Acrobase  

Καλώς ήρθατε στην AcroBase.
Δείτε εδώ τα πιο πρόσφατα μηνύματα από όλες τις περιοχές συζητήσεων, καθώς και όλες τις υπηρεσίες της AcroBase.
H εγγραφή σας είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιστροφή   Acrobase > Άνθρωπος και Κοινωνία > Οικογένεια και παιδί
Ομάδες (Groups) Τοίχος Άρθρα acrobase.org Ημερολόγιο Φωτογραφίες Στατιστικά

Notices

Δεν έχετε δημιουργήσει όνομα χρήστη στην Acrobase.
Μπορείτε να το δημιουργήσετε εδώ

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Αξιολογήστε το θέμα Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 12-03-08, 14:57
Το avatar του χρήστη purple anemone
purple anemone Ο χρήστης purple anemone δεν είναι συνδεδεμένος
Οργανωτής Club
 

Φύλο: Γυναίκα
Η διαθεσή μου τώρα:
Συζυγικοί καβγάδες και θυμός: Ποια η σχέση με πρόωρο θάνατο;

Υπάρχουν ζευγάρια στα οποία τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα καταστέλλουν το θυμό τους όταν ο ένας επιτίθεται στον άλλον.

Στις περιπτώσεις αυτές, τα μέλη του ζευγαριού έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίτερα από ότι σε ζευγάρια στα οποία το ένα ή και τα δύο μέλη εκδηλώνουν το θυμό τους και επιλύουν τις διαφορές τους.


Φαίνεται ότι η χρόνια ψυχική καταπόνηση λόγω καταστολής θυμού και μη επίλυσης διαφορών στο ζευγάρι, μπορεί να έχει επιπτώσεις στη σωματική υγεία των μελών του ζευγαριού και μάλιστα να οδηγεί σε συντόμευση της ζωής. Θα μπορούσαμε ίσως να πούμε ότι ένας καλός, υγιής καβγάς με μέτρο, που ακολουθείται από μια επίλυση και γλυκιά συμφιλίωση, μπορεί να βοηθά στη διατήρηση σχέσεων αγάπης στη συζυγική ζωή και για καλύτερη σωματική υγεία.

Το ενδιαφέρον αυτό συμπέρασμα σχετικά με τη συζυγική ζωή, προέκυψε από προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας μακροχρόνιας έρευνας που διεξάγεται στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι ερευνητές μελέτησαν τη συμπεριφορά 192 ζευγαριών για 17 χρόνια.

Με βάση τον τρόπο έκφρασης του θυμού τους και την επίλυση των διαφορών τους, κατέταξαν τα ζευγάρια σε μία από τέσσερις κατηγορίες:

1. Και τα δύο μέλη του ζευγαριού εκδήλωσαν το θυμό τους όταν υπήρχαν διαμάχες

2. Ο άντρας εκδήλωνε το θυμό του σε περίπτωση διαμάχης ενώ η γυναίκα κατέστελλε το θυμό της

3. Η γυναίκα εκδήλωνε το θυμό της ενώ ο άντρας τον κατέστελλε

4. Ο άνδρας και η γυναίκα καταστέλλαν το θυμό τους στις διαμάχες τους, δεν τον εκδήλωναν και τον κρατούσαν μέσα τους.

Στη συνέχεια έγινε σύγκριση της θνησιμότητας των μελών των ζευγαριών κατα τη διάρκεια των πρώτων 17 ετών της έρευνας και του τρόπου συμπεριφοράς τους στις καταστάσεις αντιπαραθέσεων και έκφρασης του θυμού τους. Η σύγκριση μεταξύ των διαφόρων τύπων ζευγαριών ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Στα ζευγάρια στα οποία και τα δύο μέλη κατέστελλαν το θυμό τους προς το ταίρι τους όταν ένιωθαν ότι δέχονταν αδικαιολόγητη επίθεση, βρέθηκε ότι οι πιθανότητες να πεθάνει νωρίτερα ο ένας από τους δύο ή και οι δύο, ήσαν διπλάσιες από ότι σε όλους τους άλλους τύπους ζευγαριών.

Όταν δύο άτομα ενώνουν τις ζωές τους για να γίνουν ζευγάρι, μια από τις κυριότερες διεργασίες που πρέπει να κάνουν είναι η επίλυση των μεταξύ τους διαφορών που προκύπτουν και η συμφιλίωση. Συνήθως κανένας δεν τυγχάνει κάποιας εκπαίδευσης για να γνωρίζει πώς να κάνει τις σημαντικές αυτές λειτουργίες.

Εάν έχουν γονείς που τους δίνουν το καλό παράδειγμα, μπορούν να τους μιμούνται και αυτό σίγουρα τους βοηθά. Όμως στις περισσότερες περιπτώσεις τα μέλη των ζευγαριών, δεν έχουν γνώσεις σχετικά με τις διεργασίες επίλυσης διαφορών. Το κλειδί της υπόθεσης όταν συμβαίνουν συγκρούσεις, είναι ο τρόπος με τον οποίο τα ζευγάρια τις επιλύουν.

Εάν η αντιπαράθεση δεν επιλύεται, ο θυμός καταστέλλεται ή κρύβεται, με το μέλος του ζευγαριού να τον κατακρατεί μέσα του και να επιδίδεται σε συνεχείς συλλογισμούς για το ζήτημα, να το φέρει βαρέως, να είναι μνησίκακο ή πικαρισμένο χωρίς να υπάρχει προσπάθεια επίλυσης των διαφορών, τότε δημιουργούνται προβλήματα.

Στα 192 ζευγάρια που μελετήθηκαν, παρατηρήθηκαν τα ακόλουθα:

1. Σε 26 ζευγάρια, και τα δύο μέλη κατέστελλαν το θυμό τους. Στα ζευγάρια αυτά καταγράφηκαν 13 θάνατοι. Στο 27% των ζευγαριών αυτών, το ένα μέλος είχε πεθάνει κατά τη διάρκεια της μελέτης των 17 ετών. Στο 23% από αυτά, και τα δύο μέλη πέθαναν κατά τη διάρκεια της μελέτης.

2. Στα υπόλοιπα 166 ζευγάρια που αντιπροσώπευαν τις άλλες τρεις ομάδες, καταγράφηκαν συνολικά 41 θάνατοι. Από αυτά, σε μόνο 6% πέθαναν και τα δύο μέλη του ζευγαριού κατά τη διάρκεια της έρευνας. Σε 19% πέθανε το ένα μέλος κατά την έρευνα.

Επισημαίνεται ότι στην έρευνα εξετάστηκαν μόνο οι επιθέσεις που θεωρούνταν αθέμιτες, κακόπιστες και άδικες από το άτομο που τις δεχόταν. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δημιουργείτο ο θυμός του θύματος. Στις περιπτώσεις που η επίθεση θεωρείτο δικαιολογημένη από το μέλος που τη δεχόταν, δηλαδή το μέλος που την υφίστατο πίστευε ότι την άξιζε, τότε το θύμα δε θύμωνε.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι για τα πρώτα 17 χρόνια της έρευνάς τους, οι διαφορές στη θνησιμότητα που παρατηρήθηκαν είναι σχετικά μικρές. Ωστόσο τα αποτελέσματα που συλλέγονται τώρα για 30 χρόνια παρακολούθησης, δείχνουν ότι τα ποσοστά θανάτου είναι διπλάσια σε αυτούς που καταστέλλουν το θυμό χωρίς επίλυση των διαφορών στο ζευγάρι τους.

Βλέπουμε ότι οι σχέσεις μεταξύ ψυχικής κατάστασης και σωματικής υγείας, έχουν επίδραση στη διάρκεια ζωής των ανθρώπων. Αυτό στηρίζεται όχι μόνο από τα ευρήματα ερευνών για τη ζωή των ζευγαριών αλλά και από σωρεία άλλων επιδημιολογικών εργασιών που συσχετίζουν ψυχικές καταστάσεις όπως η κατάθλιψη με την υγεία της καρδιάς, τη μακροζωία και άλλα.

Η κοινή ζωή σε ζευγάρι, είναι βασικό χαρακτηριστικό στοιχείο της ανθρώπινης φύσης. Οι διαφορές, αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κοινής ζωής. Σε όλα τα ζευγάρια υπάρχουν. Το σημαντικότερο είναι ο τρόπος επίλυσης και συμφιλίωσης.

Η εκπαίδευση των νέων στον τομέα αυτό, θα μπορούσε όχι μόνο να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής τους ή να μειώσει δύσκολες καταστάσεις και διαζύγια αλλά παράλληλα είναι πιθανόν ότι θα μπορούσε να προσθέτει χρόνια στη ζωή τους μειώνοντας πρόωρους θανάτους
.


Όμως οι σύγχρονες κοινωνίες, δεν ετοιμάζουν τους νέους για τις σημαντικές αυτές προκλήσεις που αναπόφευκτα θα αντιμετωπίζουν. Ενώ τους βομβαρδίζουν με τόνους άλλων μορφών πληροφορίες, γνώσεις και εκπαίδευση, υπάρχει ένα επικίνδυνο κενό στον τομέα της διαπαιδαγώγησης στις ανθρώπινες σχέσεις και στον τρόπο επίλυσης διαφορών και συμφιλίωσης.

Βιβλιογραφία:
Marital Pair Anger Coping Types May Act as an Entity to Affect Mortality: Preliminary Findings from a Prospective Study (Tecumseh, Michigan, 1971-88)
Journal of Family Communication, January 2008
National Council on Family Relations
Journal of Family Psychology

www.medlook.net
__________________
Δε χάνεται η ελπίδα τελευταία... Τελευταία χάνεται η ψυχή όταν χάσει την ελπίδα της...
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 12-03-08, 16:56
Το avatar του χρήστη Diamond
Diamond Ο χρήστης Diamond δεν είναι συνδεδεμένος
Mika Vyko's Vozht
 

Τελευταία φορά Online: 11-06-18 16:34
Φύλο: Άντρας
Η διαθεσή μου τώρα:
Επειδής έχω αρχίσει να κουράζομαι λόγω της ώρας...
Εννοείς ότι αν δεν πλακωνόμαστε στο ξύλο θα πεθάνουμε νέοι;
Το "καταστέλω τον θυμό μου" σημαίνει δε μιλάω αλλά κάποια στιγμή γίνομαι μπαρούτι και σου πετάω το βάζο στο κεφάλι οπότε μας αφήνεις γειά;
Μανούλαμ, αν πλακωνόμουνα στο ξύλο με τη Σοφία, με τόσα σπαθιά που έχω στο σπίτι κάποιος δεν θα τριαντάριζε!
__________________
Για λόγους οικονομίας έσβησε το φως στο τούνελ...
Απάντηση με παράθεση
  #3  
Παλιά 12-03-08, 17:23
Το avatar του χρήστη Endelva
Endelva Ο χρήστης Endelva δεν είναι συνδεδεμένος
Οργανωτής Club
 

Τελευταία φορά Online: 09-05-10 17:03
Φύλο: Γυναίκα
Η διαθεσή μου τώρα:
Μάλλον μας λέει ότι αν καταπιέζουμε τον εαυτό μας σε μεγάλο βαθμό, θα μας φάει το άγχος. Γνωστόν...
__________________
[Sola fide.]
Her hair spread out in fiery points glowed into words, then would be savagely still. – T. S. Eliot, The Waste Land.
Απάντηση με παράθεση
  #4  
Παλιά 12-03-08, 18:25
Το avatar του χρήστη Xena
Xena Ο χρήστης Xena δεν είναι συνδεδεμένος
Mέλος
 

Τελευταία φορά Online: 13-12-09 03:12
Φύλο: Δεν έχω αποφασίσει ακόμα
192 ζευγάρια επί 17 χρόνια.
Κανένα ζευγάρι δεν χώρισε ;
Το πιο σημαντικό συμπέρασμα της έρευνας, θα προέκυπτε να μας έλεγαν με τι κριτήρια διάλεξαν αυτά τα ζευγάρια!
__________________
"I'll meet you on the other side, I'll meet you in the light"
Απάντηση με παράθεση
  #5  
Παλιά 12-03-08, 19:45
Το avatar του χρήστη purple anemone
purple anemone Ο χρήστης purple anemone δεν είναι συνδεδεμένος
Οργανωτής Club
 

Φύλο: Γυναίκα
Η διαθεσή μου τώρα:
Αρχική Δημοσίευση από Xena Εμφάνιση μηνυμάτων
192 ζευγάρια επί 17 χρόνια.
Κανένα ζευγάρι δεν χώρισε ;
Το πιο σημαντικό συμπέρασμα της έρευνας, θα προέκυπτε να μας έλεγαν με τι κριτήρια διάλεξαν αυτά τα ζευγάρια!
Με βάση τον τρόπο έκφρασης του θυμού τους.
Υποθέτω, για να μιλάνε για περιπτώσεις θανάτων, ήταν ζευγάρια ήδη κάποια χρόνια μαζί οπότε και σχετικά "δοκιμασμένα" στο χρόνο (καλώς ή κακώς δε χωρίζουν όλα τα ζευγάρια από "θυμό") ή υπήρξαν αμελητέα ποσοστά διαζυγίων που συγχωνεύονται στη γενικότερη μέτρηση.

Αρχική Δημοσίευση από Endelva Εμφάνιση μηνυμάτων
Μάλλον μας λέει ότι αν καταπιέζουμε τον εαυτό μας σε μεγάλο βαθμό, θα μας φάει το άγχος. Γνωστόν...
Σε γενικές γραμμές γνωστόν, απλά το ανάγει στις σχέσεις γάμου και τη διαχείριση των διαφορών. Ξέρεις, υπάρχουν "καθημερινότητες" που φθείρουν τρομερά χωρίς να διαφαίνονται σε αμεσότητα χρόνου.

Αρχική Δημοσίευση από Diamond Εμφάνιση μηνυμάτων
Εννοείς ότι αν δεν πλακωνόμαστε στο ξύλο θα πεθάνουμε νέοι;
Το "καταστέλω τον θυμό μου" σημαίνει δε μιλάω αλλά κάποια στιγμή γίνομαι μπαρούτι και σου πετάω το βάζο στο κεφάλι οπότε μας αφήνεις γειά;
Μα βρε Μιχάλη... Όχι, δεν "καταστέλω" το θυμό μου, βάζω το κεφάλι κάτω και περιμένω να σκάσω και να σας αφήσω γεια...
Μαθαίνω να διαχειρίζομαι το θυμό μου και να τον ξεσπάω ήρεμα, ένα βήμα κάθε φορά, με εποικοδομητική συζήτηση, κατανόηση, επίλυση. Και φυσικά αυτό να ισχύει και για τις δυο πλευρές.
Αυτά τα καθημερινά μικρά του "έλα μωρέ, είναι ήσυχος/η... αντέχει... δε μιλάει..." κλπ κλπ, ενέχουν πάντα τον κίνδυνο ο άλλος να τα κρατάει απλώς μέσα του, να μισεί τους καβγάδες, να έχει καταθέσει πλέον τα όπλα, να έχει πέσει σε μελαγχολία... Αυτές τις περιπτώσεις τονίζει το άρθρο και πίστεψέ με... υπάρχουν.
__________________
Δε χάνεται η ελπίδα τελευταία... Τελευταία χάνεται η ψυχή όταν χάσει την ελπίδα της...
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης Αξιολογήστε αυτό το θέμα
Αξιολογήστε αυτό το θέμα:

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι σε λειτουργία

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 20:19.Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.