:17
Φύλο: Δεν έχω αποφασίσει ακόμα
Η διαθεσή μου τώρα:
Νομιζω στα Πατησια, κοντα στον Αγιο Λουκα είναι ενα παλιο εκκλησακι που εχει εργα του Κοντογλου
__________________
Υπάρχουν σε όλα δύο απόψεις...
Αυτή που λέω εγώ, και η σωστή!
Απάντηση με παράθεση
  #7  
Παλιά 07-06-08, 21:33
Το avatar του χρήστη mystakid
mystakid Ο χρήστης mystakid δεν είναι συνδεδεμένος
Οργανωτής Club
 

Τελευταία φορά Online: 25-05-18 23:09
Φύλο: Άντρας


Ανάληψις Του Κυρίου - διά χειρός Φωτίου Κόντογλου
Απάντηση με παράθεση
  #8  
Παλιά 15-06-08, 00:40
Το avatar του χρήστη mystakid
mystakid Ο χρήστης mystakid δεν είναι συνδεδεμένος
Οργανωτής Club
 

Τελευταία φορά Online: 25-05-18 23:09
Φύλο: Άντρας


Ότε καταβάς τας γλώσσας συνέχεε, διεμέριζεν έθνη ο Ύψιστος' ότε του πυρός τας γλώσσας διένειμεν, εις ενότητα πάντας εκάλεσε' και συμφώνως δοξάζομεν το Πανάγιον Πνεύμα.
Απάντηση με παράθεση
  #9  
Παλιά 16-06-08, 12:39
Το avatar του χρήστη mystakid
mystakid Ο χρήστης mystakid δεν είναι συνδεδεμένος
Οργανωτής Club
 

Τελευταία φορά Online: 25-05-18 23:09
Φύλο: Άντρας


Η φιλοξενία του Αβραάμ - ορθόδοξη απεικόνιση της Αγίας Τριάδος

έργο Φώτη Κόντογλου - 1963

ιστορικό του Τιμίου Ξύλου
Απάντηση με παράθεση
  #10  
Παλιά 13-09-08, 14:22
Το avatar του χρήστη mystakid
mystakid Ο χρήστης mystakid δεν είναι συνδεδεμένος
Οργανωτής Club
 

Τελευταία φορά Online: 25-05-18 23:09
Φύλο: Άντρας

Φώτη Κόντογλου
(Άγιοι Ιωακείμ και Άννα ασπάζονται την Παναγίαν)
Απάντηση με παράθεση
  #11  
Παλιά 07-11-08, 22:23
Το avatar του χρήστη mystakid
mystakid Ο χρήστης mystakid δεν είναι συνδεδεμένος
Οργανωτής Club
 

Τελευταία φορά Online: 25-05-18 23:09
Φύλο: Άντρας


Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ - Φώτη Κόντογλου
Απάντηση με παράθεση
  #12  
Παλιά 10-11-08, 09:01
Το avatar του χρήστη Chressida
Chressida Ο χρήστης Chressida δεν είναι συνδεδεμένος
Οργανωτής Club
 

Τελευταία φορά Online: 18-07-14 10:45
Φύλο: Γυναίκα
Η διαθεσή μου τώρα:
Συλλογή

Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο για τον Κόντογλου. Μήπως γνωρίζει κανείς τι είναι η συλλογή Κωνσταντινίδη;
Απάντηση με παράθεση
  #13  
Παλιά 10-11-08, 09:05
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 10:12
Φύλο: Άντρας
Αρχική Δημοσίευση από Chressida Εμφάνιση μηνυμάτων
Μήπως γνωρίζει κανείς τι είναι η συλλογή Κωνσταντινίδη;
Καλημέρα και καλώς ήρθατε στην παρέα μας.
Έχω την εντύπωση ότι είναι συλλέκτης έργων τέχνης.
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
  #14  
Παλιά 10-11-08, 09:10
Το avatar του χρήστη Chressida
Chressida Ο χρήστης Chressida δεν είναι συνδεδεμένος
Οργανωτής Club
 

Τελευταία φορά Online: 18-07-14 10:45
Φύλο: Γυναίκα
Η διαθεσή μου τώρα:
Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα. Με ενδιαφέρει να δω από κοντά τον "Αρχάγγελο Γαβριήλ" γι' αυτό ρωτάω. Πού θα μπορούσα να απευθυνθώ;
Απάντηση με παράθεση
  #15  
Παλιά 10-11-08, 09:18
Το avatar του χρήστη Xenios
Xenios Ο χρήστης Xenios δεν είναι συνδεδεμένος
Administrator
 

Τελευταία φορά Online: 12-11-16 10:12
Φύλο: Άντρας
Αρχική Δημοσίευση από Chressida Εμφάνιση μηνυμάτων
Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα. Με ενδιαφέρει να δω από κοντά τον "Αρχάγγελο Γαβριήλ" γι' αυτό ρωτάω. Πού θα μπορούσα να απευθυνθώ;
Έψαξα στο Google αλλά δεν βρήκα κανένα στοιχείο.
Ίσως η μοναδική ευκαιρία να δει κανείς αυτη την σπουδαία εικόνα, θα είναι σε αφιερώματα στον Κόντογλου, που μπορεί ο συλλέκτης να την προσφέρει, για ένα χρονικό διάστημα.

Ίσως να ξέρει περισσότερο ο οργανωτής του Club ή άλλος φίλος.
__________________
όταν γράφεται η ιστορία της ζωής σου,
μην αφήνεις κανέναν να κρατάει την πένα
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης Αξιολογήστε αυτό το θέμα
Αξιολογήστε αυτό το θέμα:

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 03:57.Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.